Van de wijnstok wordt niet alleen de vrucht gebruikt. Recent kwam ik kort na elkaar twee opmerkelijke manieren tegen waarop het hout van de wijnstok werd en wordt ingezet.
Nog steeds bekend is het opstoken van gesnoeide wijnranken in de barbecue. Het droge hout van de wintersnoei wordt gebundeld en opgeslagen. Als je het gebruikt voor een vuurtje, geeft het een heel apart aroma aan vlees en vis. In Zuid-Frankrijk worden inktvissen (seiches) bijvoorbeeld graag boven een vuurtje van wijnranken gegrilld. In sommige plaatsen schijnt het een specialiteit te zijn….
De Romeinen hadden echter een wel heel bijzondere toepassing voor een mooie stevige wijnstok: hij diende als onderscheidingsteken en staf voor de centurion. De centurion voerde het bevel over een centurie van zo’n 80 man. Deze sergeanten van de Romeinse legioenen schijnen hun staf vooral te hebben gebruikt om orde en discipline te handhaven. Het hout van de wijnstok moet erg hard zijn…..
Ik geloof dat ik toch de voorkeur geef aan de eerder genoemde toepassing….
Ed van Wijnerij zegt
En in toeristische (wijn)centra, zoals o.a. Cochem en Bernkastel verkopen ze kurketrekkers, gemaakt uit wijnstokken !
Ed