Bij de supermarkt koop ik zelden wijn, maar er zijn een paar merken die ik in mijn achterhoofd heb. Voor als de nood aan de man komt en je om 5 minuten voor sluitingstijd nog even moet rennen voor een drinkbare fles wijn voor bij de borrel. Een van die merken is het Zuid-Franse Wild Pig. Dit merk is bovendien al een tijdje bezig zich meer duurzaam in de markt te zetten, met opvallende initiatieven. De strijd tegen voedselverspilling is er één.
Koken met kliekjes
Er is veel te doen over voedselverspilling. In Nederland wordt de jaarlijkse hoeveelheid voedsel die in de vuilnisbak belandt, geschat op 50 kilo per persoon. In de meeste gevallen bestaat dit afval uit maaltijdresten, zuivel, ‘vergeten’ groenten en overrijp fruit. De makers van Wild Pig-wijn hebben hun allesetende wilde zwijntje ingezet om het eten van kliekjes aantrekkelijker te maken. Puck Kerkhoven, auteur van diverse kliekjeskookboeken, presenteerde onlangs in de Rotterdamse Markthal bij De Wereld van Smaak een interessante serie kliekjesgerechten met wijn. Wijnen van Wild Pig lenen zich gemakkelijk voor een dergelijk experiment, want ze zijn toegankelijk en geschikt voor de dagelijkse maaltijd. Dankzij de verpakkingen (flessen met schroefdop en ‘pouches’) zijn de wijnen na openen goed te bewaren. Bovendien initieerde Wild Pig een aantal ‘no waste’ diners in De Wereld van Smaak, voor verschillende groepen minder bedeelden in en rond Rotterdam.
Menu du Frigo
Koken met wat je in je koelkast vindt, noemen ze in Frankrijk ‘menu du frigo’. Zelf doe ik het ook regelmatig, met soms verrassend leuke resultaten. Uiteraard hoort daar ook wijn bij. Vooral als je met restjes kookt, is het combineren met wijn een uitdaging. ‘Je kunt het beste uitgaan van het ingrediënt met de meest bepalende smaak’, aldus Kerkhoven. Zo kunnen gerechten met tomaat, ei of courgette goed bij de Syrah rosé. Verwerk je restjes kaas tot een saus kan een Cabernet Sauvignon het goed doen. Probeer een Merlot bij je stoofvleesrestjes of gegrild vlees en kip. Maak je een pastasalade waar je citroen en kruiden in gebruikt, zal een Sauvignon Blanc een goede match zijn.
Pouches
Wild Pig was de eerste die wijn in pouches, ‘zakken’, in Nederland introduceerde. De ultieme ‘no waste verpakking’, eigenlijk een ‘bag without box’, zorgt dat er geen zuurstof bij de wijn komt na het tappen. In de zakken blijft de wijn tot drie weken na opening goed. In huize Wijnkronieken probeerden we onlangs de Syrah Rosé en de Chardonnay, en inderdaad was tussen het eerste tapmoment en een volgende, twee weken later, geen verlies in kwaliteit te proeven. De zakken bevatten gewoon soepele wijnen voor ieder moment, makkelijk ook als je alleen thuis bent en geen hele fles wilt openen. De rosé was droog en fruitig, de Chardonnay mij ietsje te zwoel, maar wel een prima dorstlesser. In de pouches is Chardonnay, Merlot en Syrah rosé verkrijgbaar. Prijs per pouch van 1,5 liter € 9,99.