• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wild Pig-wijnen tegen voedselverspilling

25 juni 2016 door Mariëlla Beukers

IMG_5144Bij de supermarkt koop ik zelden wijn, maar er zijn een paar merken die ik in mijn achterhoofd heb. Voor als de nood aan de man komt en je om 5 minuten voor sluitingstijd nog even moet rennen voor een drinkbare fles wijn voor bij de borrel. Een van die merken is het Zuid-Franse Wild Pig. Dit merk is bovendien al een tijdje bezig zich meer duurzaam in de markt te zetten, met opvallende initiatieven. De strijd tegen voedselverspilling is er één.

Koken met kliekjes

Er is veel te doen over voedselverspilling. In Nederland wordt de jaarlijkse hoeveelheid voedsel die in de vuilnisbak belandt, geschat op 50 kilo per persoon. In de meeste gevallen bestaat dit afval uit maaltijdresten, zuivel, ‘vergeten’ groenten en overrijp fruit. De makers van Wild Pig-wijn hebben hun allesetende wilde zwijntje ingezet om het eten van kliekjes aantrekkelijker te maken. Puck Kerkhoven, auteur van diverse kliekjeskookboeken, presenteerde onlangs in de Rotterdamse Markthal bij De Wereld van Smaak een interessante serie kliekjesgerechten met wijn. Wijnen van Wild Pig lenen zich gemakkelijk voor een dergelijk experiment, want ze zijn toegankelijk en geschikt voor de dagelijkse maaltijd. Dankzij de verpakkingen (flessen met schroefdop en ‘pouches’) zijn de wijnen na openen goed te bewaren. Bovendien initieerde Wild Pig een aantal ‘no waste’ diners in De Wereld van Smaak, voor verschillende groepen minder bedeelden in en rond Rotterdam.

Menu du Frigo

Koken met wat je in je koelkast vindt, noemen ze in Frankrijk ‘menu du frigo’. Zelf doe ik het ook regelmatig, met soms verrassend leuke resultaten. Uiteraard hoort daar ook wijn bij. Vooral als je met restjes kookt, is het combineren met wijn een uitdaging. ‘Je kunt het beste uitgaan van het ingrediënt met de meest bepalende smaak’, aldus Kerkhoven. Zo kunnen gerechten met tomaat, ei of courgette goed bij de Syrah rosé. Verwerk je restjes kaas tot een saus kan een Cabernet Sauvignon het goed doen. Probeer een Merlot bij je stoofvleesrestjes of gegrild vlees en kip. Maak je een pastasalade waar je citroen en kruiden in gebruikt, zal een Sauvignon Blanc een goede match zijn.

Pouches

Wild Pig was de eerste die wijn in pouches, ‘zakken’, in Nederland introduceerde. De ultieme ‘no waste verpakking’, eigenlijk een ‘bag without box’, zorgt dat er geen zuurstof bij de wijn komt na het tappen. In de zakken blijft de wijn tot drie weken na opening goed. In huize Wijnkronieken probeerden we onlangs de Syrah Rosé en de Chardonnay, en inderdaad was tussen het eerste tapmoment en een volgende, twee weken later, geen verlies in kwaliteit te proeven. De zakken bevatten gewoon soepele wijnen voor ieder moment, makkelijk ook als je alleen thuis bent en geen hele fles wilt openen.  De rosé was droog en fruitig, de Chardonnay mij ietsje te zwoel, maar wel een prima dorstlesser. In de pouches is Chardonnay, Merlot en Syrah rosé verkrijgbaar. Prijs per pouch van 1,5 liter € 9,99.

 

Categorie: Nieuws, Proeven, Wijn & eten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in