• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wildwijnen

15 november 2006 door Mariëlla Beukers


Waarom gaat Syrah/Shiraz nu zo goed bij wild en paté? Vorige week beloofde ik daarover wat uit te zoeken, naar aanleiding van het november thema van Wine Blogging Wednesday: een Callia Alta Shiraz en een Callia Alta Shiraz Bonarda, beide Argentijnse wijnen uit 2005.

Net toen ik de resultaten daarvan hier wilde gaan neerschrijven, ontving ik van Incontro, een in Italiaanse wijnen gespecialiseerde internetwijnhandel, een Nieuwsbrief waarin aandacht gevraagd werd voor … wildwijnen. Importeur Margriet Baarns beschrijft in die Nieuwsbrief zo goed wat ik ook wilde gaan zeggen, dat ik maar een stukje uit haar Nieuwsbrief heb ‘gepikt’. Zij schrijft:

Hoe kies je nu de juiste wijn bij een wildgerecht; want wild is wel een verzamelnaam. Er zijn fazanten en duiven, herten en hazen, alles valt onder de noemer wild. Intussen hebben we wel met heel verschillende smaken te maken.
Dan nog even de vraag HOE we het gerecht gaan bereiden en WAT we erbij gaan eten; veenbessen, gestoofde peertjes of witlof? Moeilijke combinaties en een groot scala aan mogelijkheden; je moet je gerecht en de wijnen wel heel goed kennen om een passende combinatie op tafel te zetten.
Leuker is het om te experimenteren; maak een wildgerecht en zet daar 3 of 4 wijnen bij; proef de wijnen met het gerecht en kijk wat er gebeurt. Hoe vergaat het de wijn in combinatie met het gerecht (tannines en zuren worden misschien zachter) of is het juist de wijn die bepaalde smaken (specerijen) in het gerecht naar boven haalt?
Proef, discussieer en herproef: Een gezellige en leerzame avond toegewenst!

Tot zover de Nieuwsbrief

Incontro biedt vervolgens een heel interessant pakket aan, met stevige Italiaanse wijnen: een Barbera d’Asti, een Amarone delle Valpolicella en een Nero d’Avola bijvoorbeeld. Geen Syrah’s, die komen in Italië niet heel veel voor.

Al deze wijnen – de genoemde Italiaanse, maar ook diverse wijnen waar Syrah in gebruikt is (zoals uit de Rhônestreek in Frankrijk), veel Australische Shiraz-wijnen en ook de Callia’s uit Argentinië – hebben een krachtige, kruidige smaak. Je krijgt vaak een indruk van specerijen, het lijkt of je leer of teer ruikt, maar ook cassis bijvoorbeeld. Doordat deze wijnen zo’n uitgesproken smaak hebben, passen ze ook goed bij gerechten met een uitgesproken smaak: wild onder andere. In wild kun je ook allerlei smaken ontdekken die doen denken aan stevige bossen, leer, lever e.d. En in de gastronomie geldt: zoek voor een combinatie van eten en wijn overeenkomst in smaakrijkdom. Geen lichte, naar viooltjes geurende wijn bij een stevige stoofpot die naar aarde en lever ruikt. Dat past gewoon niet. Ook andersom geldt: combineer geen wijn met stevige indrukken als leer en cassis met een stukje kip.

De twee Callia’s zijn naar mijn idee een beetje te licht voor echt groot wild. Het wildpakket van Incontro lijkt met daar toch beter voor. Bij de hertepeper van vorige week combineerden de Callia’s nog net, maar met wild zwijn was het waarschijnlijk een minder goede combinatie geweest. En met fazant moet je het helemaal niet proberen. Daar drink je iets heel anders bij dan Syrah of Shiraz: een tien jaar oude Gewurztraminer! Daarover later deze week meer.

Categorie: Wijn & eten Tags: Social media, Wine Blogging Wednesday

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    20 november 2006 om 14:38

    By the way; afgelopen vrijdag in De Schat in Nijmegen een filet van eend gegeten, gewoon gebraden, samen met een 2002 Zinfandel van Kendall-Jackson. Geweldig!
    Mooie houttonen; lekker kruidig met een heel klein pepertje. Super wildwijn; zeker prima combinatie met het beetje leverachtige in de smaak van de eend.
    Margriet Baarns Incontro

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in