• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Win een Consumentenbond Wijngids 2008

12 mei 2008 door Mariëlla Beukers

Recent is hij weer verschenen: de Wijngids van de Consumentenbond. Na twee eerdere edities komt de testorganisatie met de Wijngids 2008. Voor de samenstelling van deze wijngids zijn 500 rode, witte en roséwijnen onder de acht euro getest. De 500 geteste wijnen zijn alle te koop bij supermarkten en slijterijketens. Daarbij zijn de wijnen niet alleen op smaak maar ook op chemische kwaliteit getest. De oordelen over de geteste wijnen staan in overzichtelijke schema’s, gerangschikt op supermarkt en slijterijketen. Heel handig voor de consument is ook het bijgeleverde kleine boekje: in de tas mee te nemen naar de supermarkt, om daar bij het rek te kijken welke wèl en welke niet mee naar huis mogen….

De smaaktesten zijn dit jaar niet door consumenten, maar door een panel van vinologen en gevorderde amateur-proevers uitgevoerd. Uiteraard vonden de tests blind plaats, waarbij het testpanel vooraf geen informatie kreeg over de geteste wijnen, behalve over de druivenrassen.
De chemische testen vonden in het laboratorium plaats. De Consumentenbond stelt dat het voor de gezondheid van consumenten goed is om te weten welke chemische bestanddelen er in een wijn zitten. Ik zal dit zeker niet tegenspreken, maar eerlijk gezegd moet ik de eerste wijnliefhebber nog tegenkomen die met mij een gesprek aangaat over de chemische samenstelling van een wijn. Getest is onder meer de hoeveelheid suiker, de zuurgraad, de hoeveelheid vluchtige zuren en de conserveermiddelen sulfiet en sorbinezuur.

De Consumentenbond claimt ook dat de chemische informatie belangrijk is voor de houdbaarheid van de wijnen. Vergeet daarbij dan gelijk maar even houdbaarheidstermijnen van langer dan één jaar: bijna alle wijn die in supermarkten wordt verkocht is niet bedoeld om te bewaren! Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, vind ik.

Naast de testresultaten bevat het boek ook praktische wetenswaardigheden: Hoe wordt wijn gemaakt? Hoe drink je wijn? En welke druivenrassen en grondsoorten spelen een belangrijke rol? Voor een beginnende wijndrinker is deze gids daarom zeker de moeite waard.

Bij de rode wijnen kwam Les Grandes Caves d’Albret als beste uit de test. Een Franse rode wijn met een mix van cabernet sauvignon en merlot; niet alleen de smaak (‘prettige, volle smaak, vriendelijke wijn met een zoetje’) maar ook de chemische samenstelling (‘chemisch correct’) overtuigde het proefpanel. Les Grandes Caves d’Albret is in Nederland via de slijterijen van de Bottelier verkrijgbaar voor € 4,89.

Onder de geteste witte wijn gaat het hoogste cijfer naar Penfolds Rawson’s Retreat Riesling. Deze Australische wijn scoort chemisch-technisch de hoogste ogen; het testpanel beschreef de wijn als ‘erg veel geur, erg weinig bitter, erg veel smaak, iets complex’. Penfolds Rawson’s Retreat wordt in Nederland door Albert Heijn voor € 6,99 verkocht.

Consumentenbond, Wijngids 2008. 500 rode, witte en roséwijnen getest op smaak én chemische kwaliteit, ISBN 978 905951 0982
Prijzen: €16,00 voor leden en €19,50 voor niet-leden

Wil je in het bezit komen van een Wijngids 2008 van de Consumentenbond? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Welk land in de wereld produceert de meeste wijn?

De eerste vijf goede inzendingen krijgen dan zo’n fraaie Wijngids toegestuurd. Stuur een mailtje met het antwoord, je naam en adresgegevens naar Wijnkronieken (zie rechtsboven, en klik op mijn naam). Je ontvangt het boek zo spoedig mogelijk per post.

Naschrift, 18 mei 2008: het goede antwoord was Frankrijk of Italië. Het wisselt soms, afhankelijk van welke bron je raadpleegt. Vijf goede inzenders hebben inmiddels bericht dat ze een nieuwe Wijngids toegezonden krijgen!

Categorie: Wijnmaken en wijngaard Tags: wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Private Chef zegt

    12 mei 2008 om 15:38

    Hi There. I have just been looking through your blog and it is excellent. I have now bookmarked it and will be a regular reader. I especially like the design and the photos. I am a blogger myself and have set up a site called http://www.ifoods.tv where bloggers and foodies can share their photos and drive traffic to their own blog. Would love to see some of your great photos on there! Keep the great work up on the blog. Cheers!

  2. Ivan [at] wdnederland.nl zegt

    13 mei 2008 om 19:12

    Volgens mij is dat nog steeds Italië en daarna komt Frankrijk pas. Heb ik gewonnen? Groet, Ivan

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in