• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wine Blogging Wednesday – 1

7 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Voor onze eerste Wine Blogging Wednesday kozen we uiteraard een zonnig thema: rosé. Rosés zijn terug van weg geweest en horen er weer helemaal bij in wijnland. Kijk maar eens in het schap van een supermarkt; de keus is meestal overweldigend. Maar welke moet je nu kiezen bij die lekkere salade vanavond? Eerlijk gezegd is dat best moeilijk, want er zijn diverse types rosé, van droog tot zoet, en het verschil zie je niet heel duidelijk af aan het etiket. Je moet gewoon verschillende rosés geproefd hebben om een beetje te weten welke rosé jouw stijl is. Zo zijn Spaanse rosés meestal vrij droog, met hoge zuren. Zuid-Afrikaanse rosés willen nog wel eens een zoetje hebben.

Voor de eerste WBW kozen we twee Franse rosés, allebei bekroond:

– La Tulipe 2005, Bordeaux Rosé, € 5,75 bij AH
– Le Passé Authentique 2004, Côtes de Saint-Mont, € 4,75
(tijdelijk € 3,96) bij de Hema.

De La Tulipe 2005 is de inmiddels welbekende rosé van Ilja Gort, Nederlands wijnboer in de Bordeaux-streek. Op het 18e Proefschrift Wijnconcours in april kreeg Gort in de categorie roséwijnen tot en met
€ 7,50 voor deze rosé een eervolle vermelding.
De Passé Authentique 2002 (dus niet deze van 2004!) werd in 2004 door Nicolaas Klei tot omfietswijn uitgeroepen. Hij schreef erover: ‘strak, lenig, kruidig, fris, lang zuiver. Heerlijk tijdens een fietstochtje.’ Bij de Hema is inmiddels de 2004 te koop.

Zelf probeerde ik beide wijnen bij twee verschillende gerechten: een kabeljauwschotel met garnalen, avocado en geraspte cheddar uit de oven en een voorgerecht van paling op radijs met veldsla. Bij dit laatste gerecht speelde ook appelstroop een rol, waardoor de La Tulipe het beste bij de paling smaakte. De Tulipe heeft dan ook een licht zoetje, is granaatappelrood van kleur in het glas en ruikt naar snoepjes. De Passé Authentique is echter meer mijn stijl rosé: kruidig, droog, de geuren van het Zuidfranse land komen je uit het glas tegemoet, de kleur is heel licht terracotta roze. Bij de kabeljauw was deze rosé de beste keuze.

Uiteraard speelt ook bij een rosé een grote rol van welke druivensoorten de wijn is gemaakt. Gort maakt zijn rosé van Merlotdruiven, in de Côtes de Saint-Mont (een gebied ten zuiden van Bordeaux) worden onbekendere druivenrassen als Tannat en Pinenc aangevuld met Cabernet Sauvignon.

Maar ik heb eigenlijk wel voldoende verteld over de wijnen. Op Wijnsuggestie en Wijnerij lees je nog meer impressies van de twee rosés, waarna je zelf aan de slag moet: wijnen kopen, koelen en combineren met iets waarvan je vermoedt dat het wel lekker bij de rosé zal smaken. En dan noteren wat je ervan vond, uiteraard op één van onze blogs. Of op alledrie! En daar hoef je helemaal geen wijnjargon voor te gebruiken, gewoon opschrijven welke wijn je lekker of lekkerder vond, bij welk eten welke rosé het beste pastte. Want daar gaat het uiteindelijk om bij wijn: vond je hem lekker of niet.

Kijk ook even in de Volkskeuken van Onno Kleyn vandaag (Volkskrant 7 juni). Hij geeft een recept van lamshaas met kikkererwten dat je misschien uit wilt proberen.
Over drie weken, op 28 juni, kun je hier en op Wijnsuggestie en Wijnerij lezen wat we met zijn allen van deze twee wijnen vonden. Ik ben heel benieuwd!

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. tantegreatje zegt

    7 juni 2006 om 14:53

    Geinig initiatief!
    Echter, vandaag kon ik bij de Hema alleen de wijn van 2005 kopen.
    Niet dus die van 2004, zoals jullie vroegen.

  2. Mariëlla zegt

    7 juni 2006 om 15:04

    Dan doe je gewoon mee met de 2005. In vermoed dat ze bij de Hema de 2004 in de afgelopen weken hebben willen opruimen. Maakt niet uit! Cuno, op Wijnsuggestie.nl, had er ook al een opmerking over.
    Succes, en laat je reactie binnenkort weten.

  3. Cuno zegt

    7 juni 2006 om 15:13

    TanteGreatje,
    De 2005 is veel lekkerder dan de 2004 😉

  4. dick zegt

    8 juni 2006 om 09:41

    Een mooi citaat van Janneke Vreugdenhil (zie http://www.nrc.nl/weblog/kokenetc/2006/06/07/wine-blogging-wednesday/) op haar NRC-kookweblog over WBW:
    ‘Leuk: de wijnwereld op zijn Iens, in plaats van als oudemannensport.’

  5. maarten zegt

    9 juni 2006 om 13:49

    Jammer dat het Hema-aanbod in België niet dat van Nederland is, of omgekeerd.

  6. Mariëlla zegt

    9 juni 2006 om 13:54

    Ah, ja, dat is een probleem. Ik heb even op Kurkdroog gekeken, maar kon geen andere leverancier van de wijnen vinden. We zullen er bij de komende WBW’s zeker aandacht aan besteden. Er moeten toch wijnen zijn die in beide landen breed verkrijgbaar zijn..

  7. tantegreatje zegt

    15 juni 2006 om 12:08

    Ik heb de 2 wijnen geproefd hoor!
    Hier volgt de mening van een leek.
    De eerste wijn (La Passe Authentique 2005, Cotes de Saint-Mont, Hema) dronk ik bij de aanbevolen kikkererwtensalade. Die had ik niet met lamshaas gemaakt, maar met zalm, garnalen, ansjovisjes etc.
    De wijn vond ik erg hard in de mond. Niet vriendelijk genoeg.

    De tweede wijn (La Tulipe 2005, Bordeaux Rose, AH) was voor mij een wondertje. Ben niet echt een liefhebber van Rose wijnen, maar deze was heerlijk! In het begin iets of wat fris in de mond met langzaam een overvloei naar wat kruidigheid. Werkelijk heel erg lekker van smaak. Absoluut niet zoet en toch stevig.
    De combinatie met het eten erbij was niet echt een succes. De gekookte Malta’s, snijboontjes, tartaartje van biovlees met een gepocheerd eitje waren op zich verrukkelijk, maar samen met de wijn vond ik het niet helemaal passen.
    Volgende keer beter zou ik zeggen.
    Ik wacht maar weer op een nieuw recept van de volkskrantkok.

  8. Mariëlla zegt

    15 juni 2006 om 12:20

    Dank je! Je mening wordt 28 juni opgenomen in het totaaloordeel over de twee wijnen.

  9. Aad en Dicky zegt

    16 juni 2006 om 14:35

    Bij een maaltijd van bloemkool met aardappelen en gebraden stukjes kip dronken wij de La Tulipe rosé. Naar ons idee is de kleur veel te rood voor rosé. Dat deed al niet fris aan. Verder vonden wij hem niet fris van smaak, zuurtjes bij de aanvang, een enigszins bittere nasmaak. Ten slotte vonden wij hem zwaar in het hoofd, voor ons ook een eigenschap van rode Bordeaux. Gezien zijn koppigheid heb ik een half glaasje Tulipe weggegooid. Wat ons betreft kan Bordeaux beter Bordeaux blijven.
    Later lazen we pas de tekst op de achterzijde. Daarmee zijn we het geheel niet eens. Die is wellicht afgestemd op die Hollanders die bijna dagelijks appelmoes eten.

  10. dick zegt

    17 juni 2006 om 16:41

    Drama bij de Hema in Utrecht! Heb ik vanmiddag La Tulipe gekocht en wil ik bij de Hema aan de Oudegracht Le passé Authentique halen, blijkt die uitverkocht. Er komen dinsdag weer 3 doosjes binnen, wist de – overigens zeer behuplzame – verkoopster mij te melden. Het bleek te gaan om een ‘heel exclusieve rosé’. Is dit nou een effect van WBW of komt het nog door het doorijlende omfietsgehalte van onze fietsende wijnconsument Nicolaas Kley? Jullie begrijpen het: mijn ultieme test – die twee naast elkaar – moet nog even wachten tot de laatste 3 doosjes aan de Oudegracht zijn gearriveerd.

  11. R.Tolk zegt

    19 juni 2006 om 09:09

    Prima initiatief, het moet alleen wat drukker worden.

  12. Mariëlla zegt

    19 juni 2006 om 09:18

    Vinden wij ook, dus R. Tolk, stuur je notities over de rosé(s) in.

  13. Aad en Dicky zegt

    21 juni 2006 om 16:52

    Mariëlla,

    Beoordeling Le Passe Authentique, Cotes de Saint Mont:
    Kleur: Goed
    Reuk: Goed
    Smaak: Fruitig en een aangename nasmaak, licht houterig.
    Licht qua smaak en nawerking zoals rosé moet zijn.
    Maaltijd: Zomersalade met verse paprika, tomaat, knoflook en garnalen met gebakken aardappelen.

    Wij hebben de halve fles van La Tulipe weggegooid. Deze van de Hema drinken we lekker op.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in