• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wine Blogging Wednesday – 6

1 november 2006 door Mariëlla Beukers

Zo kort na het eindoordeel van Wine Blogging Wednesday oktober gaan we alweer vrolijk verder met Wine Blogging Wednesday november. En dit keer gaan we Europa helemaal verlaten. Het moest er een keer van komen, een groot en groeiend deel van de wijnen die in de supermarkten en slijterijen te koop zijn, komt uit niet-Europese landen. Vooral Zuid-Afrika heeft een stijgend aandeel, naast Chili en Argentinië en in mindere mate Australië en Californië.

Er komt goede wijn uit deze landen, voor een betaalbare prijs. En toch blijf ik mijn bezwaren hebben. Zonder nu direct een locavore te zijn (iemand die alleen levensmiddelen gebruikt die in een straal van een beperkt aantal kilometers om zijn woonplaats geproduceerd worden – de term is gepikt van het interview met Slow Food-ambassadrice Alice Waters in de Volkskrant), pleit ik erg voor wijnen die van dichter bij huis – voor ons dus uit Europa – gehaald worden. Laatst las ik nog een artikel over de fraudes en praktijken in het internationale wijntransport (in de Perswijn) en daar werd ik niet vrolijk van.
Ik zal een wijn uit een ver werelddeel echt niet weigeren en heel soms koop ik ook wel wat (vaak Australische wijnen), om bij te blijven. Maar je zult in onze wijnkast geen voorraden niet-Europese wijnen aantreffen, op een enkele Australiër na.

Goed, genoeg gepreekt: de wijnen van Wine Blogging Wednesday november komen uit Argentinië, het op vier na grootste wijnland ter wereld. Het gaat om twee wijnen van hetzelfde huis: een Callia Alta Shiraz 2005 en de Callia Alta Bonarda Shiraz 2005. De wijnen zijn in Nederland verkrijgbaar bij diverse slijterijen en kosten rond de 5 euro per stuk.

Bodegas Callia is gevestigd in het wijngebied San Juan, een droge hete streek die voornamelijk wijnen produceert met een hoog alcoholgehalte en een lage zuurgraad. Veel druivensap wordt er als concentraat geëxporteerd. Bodegas Callia wil daarentegen kwaliteitswijnen maken en we zullen gaan proeven of ze dat lukt.

Deze maand hebben we ook een speciale actie: de Nederlandse importeur van Bodegas Callia stelt ons een aantal sets van de wijnen gratis ter beschikking. Meld je even op Drinkblog, daar lees je precies wat je moet doen om in aanmerking te komen voor het novemberpakket van Wine Blogging Wednesday. Het wordt je bovendien gratis toegezonden. Let op: wie het eerst komt die het eerst maalt, er zijn maar een beperkt aantal sets beschikbaar.

Voor degenen die wel mee willen doen, maar niet op tijd zijn om een gratis set te bemachtigen: bij de Euroslijters en de Bottelier-keten zijn de wijnen in ieder geval te koop. Kijk even op Drinkblog voor de exacte informatie.

Tot slot nog een belangrijk gegeven: de twee wijnen zijn gemaakt van shiraz. Syrah of Shiraz wordt vanouds gecombineerd met wild(paté), dus dat is het thema van deze maand: Shiraz of Syrah bij wild en/of paté. Onno Kleyn geeft alvast een mooi recept, meer informatie lees je ook op
Drinkblog
Wijnerij
Wijnsuggestie
Ministerie van Eten en Drinken
Wijn.blog

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. maarten zegt

    1 november 2006 om 19:21

    Sorry dat ik niet meedeed met de vorige WBW – beetje te veel aan mijn hoofd… – maar deze keer lukt het vast wel weer.

  2. Carla zegt

    8 november 2006 om 08:19

    Dankzij de snelle verzending door Petra hadden we de flessen afgelopen weekeinde al in huis. De Bonarda vond ik extreem limonade-achtig en veel te zoet. Vlak ook…De 100% Shiraz vond ik beter, maar ook erg vlak in afdronk. Er bleef nogal weinig van over. Niet mijn wijn is weer eens gebleken. Iemand enig idee waarom Nieuwe Wereldwijnen vaak zo vlak zijn? Beide wijnen maakten de verwachting die ontstond op basis van de kleur (reuk viel allemaal nogal mee vond ik) niet waar, weinig diepte…

  3. petra zegt

    30 november 2006 om 09:25

    O ja ik zie het Carla, even zoeken. Ik heb ook wat over de wijnen van november geschreven, zie eventueel: http://petradehamer.web-log.nl/mijn_weblog/2006/11/wbw_6_argentijn.html.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in