• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wine from the Swiss Alps

3 april 2010 door Mariëlla Beukers


Zwitserland exporteert maar een fractie van de wijnen die het produceert. Ik heb ergens gelezen dat dat maar 2% is. De Zwitsers zelf drinken hun wijnen graag zelf op! Gelukkig hebben wij in Nederland sinds een aantal jaren een uitstekende webwinkel met Zwitserse wijn. Dat ontdekte ik op een fraaie proeverij in Scheveningen. Het echtpaar Mooyman presenteerde er een kleine, maar interessante selectie van de wijnen van hun bedrijf Wine from the Alps. Naast Zwitserse wijnen omvat het volledige assortiment ook wijnen uit Frankrijk (Savoie bijvoorbeeld), Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Behalve internationale druivenrassen als pinot noir, merlot en chardonnay kent Zwitserland ook een aantal inheemse druivenrassen, waaronder heida, petite arvine (beide wit) en cornalin (rood). Van alledrie proefden we wijn, en we waren zwaar onder de indruk van de kwaliteit. Niet zomaar een paar excentrieke wijnen, nee, prachtige volle en vaak superfrisse exemplaren, met veel mogelijkheden om culinair in te zetten. Vooral het mooie rijpe fruit van de Petite Arvine 2008, Maitre de Chais, staat me bij. Een wijn met aroma’s van rode grapefruit, en in de mond een verrassende zoutigheid. Volgens Mimi Mooyman is dit verklaren uit de zoutmijnen in het kanton Valais/Wallis. Uitgespoeld zout bereikt de wortels van de wijnstokken. Door de opname van het in water opgeloste zout komt de zoute smaak vervolgens ook in de druiven.
Maitre de Chais is het beste label van coöperatie Provins, de grootste wijnproducent van Zwitserland. Zij zijn verantwoordelijk voor 10% van alle wijn in het land.

Hoogste wijngaard van Europa
Dan was er de Heida, levendig, licht en fruitig, met een licht zoete touch. Die zou op een feestje zowel de liefhebbers van zoet als van droog bekoren! Deze wijn is eveneens van Provins, maar nu van het label Grand Metral. De heidadruiven groeien op de hellingen van de Visperterminen, op 1100 meter hoogte. De Visperterminen is daarmee de hoogste wijngaard van Europa.

Net als heida en petite arvine komt cornalin voornamelijk in Valais voor, het zuidelijke kanton waarin ook het meer van Genève en de oorsprong van de Rhône liggen. De Cornalin lijkt in smaak iets op Pinot Noir, maar is paarser van kleur, heeft meer tannine en is vettigerin de mond. Hij combineerde thuis uitstekend bij een stevige en knapperig gegrilde kip.


Dôle de Sion
We proefden die middag in Scheveningen ook de in het buitenland iets bekendere Zwitserse specialiteit Dôle de Sion, gemaakt van een assemblage van pinot noir en gamay. Echt pinot noir met een bite, zeer de moeite waard om eens geproefd te hebben.

De prijzen van Zwitserse wijnen zijn niet gering: onder de 9 euro troffen we geen wijn aan. Die prijs heeft onder andere maken met de ligging van de meeste Zwitserse wijngaarden: op steile berghellingen, waar bewerking kostbaar is, het oogsten vaak handmatig moet gebeuren en onderhoud veel menskracht vergt. Maar wat mij betreft waren alle geproefde wijnen hun prijs absoluut waard. Wij gaan de komende tijd nog eens rustig proeven en genieten van ons aangeschafte doosje Zwitserse wijnen.

Categorie: Proeven Tags: wijnhandels, Zwitserland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in