Zwitserland exporteert maar een fractie van de wijnen die het produceert. Ik heb ergens gelezen dat dat maar 2% is. De Zwitsers zelf drinken hun wijnen graag zelf op! Gelukkig hebben wij in Nederland sinds een aantal jaren een uitstekende webwinkel met Zwitserse wijn. Dat ontdekte ik op een fraaie proeverij in Scheveningen. Het echtpaar Mooyman presenteerde er een kleine, maar interessante selectie van de wijnen van hun bedrijf Wine from the Alps. Naast Zwitserse wijnen omvat het volledige assortiment ook wijnen uit Frankrijk (Savoie bijvoorbeeld), Oostenrijk, Duitsland en Italië.
Behalve internationale druivenrassen als pinot noir, merlot en chardonnay kent Zwitserland ook een aantal inheemse druivenrassen, waaronder heida, petite arvine (beide wit) en cornalin (rood). Van alledrie proefden we wijn, en we waren zwaar onder de indruk van de kwaliteit. Niet zomaar een paar excentrieke wijnen, nee, prachtige volle en vaak superfrisse exemplaren, met veel mogelijkheden om culinair in te zetten. Vooral het mooie rijpe fruit van de Petite Arvine 2008, Maitre de Chais, staat me bij. Een wijn met aroma’s van rode grapefruit, en in de mond een verrassende zoutigheid. Volgens Mimi Mooyman is dit verklaren uit de zoutmijnen in het kanton Valais/Wallis. Uitgespoeld zout bereikt de wortels van de wijnstokken. Door de opname van het in water opgeloste zout komt de zoute smaak vervolgens ook in de druiven.
Maitre de Chais is het beste label van coöperatie Provins, de grootste wijnproducent van Zwitserland. Zij zijn verantwoordelijk voor 10% van alle wijn in het land.
Hoogste wijngaard van Europa
Dan was er de Heida, levendig, licht en fruitig, met een licht zoete touch. Die zou op een feestje zowel de liefhebbers van zoet als van droog bekoren! Deze wijn is eveneens van Provins, maar nu van het label Grand Metral. De heidadruiven groeien op de hellingen van de Visperterminen, op 1100 meter hoogte. De Visperterminen is daarmee de hoogste wijngaard van Europa.
Net als heida en petite arvine komt cornalin voornamelijk in Valais voor, het zuidelijke kanton waarin ook het meer van Genève en de oorsprong van de Rhône liggen. De Cornalin lijkt in smaak iets op Pinot Noir, maar is paarser van kleur, heeft meer tannine en is vettigerin de mond. Hij combineerde thuis uitstekend bij een stevige en knapperig gegrilde kip.
Dôle de Sion
We proefden die middag in Scheveningen ook de in het buitenland iets bekendere Zwitserse specialiteit Dôle de Sion, gemaakt van een assemblage van pinot noir en gamay. Echt pinot noir met een bite, zeer de moeite waard om eens geproefd te hebben.
De prijzen van Zwitserse wijnen zijn niet gering: onder de 9 euro troffen we geen wijn aan. Die prijs heeft onder andere maken met de ligging van de meeste Zwitserse wijngaarden: op steile berghellingen, waar bewerking kostbaar is, het oogsten vaak handmatig moet gebeuren en onderhoud veel menskracht vergt. Maar wat mij betreft waren alle geproefde wijnen hun prijs absoluut waard. Wij gaan de komende tijd nog eens rustig proeven en genieten van ons aangeschafte doosje Zwitserse wijnen.