Hoe pak je nu zo’n bezoek aan een onbekende wijnstreek aan? Hoe weet je waar je welkom bent om te proeven en hoe maak je je keuze uit het aanbod? In Europa weten wij zo langzamerhand onze weg wel: daar gebruiken we wijngidsen als de Guide Hachette e.d. Maar voor ons bezoek aan Sonoma en Napa moesten we toch ook even nadenken hoe we dat zouden aanpakken.
Gelukkig had ik in het verleden wel eens met Alder Yarrow, van Vinography.com, gecorrespondeerd. Alder is Amerika’s bekendste én beste wijnblogger: hij heeft een professionaliteit in zijn artikelen die wij hier in Nederland zelden halen. Zelfs ‘gevestigde’ media kunnen nog wat van hem leren. Aan Alder richtte ik de vraag: waar moet ik nu heengaan als ik de omgeving van Healdsburg bezoek? En al snel kwam er een lijstje terug met tips van bedrijven waar de wijn een goede prijs-kwaliteitverhouding had en die makkelijk te bezoeken zouden zijn.
Van Alder’s lijstje hebben we er drie uitgezocht: Arista in Healdsburg zelf, aangeraden vanwege de Pinot Noirs; Martinelli in Windsor, aangeraden vanwege Pinot Noirs en Zinfandels; en Ridge Lytton Springs, opnieuw in Healdsburg zelf, voor de assemblages met Rhône-druiven.
Daarnaast hebben we een tip van Eric Asimov op zijn blog The Pour opgevolgd; Asimov schrijft voor The New York Times, geen kleintje in de wijnwereld dus. Hij beschreef afgelopen februari op lovende wijze de Rieslings van Trefethen, in de Napa Valley. Aangezien wij grote Rieslingfans zijn, moest Trefethen op ons lijstje! Tot slot bood ook de Lonely Planet gids voor Californië leuke tips: we kozen Beringer en Gundlach Bundschu op basis van de beschrijving in deze gids. Bovendien moest ik als wijnhistoricus naar Beringer: het is de oudste continue in bedrijf zijnde firma in Californië.
Ook het toeval heeft ons een handje geholpen: op 5 augustus werd in Sonoma op de Plaza het jaarlijkse Salute to the Arts Festival gehouden. Een fors aantal wijnmakers presenteerde zich daar, waaronder KAZ, Gloria Ferrer, Mazzoco, Ravenswood en Roshambo. Op deze manier voegden we weer vijf wineries aan onze proeflijst toe.
Voor al deze bedrijven gold dat we er professioneel werden ontvangen. Aanmelden was niet nodig, al zijn er ook in Wine Country wineries waar dit op prijs gesteld wordt. Bij sommigen moesten we betalen om te proeven, bij andere was het gratis. Vooral bij de laatste categorie worden dan wel heel kleine proefglaasjes geschonken, nauwelijks voldoende om een indruk van de wijn te krijgen.
Sommige bedrijven hebben een winkeltje met allerhande wijnhebbedingetjes, voor andere is design en strakke vormgeving belangrijk en kun je alleen een fles wijn kopen. Maar allemaal zijn ze heel erg bereid een praatje te maken, over de wijn te praten en informatie te geven. En als je uit Europa blijkt te komen en iets van wijn lijkt te weten, worden er soms wel eens gratis extra glazen wijn geschonken….
De komende tijd zal ik de diverse wineries en hun wijnen gaan behandelen. Als eerste zal deze week nog Arista aan de beurt zijn. En ben je meer geïnteresseerd in het eten van de streek, kijk dan even bij mijn Belgische collega van Culinair Atelier. Food Fan is ook in Sonoma en Napa geweest en heeft er uitstekend gegeten….
maarten zegt
Helemaal web 2.0 toch, zo tips van andere bloggers? 🙂
food fan zegt
Bedankt, om mijn blog te vermelden. Ik heb intussen een link naar jouw blog geplaatst. Je hebt een mooi stukje over Arista geschreven en wat de wijnen van Ridge betreft; die konden ons op geen enkel gebied bekoren en dan heb ik het niet eens over de koele ontvangst. Gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak.