• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Witte Spätburgunder

18 september 2008 door Mariëlla Beukers

Op mijn bureau staat al enige tijd de lege fles van een Spätburgunder Blanc de Noir van Burgemeister Willi Schweinhardt, een wijnproducent in de Duitse wijnstreek Nahe. Letterlijk vertaald betekent Blanc de Noir: witte van rood. Voor de bereiding van de witte wijn zijn blauwe druiven, druiven met een gekleurde schil, gebruikt. Vooral in Duitsland zie je wijnen met de aanduiding Blanc de Noir steeds meer.

Ik kocht de fles bij de Dordtse wijnhandel Rood, wit en rosé, zomaar, in een opwelling. Hij beviel uitstekend, en natuurlijk wilde ik er iets over schrijven. Maar dan zou ik ook willen schrijven waarom er eigenlijk op die manier wijn gemaakt wordt, zo afwijkend van ‘normale’ bereiding van Spätburgunder-druiven. (Spätburgunder is synoniem met pinot noir.) En dat vergde wat uitzoekwerk; eerst gaan we daarom even in op die ‘normale’ bereiding.

Het sap van 98% van alle druiven is namelijk wit-gelig. Toch kennen we ook rode wijn en rosé. Dat komt omdat bij rode wijn en rosé de schillen van blauwe, rode, paarse of bijna zwarte druiven mee-weken in het sap. Die schillen geven een kleurstof (anthocyaan) af, die ervoor zorgt dat de wijn (donker)rood gekleurd raakt. Over het algemeen worden druiven met blauwe schillen dan ook gebruikt voor rode wijn. Maar zoals dat gaat: er zijn uitzonderingen. In champagne bijvoorbeeld, kan pinot noir en pinot meunier gebruikt worden, ook voor gewone witte champagne. Beide hebben een rode of rossige schil. Uiteraard wordt er dus bij de bereiding van de basiswijnen voor champagne voor gezorgd dat de schillen niet of nauwelijks in contact komen met het sap – anders zou de wijn alsnog gaan kleuren.

Een deel van het antwoord dat ik zocht – waarom kiest een producent ervoor een Blanc de Noir te maken? – vond ik bij collageblog Wijnerij: Blanc de Noir uit de Ahr is een cultwijn geworden sinds Werner Meyer-Näkel er eentje op de markt bracht. Meyer-Näkel deed dit ongetwijfeld uit de drang tot experimenteren en tot nieuwsgierigheid naar de resultaten.

In een mailtje vroeg ik er ook Axel Schweinhardt naar, de maker van de fles op mijn bureau: waarom hij nu een Blanc de Noir op de markt bracht. En hij antwoordde me als volgt: “Een zwaartepunt in onze wijnproductie zijn naast riesling de witte ‘Burgundertrauben’, zoals de Grauburgunder (pinot gris), Weißburgunder (pinot blanc) en chardonnay. Al deze druivensoorten zijn genetisch verwant aan elkaar. Een verdere variant is de blauwe Spätburgunder (pinot noir), die prachtige witte wijnen (blanc de noir)kunnen leveren en daarmee een verrijking van ons wijnassortiment betekenen.”

Wijnen van alleen het sap van pinot noir leveren dus andere wijnen dan die waarin ook de schillen van de druif mee mogen weken, concludeer ik hieruit. Nu zou ik graag eens al die wijnen op een rijtje gaan zetten: alle wijnen van de ‘Burgunder’-familie, en dan natuurlijk vooral een witte Spätburgunder naast een rode. Nog mooier zou het zijn, al die wijnen van één producent te nemen. Een idee om eens aan de proefgroep voor te stellen!

De Blanc de Noir van Schweinhardt deed mij overigens in de neus denken aan een Riesling, met kruidige tonen, heel vol en rijk. In de mond leek het meer op een volle Pinot Gris of Pinot Blanc uit de Elzas. In ieder geval totaal anders dan je van een Spätburgunder zou verwachten. Maar ja, ik kende tot nu toe dan ook (bijna) alleen de rode wijnen van deze druif!

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Henk van de Weerdt zegt

    13 mei 2012 om 20:09

    Hallo,

    Kleine opmerking, wat ik mij van mijn franse lessen nog kan herinneren is noir zwart en niet rood, dat is rouge!

    M.v.g. Henk van de Weerdt

  2. Mariëlla Beukers zegt

    14 mei 2012 om 14:33

    Dag Henk, volkomen gelijk natuurlijk. Letterlijk is blanc de noir, natuurlijk wit van zwart. Maar we spreken nu eenmaal zelden van zwarte druivenrassen, wel van rode druivenrassen.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in