• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Würzburger Stein

17 september 2006 door Mariëlla Beukers

Van Weingut am Stein Ludwig Knoll proefden wij aan de vooravond van Riesling & Co. twee Silvaners, één van de beroemde Stein-wijngaard in Würzburg en één ‘gewone’. De ‘gewone’, 2005 Silvaner trocken, bleek een simpele, frisse wijn met een heel aparte smaak en aroma. In de geur boterbabbelaars, kort in de afdronk maar toch speels en verfrissend. Het leek ons een prima terraswijn.
De 2005 Würzburger Stein Silvaner Kabinett Franken trocken had echter meer karakter. Evenals de gewone Silvaner had deze wijn een lichte mousse (bubbels). Waarschijnlijk duidt dit op het feit dat de gisting met niet al te veel sulfiet is gestopt: de wijn kan nog wat nagisten op de fles. We ontdekten de geur van bananenschuimpjes en in de afdronk een licht rokerig aroma. Deze fles heeft meer zuren dan de gewone Silvaner trocken en is veel meer een eetwijn. Beide wijnen zouden we willen karakteriseren als goede instapwijnen; uitstekende lichte (11.5% alcohol) wijnen om nader kennis te maken met deze intrigerende druivensoort, de silvaner. Alleen in Franken weten ze van dit druivenras goede wijnen te maken. (Later deze week meer over de silvaner.)

De fles Würzburger Stein Silvaner is tevens een gebotteld stukje geschiedenis. Alles aan deze fles is geworteld in een lange traditie. Neem alleen al de fles, de platte buikfles of Bocksbeutel. Uit 1728 is een raadsbesluit van de stad Würzburg opgetekend waarbij Stein-wijnen van het Bürgerspital (waarover straks meer) alleen nog maar in platte buikflessen met het zegel van het hospitaal geleverd mochten worden. Door het gebruik van deze typische flesvorm hoopte men een vorm van echtheidsgarantie te geven, aangezien Stein-wijnen enorm populair waren én veel nagemaakt werden. Sindsdien is de Bocksbeutel dé flesvorm voor Frankische wijnen, ondanks de problemen die het soms oplevert met koelen en opslag. (Er zijn speciale koelers voor Bocksbeutel).

Ook de aanduiding Würzburger Stein op de fles is een lesje in geschiedenis. Vanouds geeft de wijngaard Stein op de hellingen van de stad Würzburg topklasse wijnen, meestal van het druivenras silvaner. Drie grote instellingen hebben al eeuwen percelen op de Stein: de Staatliche Hofkeller, het Bürgerspital en het Juliusspital. De laatste twee zijn eeuwenoude voorzieningen voor de zieken en de ouden van dagen; de Hofkeller is een overblijfsel van de bezittingen van de prins-bisschoppen van deze stad.
Wie meer weer lezen over de rijke geschiedenis van de bezittingen van deze instellingen kan ik allereerst de Wine Atlas of Germany door Stuart Piggot aanbevelen.

Naast deze drie instellingen bezitten ook andere eigenaren percelen op de wereldberoemde Stein, zoals het Weingut am Stein Ludwig Knoll. Dit wijngoed is gesticht in 1890 en wordt inmiddels geleid door de vijfde generatie, Sandra en Ludwig Knoll. Het wijngoed bezit 20 ha. wijnstokken, waarvan 25% is beplant met silvaner. Een deel daarvan bevindt zich in de beroemde Stein-wijngaard.

Sandra Knoll is morgen aanwezig op Riesling & Co. en zal daar de wijnen van haar wijngoed laten proeven. Mocht je als particulier geïnteresseerd zijn in deze wijnen, kun je vanaf 16.30 uur in de Arena in Amsterdam terecht.
In Nederland zijn de wijnen van het wijngoed te koop via diverse wijnhandelaren.

Wij dronken de Silvaners vanavond bij een bijzonder recept uit een bijzonder kookboek. Daarover later deze week meer.

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in