• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Zelf wijn maken

29 oktober 2006 door Mariëlla Beukers


Gisteren heb ik mijn rieslingdruiven geoogst, en nu staat er een viesgroen drabje in een fles te gisten. Samen met Alex heb ik de anderhalve kilo druiven met mijn handen geperst en vervolgens het sap en de schillen in een fles gedaan. Die schillen zijn toegevoegd om straks niet een heel bleke wijn te krijgen. Tip van Alex, ik ben heel benieuwd.

Het sap bleek suiker genoeg in zich te hebben om straks, als alle suiker vergist is, een alcoholpercentage van 7.5 op te kunnen leveren. Te weinig om het op echte wijn te laten lijken, dus ik vrees dat ik nog wat suiker moet toevoegen. Chaptaliseren heet dat in andere landen. ’s Kijken of ik nog weet hoe ik moet uitrekenen hoeveel suiker er dan bijmoet voor een acceptabel alcoholpercentage. Een eindresultaat van 10 of 11% lijkt me wel aardig.

Alex stond bovendien zo onverwacht voor mijn deur dat ik niet eens gist in huis had. Het goedje moet het nu dus op eigen kracht doen, met de natuurlijk aanwezige gisten, en zo te zien lukt dat nog ook. De fles staat in het lekker warme zolderhok en af en toe borrelt er iets in het waterslotje. Maar morgen ga ik toch nog maar even naar de drogist om wat gist te kopen.
Over twee dagen zal ik het sap van de schillen scheiden, gist toevoegen en de gistende most in een schone, kleinere fles overhevelen. En dan maar wachten. Ik hou jullie op de hoogte.

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard

Lees Interacties

Reacties

  1. maarten zegt

    4 november 2006 om 06:08

    Geen foto’s van het proces?

  2. Mariëlla zegt

    4 november 2006 om 12:54

    Een camera had ik niet bij de hand, toen we de wijn maakten. Dit weekend gaat er suiker bij, ik kijk of ik iets kan maken.

  3. roel zegt

    16 april 2007 om 15:17

    heb je mischie info over alles wat met wijn te maken heeft foto’s alles is welkom ik moet namelijk een gip maken over wijn en wijnbouw.
    gelieve door te sturen naar

    roelceyssens@gmail.com

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in