Gisteren heb ik mijn rieslingdruiven geoogst, en nu staat er een viesgroen drabje in een fles te gisten. Samen met Alex heb ik de anderhalve kilo druiven met mijn handen geperst en vervolgens het sap en de schillen in een fles gedaan. Die schillen zijn toegevoegd om straks niet een heel bleke wijn te krijgen. Tip van Alex, ik ben heel benieuwd.
Het sap bleek suiker genoeg in zich te hebben om straks, als alle suiker vergist is, een alcoholpercentage van 7.5 op te kunnen leveren. Te weinig om het op echte wijn te laten lijken, dus ik vrees dat ik nog wat suiker moet toevoegen. Chaptaliseren heet dat in andere landen. ’s Kijken of ik nog weet hoe ik moet uitrekenen hoeveel suiker er dan bijmoet voor een acceptabel alcoholpercentage. Een eindresultaat van 10 of 11% lijkt me wel aardig.
Alex stond bovendien zo onverwacht voor mijn deur dat ik niet eens gist in huis had. Het goedje moet het nu dus op eigen kracht doen, met de natuurlijk aanwezige gisten, en zo te zien lukt dat nog ook. De fles staat in het lekker warme zolderhok en af en toe borrelt er iets in het waterslotje. Maar morgen ga ik toch nog maar even naar de drogist om wat gist te kopen.
Over twee dagen zal ik het sap van de schillen scheiden, gist toevoegen en de gistende most in een schone, kleinere fles overhevelen. En dan maar wachten. Ik hou jullie op de hoogte.
maarten zegt
Geen foto’s van het proces?
Mariëlla zegt
Een camera had ik niet bij de hand, toen we de wijn maakten. Dit weekend gaat er suiker bij, ik kijk of ik iets kan maken.
roel zegt
heb je mischie info over alles wat met wijn te maken heeft foto’s alles is welkom ik moet namelijk een gip maken over wijn en wijnbouw.
gelieve door te sturen naar
roelceyssens@gmail.com