[ingezonden bericht] Wijn maken van druiven, appels of ander fruit is al eeuwen niet alleen door professionals gedaan, maar ook door amateurs, ook in Nederland. Wat dacht je van een lekkere appelwijn, kersen- of bessenwijn? En zelfs van rabarber kan een heerlijk frisse wijn worden gemaakt. Zelf wijnmaken is een leuke, en vooral lekkere, hobby. Nederland wordt steeds meer ‘wijnland’. De belangstelling voor zowel het drinken van wijn als het maken ervan neemt nog steeds toe. Er komen steeds meer commerciële wijngaarden. Maar ook voor de hobbyist is er genoeg ruimte.
Beginnerscursus
Om belangstellenden op weg te helpen, start Wijnmakerskring West-Brabant opnieuw een beginnerscursus waarin de belangrijkste aspecten van zelf wijnmaken behandeld worden. Deze basiscursus voor amateurwijnmakers wordt gegeven op woensdagavonden 17 september, 1 oktober, 15 oktober 2014 en 11 februari 2015.
Na de eerste avond starten we met het zelf wijn maken van vruchtensap. Gedurende de cursus wordt geleerd hoe je het suiker- en het zuurgehalte moet meten en hoe deze waarden met elkaar in balans te brengen. Hoe het vergisting proces plaats vindt en hoe de wijn uiteindelijk gebotteld moet worden. Op de vierde avond neemt iedere deelnemer een fles van de eigengemaakte wijn mee om te laten beoordelen. Na de cursus heb je, naast de opgedane kennis, een basispakket aan materiaal dat nog jaren kan worden gebruikt. Cursisten zijn uiteraard ook van harte welkom als nieuw lid van de vereniging om hun kennis en vaardigheden nog verder te ontwikkelen.
Wijnmakerskring West-Brabant
De benodigde materialen en ingrediënten kunnen besteld worden via de Wijnmakerskring West-Brabant. Wil je je opgeven voor deze cursus ( uiterlijk voor 1 september 2014), of wil je eerst meer inlichtingen over de cursus of over de Wijnmakerskring, neem dan contact op Trudie Hoogstraten te Oud Gastel, tel. 0165-512366 of kijk op www.wijnmakerskringwestbrabant.nl