• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Zelf wijn maken kan: start cursus in West-Brabant

23 juli 2014 door Mariëlla Beukers

[ingezonden bericht] Wijn maken van druiven, appels of ander fruit is al eeuwen niet alleen door professionals gedaan, maar ook door amateurs, ook in Nederland. Wat dacht je van een lekkere appelwijn, kersen- of bessenwijn? En zelfs van rabarber kan een heerlijk frisse wijn worden gemaakt. Zelf wijnmaken is een leuke, en vooral lekkere, hobby. Nederland wordt steeds meer ‘wijnland’. De belangstelling voor zowel het drinken van wijn als het maken ervan neemt nog steeds toe. Er komen steeds meer commerciële wijngaarden. Maar ook voor de hobbyist is er genoeg ruimte.

Beginnerscursus
Om belangstellenden op weg te helpen, start Wijnmakerskring West-Brabant opnieuw een beginnerscursus waarin de belangrijkste aspecten van zelf wijnmaken behandeld worden. Deze basiscursus voor amateurwijnmakers wordt gegeven op woensdagavonden 17 september, 1 oktober, 15 oktober 2014 en 11 februari 2015.

Na de eerste avond starten we met het zelf wijn maken van vruchtensap. Gedurende de cursus wordt geleerd hoe je het suiker- en het zuurgehalte moet meten en hoe deze waarden met elkaar in balans te brengen. Hoe het vergisting proces plaats vindt en hoe de wijn uiteindelijk gebotteld moet worden. Op de vierde avond neemt iedere deelnemer een fles van de eigengemaakte wijn mee om te laten beoordelen. Na de cursus heb je, naast de opgedane kennis, een basispakket aan materiaal dat nog jaren kan worden gebruikt. Cursisten zijn uiteraard ook van harte welkom als nieuw lid van de vereniging om hun kennis en vaardigheden nog verder te ontwikkelen.

Wijnmakerskring West-Brabant
De benodigde materialen en ingrediënten kunnen besteld worden via de Wijnmakerskring West-Brabant. Wil je je opgeven voor deze cursus ( uiterlijk voor 1 september 2014), of wil je eerst meer inlichtingen over de cursus of over de Wijnmakerskring, neem dan contact op Trudie Hoogstraten te Oud Gastel, tel. 0165-512366 of kijk op www.wijnmakerskringwestbrabant.nl

Categorie: Nieuws, Wijnmaken en wijngaard Tags: Wijnmakerskring West-Brabant, zelf wijn maken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in