Naast het bruisende Barcelona, de vrolijke stranden, de prachtige natuur en de rijke cultuur is de Spaanse streek Catalonië ook gezegend met tal van wijndomeinen. Al meer dan 2500 jaar lang wordt er wijn verbouwd in verschillende regio’s van Catalonië. Aan de hand van zes wijnen leerde ik onlangs die Catalaanse wijngebieden kennen. Het zijn stuk voor stuk uitstekende redenen om komend jaar richting Catalonië te trekken! Je kunt er fietsen, wandelen, luieren aan het strand, heerlijk eten en drinken. Dus als je nog op zoek bent naar een mooie wijnvakantiebestemming…
DO Cava – Anna de Codorniu, Codorníu
Als zo’n 150 jaar worden er mousserende wijnen gemaakt in Catalonië. Deze door champagne geïnspireerde wijn heeft inmiddels gezorgd voor wijncultuur in en om de stadjes Sant Sadurní d’Anoia en Villafranca del Penedes. In ondergrondse kelders liggen de wijnen te rijpen. Bovengronds verrezen eind 19e, begin 20ste eeuw monumentale wijnkathedralen onder andere in Art Nouveau-stijl, die inmiddels tot het architectonische erfgoed van Spanje behoren.
Codorníu is een van de twee historische en grootste cava-huizen. De cava Anna de Codorníu is genoemd naar de erfgename die in 1659 trouwde met Miquel Raventos en zo de grondvesten legde voor het merk Codorníu. Een prettige en fruitige cava, gemaakt van chardonnay, parellada, macabeu en xarel.lo.
DO Alella – Foranell, Celler Joaquim Batlle
Alella ligt pal noordelijk van Barcelona, aan zee, en is eigenlijk de stadswijngaard van deze grote havenplaats. De Romeinen kenden de streek als Laietana, en haalden er enorme scheepsladingen wijn vandaan. Veel archeologische resten, waaronder tal van cellae vinaria (Romeinse wijnkelders) getuigen nog van deze vroege wijngeschiedenis. Aan het begin van de 20ste eeuw was het gebied een gewilde zomerse bestemming voor de Catalaanse elite.
Op de arme bodems groeit onder andere pansa blanca (xarel.lo) en garnacha blanca. Alella is vooral bekend door zijn witte wijnen, vaak zoet en geparfumeerd. De Foranell van Batlle was echter een fijne droge en zuivere wijn, kruidig en ietsje vettig en met tonen van perzik. Heerlijk bij romige kazen.
Do Emporda – Flor d’Albera, Celler Martí Fabra
Emporda – Empúries voor Romeinen en Grieken – is het land van zee, bergen en Salvador Dalí. Het gebied deelt een rijke middeleeuwse geschiedenis met het zuiden van Frankrijk, aan de andere kant van de Pyreneeën. Beroemde stranden en binnenlands natuurschoon wisselen elkaar af. In Girona zit een van ’s werelds beroemdste restaurants, El Celler de Can Roca. En de wijnen zijn de meest diverse van de regio. Het gebied heeft werkelijk alles. (Persoonlijk was ik al eens erg gecharmeerd van Celler Espelt en de omgeving van Cadaques en Portlligat.
Celler Martí Fabra maakt een verrukkelijke droge Muscat d’Alexandrie, zilt en verfrissend. Een goede wijn voor op het terras in de avondzon, voeten in het warme zand.
DO Montsant – Les Sorts Vinyes Velles 2013, Celler El Masroig
Tot de 12e eeuw hadden de Moren het voor het zeggen in Noord-Spanje. Na hun verdrijving waren het de kloosters die het gebied ontgonnen. Wijngaarden waren daarbij onmisbaar. Catalonië zit daarom vol met prachtige middeleeuwse kloosters, vooral in Montsant en omliggende wijnregio’s. Aan middeleeuwse stadjes ook geen gebrek, bijvoorbeeld het prachtige Siurana, dat als laatste van de Moorse versterkingen weer aan de christenen viel.
Les Sorts Vinyes Velles 2013 van Celler El Masroig, een van de vele uitstekende coöperaties in dit gebied, vertegenwoordigt in 2016/17 de DO Montsant in de rest van de wereld. Een elegante fruitige kanjer, van oude stokken samso (carignan) en garnatxa (garnacha). Veel wijngaarden liggen op bodems met kalk, zand en klei.
DOQ Priorat – Iugiter 2013, La Conreria d’Scala Dei
In het hart van Montsant ligt het kwaliteitsgebeid Priorat, gekenmerkt door bodems van leisteen, licorella genaamd. De kartuizer monniken van Escaladei staan hier aan de wieg van de wijnbouw. De natuur is er ruig en indrukwekkend, en ook hier tref je wijnkathedralen, zoals bij de Cooperativa Agrícola, ontworpen door een leerling van Gaudí. Er is naast een wijnroute ook een olijvenroute.
La Conrera d’Scala Dei, maker van de krachtige rode Iugiter, is gevestigd in de oude kelders van het klooster en zet een eeuwenlange traditie voort. De opbrengsten zijn hier laag, en er wordt gewerkt met carignan en garnacha.
DO Costers del Segre – Luscinia Eximia 2009, Sauvella
Een van de grootste wijngebieden van Catalonië is de Costers del Segre, in het binnenland en gericht op de stad Lleida. Tempeliers en Cisterciënzers bepaalden hier de middeleeuwse geschiedenis en lieten talloze kastelen en kloosters na. Ook de uitlopers van de Pyreneeën horen tot het gebied. Diverse wijnhuizen leggen hier wijngaarden op hoger gelegen terrein aan, om bestand te zijn tegen de opwarming van de aarde. Naast traditionele druivenrassen vind je hier ook veel internationale druivenrassen. Pallars Jussà produceert hier bovendien wijn volgens traditionele methode, in oude stenen vaten, in de twaalfde eeuw door de Tempeliers aangelegd.
Moderne investeerders trekt het gebied ook, zoals de Nederlander Jeroen Nagtegaal, van wijnhuis Sauvella. Zijn Luscinia Eximia mengt traditionele met internationale druivenrassen tot een complex en krachtig geheel, waar je van moet houden.
Nog eens zes redenen
En dan zijn er nog de herkomstgebieden Conca de Barberà, Pla del Bages, Tarragona en Terra Alta en twee overkoepelende DO’s, Penedes en Catalunya. Ook hier komen prachtige wijnen vandaag en is veel te ontdekken aan culinaire tradities, natuur en cultuur. Wijnroutes voeren langs de mooiste plekjes en de beste wijnhuizen. Nog eens zes prachtige redenen voor een geslaagd verblijf in het noorden van Spanje!
Ook nog makkelijk
Catalonië is makkelijk bereikbaar vanuit Nederland. Zo zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam Schiphol Airport naar Barcelona-El Prat. Ook vanuit Eindhoven en Brussel zijn de luchtverbindingen goed naar zowel Barcelona als naar de regionale luchthavens van Gerona en Reus. Met de auto is het zo’n 1.500 kilometers vanuit Amsterdam naar hoofdstad Barcelona.
Meer informatie op www.catalunya.com