Ga je een Indiase wijn proberen? Dan past er ook een Indiaas gerecht bij. Asian Wines stuurde een persbericht rond met een recept. Meestal plaats ik geen pure promotionele persberichten, maar deze vond ik vanwege het recept de moeite waard. Over de kwaliteit van de Indiase wijnen anno 2013 doe ik geen uitspraak. Het is te lang geleden dat ik er één geproefd heb. Maar onderstaande combinatie klinkt zeer de moeite waard!
[fragmenten uit het persbericht]
Wijnen uit India? Bestaan die? Ja, wel degelijk. Sinds kort zijn wijnen uit India in Nederland te verkrijgen en worden zowel door de horeca als consument goed ontvangen. Importeur Asian Wines levert diverse witte, rode, mousserende en dessert wijnen van het wijnhuis Sula Vineyards.
Indiase wijnen
De wijnen van Sula Vineyards komen uit de Nashik Vallei, gelegen op zo’n 180 kilometer ten noordoosten van Mumbai. Nashik is van oudsher een agrarisch gebied en is nu de grootste en snelst groeiende wijnstreek van India. Na uitvoerig onderzoek bleek het klimaat van Nashik perfect voor wijnbouw te zijn. Niet verwonderlijk, omdat de klimatologische omstandigheden van deze streek overeenkomen met bekende wijnregio’s in Spanje, Californië en Australië.
In 1997 werden de eerste Franse wijnstokken van sauvignon blanc en chenin blanc in India aangeplant. Drie jaar later maakt Sula Vineyards daarvan de eerste wijnen. Na de Nashik Vallei is ook de nabijgelegen Dindori Vallei aangeplant met internationale druivenrassen als cabernet sauvignon, shiraz, zinfandel, merlot, viognier en riesling.
Kip tikka masala met rijst en naanbrood
Ingrediënten voor 4 personen
350 gram kipfilet
6 teentjes knoflook
7 cm verse gember
1 rode peper
3 uien
2 eetlepels tomatenpuree
200 gram yoghurt
2 theelepels mosterdzaad
1 eetlepel paprikapoeder
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel gemalen korianderpoeder
3 eetlepels garam masala
15 gram boter
handje gehakte cashewnoten
1 dl slagroom
4 eetlepels citroensap
zout
olijfolie
Bereidingswijze
· Rasp de knoflook en gember fijn.
· Hak de pepers in kleine stukjes en meng ze met de gember en knoflook.
· Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de mosterdzaadjes toe.
· Meng de mosterdzaadjes met het paprikapoeder, de koriander, de komijn en 2 eetlepels garam masala. Voeg dit toe aan het knoflookmengsel. Verdeel het mengsel in twee gelijke delen.
· Snij de kipfilet in grote stukken. Meng het met de helft van de currypasta (die u net gemaakt heeft).
· Voeg de yoghurt toe en roer dit alles door elkaar. Laat de kip een half uur marineren.
· Snij de ui in dunne reepjes.
· Smelt de boter in een pan en voeg de ui toe plus de andere helft van het kruidenmengsel. Laat op laag vuur 15 minuten bakken.
· Voeg de tomatenpuree en de gehakte cashewnoten toe en giet 500 ml water in de pan.
· Voeg een halve theelepel zout toe. Roer alles door elkaar en breng aan de kook. Laat het mengsel inkoken tot het wat dikker wordt. Zet het vuur laag als u tevreden bent met de dikte van de saus.
· Verhit twee eetlepels olijfolie in een bakpan en voeg de kip toe. Bak de stukjes kip 10 minuten of tot dat de stukken gaar zijn.
· Roer de room en de laatste eetlepel garam masala door de saus. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
· Voeg de kip toe aan de saus. Besprenkel met citroensap. Serveer met de rijst en Indiaas naanbrood.
Wijntip
Serveer dit traditionele Indiase recept met een Red Zinfandel van Sula Vineyards uit de Nashik Vallei in India.