• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Zinfandel met kip tikka masala – met recept

12 januari 2013 door Mariëlla Beukers

Sula 3Ga je een Indiase wijn proberen? Dan past er ook een Indiaas gerecht bij. Asian Wines stuurde een persbericht rond met een recept. Meestal plaats ik geen pure promotionele persberichten, maar deze vond ik vanwege het recept de moeite waard. Over de kwaliteit van de Indiase wijnen anno 2013 doe ik geen uitspraak. Het is te lang geleden dat ik er één geproefd heb.  Maar onderstaande combinatie klinkt zeer de moeite waard!

[fragmenten uit het persbericht]

Wijnen uit India? Bestaan die? Ja, wel degelijk. Sinds kort zijn wijnen uit India in Nederland te verkrijgen en worden zowel door de horeca als consument goed ontvangen. Importeur Asian Wines levert diverse witte, rode, mousserende en dessert wijnen van het wijnhuis Sula Vineyards.

Indiase wijnen
De wijnen van Sula Vineyards komen uit de Nashik Vallei, gelegen op zo’n 180 kilometer ten noordoosten van Mumbai. Nashik is van oudsher een agrarisch gebied en is nu de grootste en snelst groeiende wijnstreek van India. Na uitvoerig onderzoek bleek het klimaat van Nashik perfect voor wijnbouw te zijn. Niet verwonderlijk, omdat de klimatologische omstandigheden van deze streek overeenkomen met bekende wijnregio’s in Spanje, Californië en Australië.

In 1997 werden de eerste Franse wijnstokken van sauvignon blanc en chenin blanc in India aangeplant. Drie jaar later maakt Sula Vineyards daarvan de eerste wijnen. Na de Nashik Vallei is ook de nabijgelegen Dindori Vallei aangeplant met internationale druivenrassen als cabernet sauvignon, shiraz, zinfandel, merlot, viognier en riesling.

Kip tikka masala met rijst en naanbrood

Ingrediënten voor 4 personen
350 gram kipfilet
6 teentjes knoflook
7 cm verse gember
1 rode peper
3 uien
2 eetlepels tomatenpuree
200 gram yoghurt
2 theelepels mosterdzaad
1 eetlepel paprikapoeder
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel gemalen korianderpoeder
3 eetlepels garam masala
15 gram boter
handje gehakte cashewnoten
1 dl slagroom
4 eetlepels citroensap
zout
olijfolie

Bereidingswijze

·         Rasp de knoflook en gember fijn.
·         Hak de pepers in kleine stukjes en meng ze met de gember en knoflook.
·         Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de mosterdzaadjes toe.
·         Meng de mosterdzaadjes met het paprikapoeder, de koriander, de komijn en 2 eetlepels garam masala. Voeg dit toe aan het knoflookmengsel. Verdeel het mengsel in twee gelijke delen.
·         Snij de kipfilet in grote stukken. Meng het met de helft van de currypasta (die u net gemaakt heeft).
·         Voeg de yoghurt toe en roer dit alles door elkaar. Laat de kip een half uur marineren.
·         Snij de ui in dunne reepjes.
·         Smelt de boter in een pan en voeg de ui toe plus de andere helft van het kruidenmengsel. Laat op laag vuur 15 minuten bakken.
·         Voeg de tomatenpuree en de gehakte cashewnoten toe en giet 500 ml water in de pan.
·         Voeg een halve theelepel zout toe. Roer alles door elkaar en breng aan de kook. Laat het mengsel inkoken tot het wat dikker wordt. Zet het vuur laag als u tevreden bent met de dikte van de saus.
·         Verhit twee eetlepels olijfolie in een bakpan en voeg de kip toe. Bak de stukjes kip 10 minuten of tot dat de stukken gaar zijn.
·         Roer de room en de laatste eetlepel garam masala door de saus. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
·         Voeg de kip toe aan de saus. Besprenkel met citroensap. Serveer met de rijst en Indiaas naanbrood.

Wijntip
Serveer dit traditionele Indiase recept met een Red Zinfandel van Sula Vineyards uit de Nashik Vallei in India.

 

 

 

Categorie: Nieuws, Wijn & eten Tags: India, Recepten, Sula Vineyards

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in