• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Zo maar een AVA: Sierra Foothills

16 september 2007 door Mariëlla Beukers

Een enkele keer kom ik eens een Franse appellation tegen die ik niet ken: recent nog de Côtes de Forez. De appellations van Amerika zijn in Europa echter nog veel onbekender, met uitzondering van een enkeling als Russian River of Napa Valley. Inmiddels zijn er zo’n 150 AVA’s, American Viticultural Areas, soms ook Approved Viticultural Areas genoemd. Die viticultural areas kunnen heel klein zijn, maar ook tamelijk fors. De allereerste AVA werd in 1983 ingesteld; het was niet de Napa Valley, maar het voor ons totaal onbekende wijngebied van Missouri. De belangrijkste bepaling binnen een AVA is dat een wijnmaker alleen de naam van de AVA op het etiket mag zetten als minimaal 85% van de druiven die gebruikt zijn voor de wijn ook daadwerkelijk uit dat gebied afkomstig zijn. Een AVA is dus eerst en vooral een herkomstbenaming en géén kwaliteitsaanduiding.

Deze zomer maakte ik kennis met de Sierra Foothills AVA, een gebied aan de voet van de Sierra Nevada, dat zich uitstrekt van Lake Tahoe in het noorden tot Yosemite National Park zuidelijk daarvan. Het is een gebied met vele boutique wineries van hoogstaande kwaliteit, vaak wijnboeren die uit de hete Central Valley zijn getrokken om in een koelere omgeving betere wijn te gaan maken. Succesvolle druivensoorten zijn tegenwoordig de zinfandel, sauvignon blanc, riesling, barbera, merlot en cabernet sauvignon.

Wij bezochten in het zuidelijke deel van de AVA, net buiten Yosemite National Park, de Butterfly Creek Winery in Mariposa. De wijngaarden zijn werkelijk schitterend gelegen, aan de Triangle Road, een zijweg van de doorgaande route naar de prachtige Yosemite Valley. De uitzichten langs de Triangle Road zijn geweldig, en de omgeving is groen, vol bloemen, wild en veeroosters. Op klaarlichte dag kwamen we er een hert tegen! Die herten vormen overigens wel een plaag voor de wijngaarden: ze eten graag de jonge groene wijnranken.

Butterfly Creek Winery is eigendom van de familie Gerken, die er sinds 1972 wijn maakt. Bij ons bezoek was de eigenaar helaas afwezig, of druk met andere dingen. Zijn vrouw ontving ons vriendelijk, maar wist vrij weinig van wijn. We proefden diverse wijnen, waaronder een witte wijn van merlot, een sauvignon blanc en een ‘gewone’ merlot. Eerder hadden we al een Zinfandel 2002 op, gekocht in de campingwinkel. Met zijn 13.1% alcohol, zoete ondertoon en nauwelijks houttonen was dit een uitstekende barbecuewijn, goed gemaakt, maar meer ook niet.
De wijnen die we op domein proefden konden ons minder bekoren. Alleen de witte merlot vonden we wel aardig. Een dergelijk wijn wordt gemaakt door heel voorzichtig de druiven te persen en de schillen zo snel mogelijk te scheiden van de most, om kleurextractie tegen te gaan. De witte merlot leek ons een leuke aperitiefwijn, maar de fles die we aanschaften is uiteindelijk met moeite opgegaan. De wijn bleek bij rustig proeven op de camping toch te lief en te zoet. (We hebben de fles goed gekoeld hoor: stel je bij ons ‘kamperen’ geen tent en koelbox voor, maar een houten blokhut met zowel televisie, badkamer als ijskast ;-))
Vooralsnog zijn wij niet onder de indruk van de wijn uit de Sierra Foothills, maar het bezoek aan één bedrijf is natuurlijk totaal niet representatief. Het blijft echter leuk om op je vakantieadres een zo lokaal mogelijke wijn te proeven en wijngaarden te bezoeken.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: USA

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in