Zoet staat in een kwade reuk, zeker in wijnen. Tenminste, dat is de mening van sommige ‘echte’ wijnkenners. Nou, wat mij betreft kunnen die kenners de boom in. Er zijn namelijk genoeg zoete wijnen die geweldig zijn, en waar je mij ’s nachts wakker voor mag maken. Laten we niet vergeten: de oudste wijnen waren zoet! Wijn van ingedroogde, overrijpe druiven was al favoriet ver voor onze jaartelling, en zou dat tot ver na de Middeleeuwen blijven.
Gelukkig zijn er in de 21ste eeuw nog steeds wijnmakers die zich helemaal toegelegd hebben op zoet, zoals Andrew Quady uit de Central Valley in Californië. In Logroño, tijdens DWCC 2013, proefde ik zijn wijnen en ik heb genoten.
Andrew’s vrouw Lauren schonk me de wijnen, onder andere ook de twee vermouts die recent aan het assortiment zijn toegevoegd. De droge versie wordt gemaakt van wijn waarin bloemen en bladeren van kruiden hebben getrokken, de zoetere versie van wijn met infusies van wortels, bast en bittere kruiden. Lauren vertelde me dat er op de website, VYA.com, talloze recepten voor cocktails met deze vermout staan. Trouwens, ook die vermouts zijn zeer historisch verantwoord: kruidenwijnen zijn al zo oud als wijn zelf!
Andrew zelf gaf die dag in het Riojaforum een workshop ‘Aromatiseren van wijn’, in het kader van het thema van de conferentie, ‘Flavour’. Helaas heb ik deze niet bijgewoond, maar ik zal dat zeker doen als ik nog eens de kans krijg. Want die twee vermouts, die spraken me enorm aan. Net als de ‘gewone’ zoete wijnen van Quady overigens, de Essencia en de Elysium; de eerste wordt gemaakt van het druivenras orange muscat, de tweede van black muscat. Elysium is in Nederland wel bekend, en ook Essencia is verkrijgbaar (importeur Vos & Partners). Beide zijn echte snoepjes, met een prima balans van zoet en fris zuur: Essencia heel bloemig en geurend naar geel fruit, Elysium met tonen van rood fruit, vooral aardbei. Absolute toppers bij desserts!
Ook de Batch 88 proefde ik, een Amerikaanse ‘port’. Met een knipoog wordt de wijn geen ‘port’, maar ‘starboard’ genoemd; in het Engels zijn ‘starboard’ en ‘port’ de termen voor stuur- en bakboord… Opnieuw een uitstekende wijn, gemaakt van de Portugese druivenrassen tinta roriz en tinta nacional, geurend naar vijgen, noten en rood fruit. Batch 88 houdt het midden tussen een ruby en een tawny port.
Waren er maar meer wijnmakers als Andrew Quady, die het goede zoete in ere houden! De komende weken zullen er bovendien vaker zoete wijnen centraal staan op Wijnkronieken. Wie zoet is, krijgt tenslotte lekkers…
Wil je meer weten over Quady Winery? Heel veel informatie, en lekkere recepten zijn te vinden op de website van het wijnhuis.