De kans om ‘historische’ wijnen te proeven grijp ik meestal met beide handen aan. Toen mijn ouders aankondigden dat ze voor mij uit de Krim een wijn van het huis Massandra hadden meegebracht, was ik dan ook erg in mijn nopjes. Ik schreef al eens eerder over de brochure van Massandra die ze ook voor me meebrachten, en kondigde daarin een vervolg aan als de fles geproefd was. Bij deze dus.
Wie of wat is Massandra?
Massandra is een beroemd wijnhuis op de Krim, gelegen vlakbij Jalta en de Zwarte Zee. Het werd eind 19e eeuw opgericht door prins Golytsin in opdracht van de tsaar. De prins was wijnmaker en besloot dat hij een collectie wijnen wilde maken die hij konden laten rijpen en bewaren in tunnels onder de grond. In 1894 werd aan de bouw begonnen, in 1897 waren de kelders klaar. Al snel werden de wijnen uit de collectie van Massandra aan het Russische hof geschonken en groeide de faam van het huis én de verzameling wijnen die er rijpte. Niet alleen eigen wijnen lagen er namelijk, ook bekende wijnen uit de hele wereld vonden hun weg naar de kelders. Die kelders bestaan uit vier grote ruimtes en achttien gangen die 250 meter de berg in lopen, verspreid over drie verdiepingen. De Massandra Collectie telt in de 21ste eeuw nog altijd circa 1 miljoen flessen en meer dan achtduizend verschillende wijnen.
Massandra Jerez, Madera en port
In de brochure komen achtereenvolgens aan bod Alushta rode tafelwijn, van cabernet, saperavi en morastel; Krim Madera (shabash, sercial en albillo), Massandra Madera, Massandra Jerez, diverse soorten port, zowel rood als wit, Yuzhnoberezhny Cahors, van saperavi, Dessert Pink Muscat, Ayi Dag Aleatico, Massandra Bastardo, Massandra Black Muscat, Ai Daniel Pinot Gris, Yuzhnoberezhny Tokaj (van harslevelu en furmint, net als in Hongarije) en nog een aantal muskaatwijnen. Aan de beschrijvingen te lezen vooral veel dessertwijnen en versterkte wijnen met flinke doses restzoet, precies zoals de tsaren het honderd jaar geleden lekker vonden! De tijd heeft stil gestaan, in Massandra, lijkt het wel. Om nog maar te zwijgen van het feit dat op veel plaatsen in de wereld het gebruik van beschermde namen als Jerez, Madera en port voor wijnen die niet uit Jerez, Madeira of van de Douro komen verboden is…..
Zoete Pinot Gris
Een paar dagen geleden hebben we hem geproefd, en we vielen van onze stoel van verbazing: wat een prima wijn! Ik had een Pinot Gris gekregen, maar het etiket van mijn fles kwam helaas niet overeen met wat ik in de brochure afgebeeld vond. Het was dus maar afwachten wat we zouden aantreffen. Mijn Russisch is ook niet meer wat het geweest is…. We rekenden er wel op dat de wijn zoet was… 😉
En dat was hij, maar wat een lekker zoet! Mooi helder middenbruin van kleur, met een geur van rozijnen, abrikozen en gewelde amandelen (je weet wel, als je het bruine schilletje van amandelen wilt verwijderen door ze even in kokend water te gooien). De geur en smaak leken sterk op PX, kampioen zoet uit Spanje, maar was schoner en cleaner dan de meeste PX. Wel miste deze Massandra Pinot Gris wat zuur en dus wat spanning. Vooral in de afdronk begon op te vallen hoe zoet de wijn eigenlijk wel niet was. Ondanks dat smaakte een glaasje uit de Krim uitstekend bij wat chocolademousse, en is de fles over een paar dagen verspreid gewoon leeg gegaan. Die tsaren hadden best wel smaak!
Ton Garretsen zegt
Dag Marielle,
Ontving de info van je vader,Aad Beukers, waarmee we de Krim hebben bezocht en de diverse wijnen hebben geproefd, van het huis Masandra.. Deze zijn ons zeer goed bevallen.
Wellicht kun je ons vertellen waar wij deze wijnen kunnen kopen in Holland. en wat de prijzen zijn..
Groeten,
Ton Garretsen
Mariëlla Beukers zegt
Beste Ton,
ik vond deze website voor je http://www.massandra.nl/, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Ze zijn in ieder geval wel geregistreerd bij het Productschap wijn als importeur, dus dat geeft al moed. Veel succes, Mariëlla