Hè, hè, het begint een beetje op zomer te lijken hier. De afgelopen weken heb ik veel herinneringen moeten ophalen aan leuke wijntripjes en wijngebieden waar ik lekker op een terrasje van de plaatselijke wijn heb genoten, om maar een beetje in de zomerse stemming te blijven. Maar nu lijkt het anders te worden… Een van de herinneringen was aan het Duitse wijngebied Saale Unstrut, waar ik vorig jaar rond Pasen rondwandelde, terwijl het schitterend zonnig weer was. Een van de betere producenten daar is Der Steinmeister, Weinbau Wartenberg & Sauer in Naumburg. Natasha en ik liepen er op een prachtige zonnige dag naartoe samen met onze gastheren en streken neer aan de voet van de berg die zijn naam ook aan het Weingut heeft gegeven, Der Steinmeister. In een ruime tuin met oude fruitbomen staan tafels en stoeltjes. Binnen in het huis kun je een gekoelde fles Gewürztraminer of Weissburgunder kopen, en voor de rest van de middag geniet je gewoon van de mooie natuur, de lekkere wijn, wat hapjes en het gezelschap. Wat wil een mens nog meer?
De eigenaren van Der Steinmeister zijn twee hoogleraren, Prof. Maria Wartenberg en Prof. Heinrich Sauer, onderzoekers in de medische wetenschap aan de universiteiten van Giessen en Jena. In de weekenden (en waarschijnlijk ook wel wat vaker) ontvluchten zij de collegezalen en trekken naar hun huis in de omgeving van Naumburg, waar zij wijn maken, wijn verkopen en een vakantiewoning verhuren. Het huis en een deel van de wijngaarden op de Steinmeister waren al in het bezit van de vader van Maria Wartenberg, en zijn sinds de Wende in 1989 met hernieuwd enthousiasme ontwikkeld.
De wijngaarden liggen voornamelijk op steile kalkterrassen, niet alleen op de Steinmeister zelf, maar ook op de bekende Freyburger Schweigenberg, enkele kilometers verderop. Riesling, silvaner en gewürztraminer staan aangeplant, evenals portugieser en regent. In de zomer en de weekenden is de Strausswirtschaft geopend: de naam komt van de bos takken of krans die vroeger letterlijk van de poort van het wijngoed hing als teken dat men open was voor een hapje en een drankje. Iedere wijnboer mag van 1 april tot na de oogst zijn eigen producten verkopen, aangevuld met sapjes en kleine koude snacks. Meestal kun je heerlijk in de tuin genieten, niet alleen van eten en drinken, maar ook van het publiek.
Natasha ontkurkte onlangs de laatste fles van dat reisje, de Saale-Unstrut, Freyburger Schweigenberge 2010 Gewürztraminer Spätlese van Der Steinmeister, en schreef er de volgende notitie erover. Het was weer een beetje zomer toen ik dat las!
“Je vriend belt op dat er Chinees gehaald gaat worden en dat zijn baas, lees de directeur van een grote wijnimporteur uit het zuiden des lands, ook mee komt eten. Gezellig, maar: wat drinken we bij de babi ketjap en waar verrassen we de directeur mee?
Mijn oog valt op deze fles, in ieder geval uit een gebied dat bijna niemand kent; het zoetje van de Gewürztraminer zal wel goed gaan bij de Chinees.
Buiten dat de wijn perfect paste bij het eten, was hij ook nog eens verrassend lekker. Lychee, rozen en een beetje ananas deden een vrolijk dansje in het glas. Het zoetje in de wijn was heel fijn, en eindigde verrassend fris en droog in de afdronk. Waren alle Gewürztraminers maar zo! Deze Steinmeister was vast ook heel lekker geweest bij een stuk roodschimmelkaas, maar dat heeft de fles helaas niet gehaald…”
Met dank aan Natasha ter Haar