• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Zondagtip: kaas met zoete wijn

27 januari 2008 door Mariëlla Beukers

De combinatie kaas en wijn staat regelmatig in de belangstelling. Dan laait de discussie weer op: wit of rood bij kaas? Vaak wordt dan uitgegaan van droge wijnen. Maar onlangs heb ik ervaren dat sommige kazen heel goed samengaan met zoete wijn! De combinatie Roquefort en Sauternes is wel bekend, evenals port met Stilton. Maar wat dacht je van een stukje echte Petit Doruvael met een zoete (passito) Verdicchio dei Castelli di Jesi? Of Romero met een zoete Primitivo?

Tijdens onze wijnspijs-avond verzorgde Larissa, gastvrouw van het jaar 2006 en werkzaam bij De Burgemeester in Linschoten, de kaas met bijbehorende wijn. Zij had voor ons een paar prachtige lokale kazen meegenomen: Le Petit Doruvael is een roodschimmelkaasje uit Montfoort. Romero is een harde rauwmelkse boerenkaas uit IJsselstein en heeft 6 maanden gerijpt in rozemarijn. Oorspronkelijk komt de kaas uit Spanje, maar de eigenaren van de Elisabeth Hoeve hebben daarop geïnspireerd een eigen Nederlandse variant gemaakt. De derde lokale kaas was de Blauw Klaver uit Harmelen, een camembertachtige kaas met blauwschimmel.

Zelf was ik het meest te spreken over de Petit Doruvael. De romige roodschimmelkaas combineert uitstekend met de jonge zoete Verdicchio (Sartarelli, 2006). Ook de ‘vino dolce naturale’ uit de hak van Italië, Puglia, gemaakt van primitivo-druiven, mocht er zijn (Chicca, Primitivo di Manduria DOC). Ik proefde hem zonder kaas, maar kan me er heel goed een stukje Romero of Roquefort bij voorstellen.

Waarom combineert kaas zo goed met zoete wijn? Dat heeft te maken met het gevoel in de mond dat kaas vaak oplevert: vol, vet en romig, soms ook zout en korrelig. Drink je daar bijvoorbeeld een tanninerijke rode wijn bij, botst het zout en het vet met de strakheid van de tannines. Zoete wijnen hebben die tannines niet, en geven zelf ook een heel vol, romig, vet mondgevoel. Je moet het gewoon eens proberen om het te ervaren!

Categorie: Wijn & eten Tags: Wijnmomenten

Lees Interacties

Reacties

  1. Sake Simon zegt

    1 februari 2008 om 22:08

    Kaas met zoete wijn is heerlijk, maar waarom geen sake met kaas. Ooit geprobeerd? Een speciale Junmai of Junmai Ginjo sake met wat voor kaas dan ook. Koshu sake met blauwschimmel is helemaal het einde. Het laatste had ik bij Ron Blaauw en was dus echt smullen.
    Simon Hofstra
    http://www.sake.nl

  2. Mariëlla zegt

    2 februari 2008 om 10:39

    Nou, dat is een eye-opener voor mij. En ik ken nog wel wat mensen die dit eens willen gaan proberen. Geweldige tip! We gaan op zoek naar Junmai (Ginjo) sake. Suggesties? Bij voorkeur regio Utrecht? (Amsterdam zal het wel worden, vermoed ik… ;-))

  3. Sake Simon zegt

    7 februari 2008 om 19:59

    Utrecht zit zelf weinig, je kan sake natuurlijk via het internet kopen. Wanneer je naar Amsterdam gaat is Bijvb De Gouden Ton een goed adres om zowel wat mooie wijn alsook wat sake te kopen. Een leuk adres om sake bij kaas uit te proberen is vanaf vandaag ook het Nonnetje in Harderwijk.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in