De combinatie kaas en wijn staat regelmatig in de belangstelling. Dan laait de discussie weer op: wit of rood bij kaas? Vaak wordt dan uitgegaan van droge wijnen. Maar onlangs heb ik ervaren dat sommige kazen heel goed samengaan met zoete wijn! De combinatie Roquefort en Sauternes is wel bekend, evenals port met Stilton. Maar wat dacht je van een stukje echte Petit Doruvael met een zoete (passito) Verdicchio dei Castelli di Jesi? Of Romero met een zoete Primitivo?
Tijdens onze wijnspijs-avond verzorgde Larissa, gastvrouw van het jaar 2006 en werkzaam bij De Burgemeester in Linschoten, de kaas met bijbehorende wijn. Zij had voor ons een paar prachtige lokale kazen meegenomen: Le Petit Doruvael is een roodschimmelkaasje uit Montfoort. Romero is een harde rauwmelkse boerenkaas uit IJsselstein en heeft 6 maanden gerijpt in rozemarijn. Oorspronkelijk komt de kaas uit Spanje, maar de eigenaren van de Elisabeth Hoeve hebben daarop geïnspireerd een eigen Nederlandse variant gemaakt. De derde lokale kaas was de Blauw Klaver uit Harmelen, een camembertachtige kaas met blauwschimmel.
Zelf was ik het meest te spreken over de Petit Doruvael. De romige roodschimmelkaas combineert uitstekend met de jonge zoete Verdicchio (Sartarelli, 2006). Ook de ‘vino dolce naturale’ uit de hak van Italië, Puglia, gemaakt van primitivo-druiven, mocht er zijn (Chicca, Primitivo di Manduria DOC). Ik proefde hem zonder kaas, maar kan me er heel goed een stukje Romero of Roquefort bij voorstellen.
Waarom combineert kaas zo goed met zoete wijn? Dat heeft te maken met het gevoel in de mond dat kaas vaak oplevert: vol, vet en romig, soms ook zout en korrelig. Drink je daar bijvoorbeeld een tanninerijke rode wijn bij, botst het zout en het vet met de strakheid van de tannines. Zoete wijnen hebben die tannines niet, en geven zelf ook een heel vol, romig, vet mondgevoel. Je moet het gewoon eens proberen om het te ervaren!
Sake Simon zegt
Kaas met zoete wijn is heerlijk, maar waarom geen sake met kaas. Ooit geprobeerd? Een speciale Junmai of Junmai Ginjo sake met wat voor kaas dan ook. Koshu sake met blauwschimmel is helemaal het einde. Het laatste had ik bij Ron Blaauw en was dus echt smullen.
Simon Hofstra
http://www.sake.nl
Mariëlla zegt
Nou, dat is een eye-opener voor mij. En ik ken nog wel wat mensen die dit eens willen gaan proberen. Geweldige tip! We gaan op zoek naar Junmai (Ginjo) sake. Suggesties? Bij voorkeur regio Utrecht? (Amsterdam zal het wel worden, vermoed ik… ;-))
Sake Simon zegt
Utrecht zit zelf weinig, je kan sake natuurlijk via het internet kopen. Wanneer je naar Amsterdam gaat is Bijvb De Gouden Ton een goed adres om zowel wat mooie wijn alsook wat sake te kopen. Een leuk adres om sake bij kaas uit te proberen is vanaf vandaag ook het Nonnetje in Harderwijk.