Met Kerst aan de Middellandse Zee zitten, ik heb er wel zin in. Lekker terrasje aan het water, beetje wandelen langs afgemeerde bootjes en door smalle middeleeuwse straatjes. Wie wil dat nu niet? Je treft dergelijke plekjes overal langs de kust van de Languedoc en de Roussillon, je kunt er prima eten en heerlijke wijnen drinken.
Een bezoekje aan Frankrijk zit er voor mij deze kerstvakantie echter niet in. De wijnen kan ik echter heel makkelijk in huis halen. Naast de vele kwaliteitswijnen met specifieke herkomstaanduiding, de AOC-wijnen, zijn er tegenwoordig de wijnen met het Pays d’Oc-label. Het zijn wijnen uit de Languedoc en de Roussillon in de categorie IGP (Indication Géografique Protégée), wijnen met een beschermde geografische herkomst. Vroeger, vóór 1 augustus 2009, noemde je dit landwijnen of vins de pays. Het belang van de Pays d’Oc-wijnen blijkt wel uit het feit dat 13% van de Franse wijngaarden Pays d’Oc-wijngaarden zijn. Twintigduizend wijnmakers produceerden in 2013-2014 5,9 miljoen hectoliter Pays d’Oc-wijn, in drie kleuren: rood, wit en rosé. De wijnen zijn recent verder opgedeeld in drie categorieën: Seduction, Style en Collection. Seduction staat voor ‘ongecompliceerd maar verleidelijk’, Style voor ‘charmant door finesse en elegantie’, Collection voor ‘premium-wijnen voor kenners en liefhebbers’.
Hoewel de Fransen zelf ook graag een glaasje Pays d’Oc drinken, wordt 50% geëxporteerd. Nederland staat daarbij op de tweede plaats van belangrijkste exportlanden in Europa: wij importeren een ruime 300.000 hectoliter per jaar, tegen een waarde van 64 miljoen euro. Tien tegen één dat je in een eetcafé in Nederland een Merlot of Chardonnay van het label Pays d’Oc hebt gedronken!
Recent mocht ik tijdens een proeverij met diner bij restaurant De Echoput een grote reeks van de wijnen uit de categorie Collection proeven, en ik was onder de indruk. Grote gemene deler: lekkere wijnen voor een goede prijs! Aan één druivenras kun je Pays d’Oc-wijnen niet ophangen: er zijn er 56 toegestaan. Voor rood naast merlot en cabernet sauvignon bijvoorbeeld ook mourvèdre en syrah; voor wit naast chardonnay en sauvignon blanc onder andere ook vermentino en viognier. En dan zijn er nog 48 meer… Er zijn droge wijnen en zoete, van één druivenras of van meerdere.
Vier wijnen zijn me speciaal bijgebleven tijdens die proeverij: vier wijnen die je ook heel goed tijdens het komende kerstdiner kunt inzetten!
Payd d’Oc-suggesties bij het kerstdiner
Als binnenkomer, om je gasten te verwelkomen, een gekoelde rosé van sauvignon gris, Cuvée Griset 2013 van Les Vignobles Foncalieu. Vrolijk en zacht, levendig en opwekkend. Heerlijk bij een vishapje of frisse salade.
Of je kunt de gasten bij het voorgerecht van tapas en vishapjes de Cuvée Paul Mas inschenken, een wijn van de vermentino-druif. Elegant en fris, met kruidige tonen die goed combineren bij schelpdieren of vissalades. De perfecte apéritiefwijn.
We gaan dóór naar het steviger werk. In De Echoput werd de Cuvée Capiteux van Domaine de la Provenquière gecombineerd met een verrukkelijk stuk zwijnsnek. Een top-combinatie, vooral omdat de zwijnsnek zeer licht en ‘elegant’ bereid was, met krokante sliertjes schorseneer bijvoorbeeld. De wijn, van 60% syrah en 40% petit verdot, was zijdezacht en bijna delicaat, helemaal niet wat je bij een Syrah verwacht. Bij mij staat met Kerst ook wild zwijn op tafel, samen met hertenbiefstuk van onder de grill; ik durf deze wijn daar prima naast te zetten!
Heb je eend op het menu staan? En ben je in voor een experiment? Denk dan eens aan de Figure Libre Cabernet Franc 2012 van Domaine Gayda. Een kanjer van een wijn, met veel fruit, prachtige afgeronde tannines en frisse zuren. Ik heb de wijn niet geproefd in combinatie met een hapje, maar ik stel me deze combinatie graag voor…
Zin in Zuid-Franse zon, maar geen tijd en geld om af te reizen? Dan maar een Pays d’Oc-wijn in het (kerst)glas. Succes én plezier verzekerd!