• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

A day in the life….of a V.I.S.

19 februari 2008 door Mariëlla Beukers

100_0026Wij zijn over de helft van de vinologenopleiding 2007-2008. Tijd voor een kijkje in de keuken.

Maandagochtend
09.22 uur: de trein komt het station binnen, ik stap de gonzende coupé in. Onmiddellijk komen mij termen als gewurztraminer, delestage, guyot, methode traditionelle en lagrein tegemoet. Ik heb de goede coupé gekozen: die vol met v.i.s.sen – vinologen in spe.

09.40 uur: na een korte wandeling door Maarn druppelen we binnen in De Twee Marken, halen ons naamkaartje op en ploffen neer in de kantine aan een tafeltje bij de andere leden van de proefgroep. Dat is na een tiental bijeenkomsten inmiddels een gezellig clubje van zeven geworden.

09.45 uur: ons eerste kopje thee of koffie. Op zo’n dag gaan er zeker 200 doorheen, ingeschonken door de aardige kantinedames.

09.50 uur: vooral het cursusboek, de site met de oefenvragen en de veelheid van de tentamenstof worden besproken. Daarnaast worden ook huizen in Frankrijk, amoureuze verwikkelingen, mijn eerste opdracht ‘in de wijn’, proeverijen en docenten onder de loep genomen.

09.59 uur: het belletje van Ellen! We drommen naar binnen en schuiven met zijn zessen ‘onze’ rij in. Jammer dat de zevende er nooit bij past.
Per tafel staan weer 12 volle glazen klaar. ’s Morgens zijn al 60 flessen ontkurkt en ontschroefd, 800 glazen ingeschonken, 70 spuugbekers neergezet, samen met 35 kannen water, 70 waterglazen en 70 placemats. Hopelijk zijn ook de twee microfoons en één beamer er klaar voor.

10.05 uur: Robert Handjes, meestal met schort, geeft het startsein en we hebben een uur de tijd 12 wijnen te beoordelen en 14 multiple choicevragen te beantwoorden.

10.40 uur: de onrust neemt toe, het geroezemoes zwelt aan. Toiletten worden bezocht, pennen neergelegd, wanhopige blikken zwerven door de ruimte.

11.00 uur: de wijnen worden doorgenomen. Valt het mee of tegen vandaag? Sh.. was ik nou toch maar bij mijn eerste keuze gebleven…

12.15 uur: de schade valt mee. Negen vragen goed van de 14; acht van de 12 wijnen goed. Dus vier fout; gelukkig niet de zoete en versterkte. Dat zou mijn eer te na zijn. De rest van de proefgroep doet het ook prima, gelukkig.

12.20 uur: lunchtijd. Opnieuw komen de tentamenstof, de Bordeauxreis, maar gelukkig ook de huizen in Frankrijk, de lentekriebels en ‘Sideways in de bus’ aan de orde. We spreken af Spumante en champagneglazen mee te nemen voor onderweg.
De routebeschrijving naar de volgende proefbijeenkomst wordt nog eens doorgenomen.

In de lunch worden verder de 70 spuugbekers geleegd door de kaboutertjes, de kannen water gevuld, glazen afgeruimd of omgewisseld.

12.55 uur: nog even tijd om uit de restanten van vorige lessen een mooie fles Grüner Veltliner aan te schaffen.

13.00 uur: opnieuw het belletje. Weer staan de glazen klaar. Arend, Ellen en Joke schenken deze middag opnieuw 12 x 70 glazen in. Weer gaan er 60 flessen wijn door, honderden schijfjes stokbrood en ettelijke kannen water. De les van Fred Nijhuis houdt ons goed wakker. We zijn zeer te spreken over de aanpak (volgende week meer…) en genieten van de Italiaanse wijnen.
Wat zijn we blij dat we deze les niet vlak voor het tentamen hebben, zoals onze cursusgenoten volgende week. Sterkte jongens en meisjes van groep B!

15.00 uur: theepauze. Het proefgroepje kruipt weer gezellig bij elkaar om verder te ouwehoeren, afspraken te maken en even te ontspannen.

15.15 uur: door met luisteren, proeven, spugen en wakker blijven. Veel water drinken en vooral geen wijn inslikken 😉

17.00 uur: gelukkig, deze docent blijft binnen de tijd. Op weg naar het station genieten we van de frisse lucht, kletsen over … jawel wijn, wijn en nog eens wijn en zetten dat op het perron en in de trein vrolijk verder.

17.45 uur: weer thuis, tijdens de boerenkoolbereiding genieten van een glas BIER. De tweewekelijkse wijndag zit er weer op. Ik kijk al weer uit naar de volgende.

Categorie: Beleven Tags: Vinologenopleiding, Wijnacademie

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in