Wij zijn over de helft van de vinologenopleiding 2007-2008. Tijd voor een kijkje in de keuken.
Maandagochtend
09.22 uur: de trein komt het station binnen, ik stap de gonzende coupé in. Onmiddellijk komen mij termen als gewurztraminer, delestage, guyot, methode traditionelle en lagrein tegemoet. Ik heb de goede coupé gekozen: die vol met v.i.s.sen – vinologen in spe.
09.40 uur: na een korte wandeling door Maarn druppelen we binnen in De Twee Marken, halen ons naamkaartje op en ploffen neer in de kantine aan een tafeltje bij de andere leden van de proefgroep. Dat is na een tiental bijeenkomsten inmiddels een gezellig clubje van zeven geworden.
09.45 uur: ons eerste kopje thee of koffie. Op zo’n dag gaan er zeker 200 doorheen, ingeschonken door de aardige kantinedames.
09.50 uur: vooral het cursusboek, de site met de oefenvragen en de veelheid van de tentamenstof worden besproken. Daarnaast worden ook huizen in Frankrijk, amoureuze verwikkelingen, mijn eerste opdracht ‘in de wijn’, proeverijen en docenten onder de loep genomen.
09.59 uur: het belletje van Ellen! We drommen naar binnen en schuiven met zijn zessen ‘onze’ rij in. Jammer dat de zevende er nooit bij past.
Per tafel staan weer 12 volle glazen klaar. ’s Morgens zijn al 60 flessen ontkurkt en ontschroefd, 800 glazen ingeschonken, 70 spuugbekers neergezet, samen met 35 kannen water, 70 waterglazen en 70 placemats. Hopelijk zijn ook de twee microfoons en één beamer er klaar voor.
10.05 uur: Robert Handjes, meestal met schort, geeft het startsein en we hebben een uur de tijd 12 wijnen te beoordelen en 14 multiple choicevragen te beantwoorden.
10.40 uur: de onrust neemt toe, het geroezemoes zwelt aan. Toiletten worden bezocht, pennen neergelegd, wanhopige blikken zwerven door de ruimte.
11.00 uur: de wijnen worden doorgenomen. Valt het mee of tegen vandaag? Sh.. was ik nou toch maar bij mijn eerste keuze gebleven…
12.15 uur: de schade valt mee. Negen vragen goed van de 14; acht van de 12 wijnen goed. Dus vier fout; gelukkig niet de zoete en versterkte. Dat zou mijn eer te na zijn. De rest van de proefgroep doet het ook prima, gelukkig.
12.20 uur: lunchtijd. Opnieuw komen de tentamenstof, de Bordeauxreis, maar gelukkig ook de huizen in Frankrijk, de lentekriebels en ‘Sideways in de bus’ aan de orde. We spreken af Spumante en champagneglazen mee te nemen voor onderweg.
De routebeschrijving naar de volgende proefbijeenkomst wordt nog eens doorgenomen.
In de lunch worden verder de 70 spuugbekers geleegd door de kaboutertjes, de kannen water gevuld, glazen afgeruimd of omgewisseld.
12.55 uur: nog even tijd om uit de restanten van vorige lessen een mooie fles Grüner Veltliner aan te schaffen.
13.00 uur: opnieuw het belletje. Weer staan de glazen klaar. Arend, Ellen en Joke schenken deze middag opnieuw 12 x 70 glazen in. Weer gaan er 60 flessen wijn door, honderden schijfjes stokbrood en ettelijke kannen water. De les van Fred Nijhuis houdt ons goed wakker. We zijn zeer te spreken over de aanpak (volgende week meer…) en genieten van de Italiaanse wijnen.
Wat zijn we blij dat we deze les niet vlak voor het tentamen hebben, zoals onze cursusgenoten volgende week. Sterkte jongens en meisjes van groep B!
15.00 uur: theepauze. Het proefgroepje kruipt weer gezellig bij elkaar om verder te ouwehoeren, afspraken te maken en even te ontspannen.
15.15 uur: door met luisteren, proeven, spugen en wakker blijven. Veel water drinken en vooral geen wijn inslikken 😉
17.00 uur: gelukkig, deze docent blijft binnen de tijd. Op weg naar het station genieten we van de frisse lucht, kletsen over … jawel wijn, wijn en nog eens wijn en zetten dat op het perron en in de trein vrolijk verder.
17.45 uur: weer thuis, tijdens de boerenkoolbereiding genieten van een glas BIER. De tweewekelijkse wijndag zit er weer op. Ik kijk al weer uit naar de volgende.