We all love our glass of pure Riesling, right? Or our blend of Grenache, Syrah and Mourvèdre? A Gemischter Satz, from grape varieties that are ‘mixed’ in the vineyard: also delicious. And accepted. But wine with added spices: heresy!! Wine with other fruit? Barbaric! At least, according to some wine lovers. For them, wine is solely the fermented juice of grapes of Vitis … [Lees meer...] overCider, better than claret: wine and politics in the 17th century
Blog
Symposium over wijn als onderdeel van een gezonde en verantwoorde levensstijl
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) organiseerde op 24 januari jl. een symposium over de huidige wetenschappelijke inzichten op het gebied van wijn, alcohol en gezondheid. Deskundigen bespraken actuele onderzoeken en inzichten over gezond eten en drinken, de veranderende houding ten aanzien van alcoholhoudende dranken en de invloed van media op de … [Lees meer...] overSymposium over wijn als onderdeel van een gezonde en verantwoorde levensstijl
‘Cherry wine, good with a tost to drink’: on toast and toasting
If you think the preference for heavily oaked wines, otherwise known as ‘toasted’ wines, is something particular from the late 20th century, I have to disappoint you. It seems that already in the Middle Ages, the taste of toasted bread in wine was appreciated. It was realized by adding a piece of bread browned at the fire to a jug of wine or any other beverage of the time … [Lees meer...] over‘Cherry wine, good with a tost to drink’: on toast and toasting
Gelukkig nieuwjaar: toosten met champagne
Waar komt de traditie van toosten met champagne vandaan? Dat is niet zo eenvoudig aan te wijzen. Wie googled op dit thema komt bij allerhande ‘experts’ die het eigenlijk niet weten, en dan vervolgens het verhaal van het ontstaan van champagne gaan vertellen. Inclusief de fabeltjes over Dom Perignon die de champagne uitgevonden zou hebben. Er is echter wel een aantal … [Lees meer...] overGelukkig nieuwjaar: toosten met champagne
Op zoek naar rozoli: de geschiedenis van een likeurtje
Het begon allemaal met zo’n typisch glaasje zoete likeur dat toeristen na afloop van de maaltijd op een Grieks eiland krijgen aangeboden. Op Lefkas heet dat likeurtje rozoli, en we proefden het deze zomer in het bergdorp Kanya. Tijdens het schrijven van Punch, kandeel en clairet was ik echter ook iets tegengekomen dat rozolis heette. Op zoek naar ratafia-vermeldingen vond ik … [Lees meer...] overOp zoek naar rozoli: de geschiedenis van een likeurtje
Clairet in de mix
De afgelopen weken ben ik regelmatig met mijn clairet de boer op geweest. Bij boekhandel Verkaaik in Gouda, op het Foodie Festival in Amsterdam, bij de Liquorbar in Utrecht. En overal zag ik verrukte gezichten als ik ze een slokje liet proeven. Het ís dan ook gewoon een heerlijk drankje, en ik zou zo heel graag weten op welke momenten dat vroeger werd genuttigd. En hoe zou mijn … [Lees meer...] overClairet in de mix
Boeken van de buren: ‘Ontdek Piemonte’ en ‘Bucketlist voor een wijnkenner’
Dit feestdagenseizoen zit weer vol wijnboeken. Twee ervan belandden op mijn bureau, beide van Belgische auteurs: Ontdek Piemonte door Gido van Imschoot en Bucketlist voor een wijnkenner van Peter Doomen. Beide absolute aanraders, kan ik alvast verklappen! Proeven van cultuur en gastronomie: Ontdekt Piemonte Sommelier en culinair journalist Gido van Imschoot schreef al … [Lees meer...] overBoeken van de buren: ‘Ontdek Piemonte’ en ‘Bucketlist voor een wijnkenner’
Nederlanders drinken duurdere rosé
Na een groeispurt in het eerste decennium van de 21ste eeuw stagneert de consumptie van rosé in Nederland. Het volume van de consumptie is echter twee keer zo hoog als 15 jaar geleden. De Nederlandse markt lijkt verder voor kwaliteit te gaan: de gemiddelde prijs per fles geïmporteerde rosé is beduidend hoger dan in Duitsland, België of het UK. Franse rosés bepalen 51% van het … [Lees meer...] overNederlanders drinken duurdere rosé
Nieuwe Elbling bij Wijn!verleden
Wat doe je als je leverancier ineens een favoriete wijn niet meer aanbiedt? Dan proef je hoopvol wat hij daarvoor in de plaats kan leveren. Het overkwam ons bij Wijn!verleden recent. De favoriete wijn van diverse historische proeverijen, Elbling, bleek niet meer leverbaar. Tenminste, niet meer van de producent waarvan we tot dan toe wijn aanboden. Gelukkig bleek het … [Lees meer...] overNieuwe Elbling bij Wijn!verleden
A Spoonful of Sack: Uses of Sack in Historical Recipes
The Oxford English Dictionary derives the word sack – the famous wine Falstaff praised extensively in Shakespeare’s plays and that is seen as the early modern form of sherry – from French sec, meaning dry. Sack in the Oxford Companion to Wine however is described as probably a sweet wine, most likely a sweet oloroso. In the wine world, it is nowadays generally accepted that … [Lees meer...] overA Spoonful of Sack: Uses of Sack in Historical Recipes