Praktijkboek Mousserende wijn - Oogst 2019 Apostelhoeve – CoroNEE pakket van Domein Holset – Vorstbestrijding met kaarsen Er gebeurt van alles bij de Nederlandse en Belgische wijnboeren. Vandaag weer een korte greep uit de vele berichtjes in mijn mailbox. Praktijkboek Mousserende wijn van Koen Podevijn Al weer een jaar geleden ongeveer kreeg ik van een wijnmaker uit … [Lees meer...] overNieuws uit de Nederlandse en Belgische wijngaarden -2
Blog
Tijd voor asperges, met een glas wijn uit Nederland!
Ben je er ook zo dol op? We hebben al weer twee avonden asperges op, en genieten enorm van deze lentegroente. Meestal maken we dezelfde aspergerecepten, maar gelukkig kreeg ik vorige week het aspergeboekje in handen dat vorig jaar bij Uitgeverij Good Cook verscheen, van de hand van Jessica Lek. Aspergekookboek Dit boekje geeft je 30 veelzijdige recepten met witte, groene … [Lees meer...] overTijd voor asperges, met een glas wijn uit Nederland!
Nieuws uit de Nederlandse wijngaarden – 1 #supportyourlocals
Proefpakket van Betuws Wijndomein – Lease een wijnstok van De Brabantse Wal - Proeven met Stan Beurskens – Paaswijnen van de Frysling en De Reestlandhoeve Zo’n 15 jaar geleden werkte ik op een plek waarvan ik me nog altijd afvraag: hoe kwam ik daar terecht, en waarom heb ik het er zeven jaar uitgehouden? Toch heeft die tijd me veel opgeleverd, onder andere de vrije tijd en … [Lees meer...] overNieuws uit de Nederlandse wijngaarden – 1 #supportyourlocals
Making orange wine
Last week, the transcribers team of the Folger Library in Washington DC started on a new project, a manuscript from the second half of the seventeenth century, with lots of medicinal drinks, made wines, puddings etcetera. I already found some nice recipes for my research into wine and its uses in the kitchen, but I also was reminded of a wine that is currently resting in my … [Lees meer...] overMaking orange wine
Clairet-bonbons voor Valentijnsdag
In de tijd dat clairet een bekend drankje voor de 18e-eeuwse elite was, was ook ‘chocolade’ een drank. Chocolade werd tot in de 19e eeuw weliswaar in zogenaamde ‘koekjes’ verkocht, maar die waren bedoeld om te verwerken tot warme drank. Cornelis Bontekoe lichtte in de 17e eeuw in zijn Tractaat van het Excellente Kruyd THEE toe hoe het maken van chocoladedrank werkt: Omtrent … [Lees meer...] overClairet-bonbons voor Valentijnsdag
Cider, better than claret: wine and politics in the 17th century
We all love our glass of pure Riesling, right? Or our blend of Grenache, Syrah and Mourvèdre? A Gemischter Satz, from grape varieties that are ‘mixed’ in the vineyard: also delicious. And accepted. But wine with added spices: heresy!! Wine with other fruit? Barbaric! At least, according to some wine lovers. For them, wine is solely the fermented juice of grapes of Vitis … [Lees meer...] overCider, better than claret: wine and politics in the 17th century
Symposium over wijn als onderdeel van een gezonde en verantwoorde levensstijl
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) organiseerde op 24 januari jl. een symposium over de huidige wetenschappelijke inzichten op het gebied van wijn, alcohol en gezondheid. Deskundigen bespraken actuele onderzoeken en inzichten over gezond eten en drinken, de veranderende houding ten aanzien van alcoholhoudende dranken en de invloed van media op de … [Lees meer...] overSymposium over wijn als onderdeel van een gezonde en verantwoorde levensstijl
‘Cherry wine, good with a tost to drink’: on toast and toasting
If you think the preference for heavily oaked wines, otherwise known as ‘toasted’ wines, is something particular from the late 20th century, I have to disappoint you. It seems that already in the Middle Ages, the taste of toasted bread in wine was appreciated. It was realized by adding a piece of bread browned at the fire to a jug of wine or any other beverage of the time … [Lees meer...] over‘Cherry wine, good with a tost to drink’: on toast and toasting
Gelukkig nieuwjaar: toosten met champagne
Waar komt de traditie van toosten met champagne vandaan? Dat is niet zo eenvoudig aan te wijzen. Wie googled op dit thema komt bij allerhande ‘experts’ die het eigenlijk niet weten, en dan vervolgens het verhaal van het ontstaan van champagne gaan vertellen. Inclusief de fabeltjes over Dom Perignon die de champagne uitgevonden zou hebben. Er is echter wel een aantal … [Lees meer...] overGelukkig nieuwjaar: toosten met champagne
Op zoek naar rozoli: de geschiedenis van een likeurtje
Het begon allemaal met zo’n typisch glaasje zoete likeur dat toeristen na afloop van de maaltijd op een Grieks eiland krijgen aangeboden. Op Lefkas heet dat likeurtje rozoli, en we proefden het deze zomer in het bergdorp Kanya. Tijdens het schrijven van Punch, kandeel en clairet was ik echter ook iets tegengekomen dat rozolis heette. Op zoek naar ratafia-vermeldingen vond ik … [Lees meer...] overOp zoek naar rozoli: de geschiedenis van een likeurtje









