Er was een tijd dat ik ervan overtuigd was dat er in vroeger eeuwen weinig anders te drinken was dan wijn en bier. In mijn beleving was de keuze en vooral het smaakpalet beperkt, want fruitsappen, die waren niet lang houdbaar. Gelukkig weet ik sinds het maken van mijn boekje Punch, kandeel en clairet wel beter, en ben ik enorm verrast door de vele creatieve drankjes die ik … [Lees meer...] overEen nieuwe oude smaak: shrubs, of het complexe verhaal van zoetzure siropen met azijn
Blog
Boekentip: Bier in de keuken
Misschien heb ik het al eens verteld, maar niets lekkerder dan een koel glas witbier na een hele dag wijnproeven. Dat vond ik vooral tijdens de opleiding tot vinoloog, als we op een maandag gauw 30 wijnen proefden. Nu komt een hele dag wijnproeven niet meer zo veel voor in mijn leven, maar de liefde voor bier is zeker gebleven. Buiten de deur bestel ik eigenlijk nog net zo … [Lees meer...] overBoekentip: Bier in de keuken
Wandelgids met de mooiste wijnwandelingen in Nederland
Afgelopen vrijdag was het zover: drie-en-een-half jaar na de eerste gesprekken lag er eindelijk een boekje met wandelingen door en langs Nederlandse wijngaarden! Samen met wandelblogger en routemaker Wanda Catsman, bekend van Wanda Wandelt, stelde ik 10 prachtige routes samen langs Nederlandse wijngaarden, verdeeld over vier provincies: Zeeland, Limburg, Gelderland en … [Lees meer...] overWandelgids met de mooiste wijnwandelingen in Nederland
Recepten door 18e-eeuwse vrouwen én mannen
Van de kookboeken die verschenen vóór 1700 wordt over het algemeen aangenomen dat ze het product zijn van koks of artsen die verkeerden in de hogere kringen. Chefs die kookten aan de hoven van koning, keizer of kardinaal; of artsen die leefadviezen vergezeld lieten gaan van culinaire recepten. Die chefs en artsen waren uitsluitend mannen. Vrouwen stonden wel in de keuken, maar … [Lees meer...] overRecepten door 18e-eeuwse vrouwen én mannen
Bewegwijzerde wijnroute in Eys-Wahlwiller gelanceerd
[persbericht] Tijdens het 20ste Wahlwiller Wijnfeest lanceerden de Gemeente Gulpen-Wittem en Visit Zuid-Limburg onlangs de eerste bewegwijzerde wijnroute in de regio. Met een educatieve route rondom Eys en Wahlwiller kan de bezoeker kennis maken met de Zuid-Limburgse wijn. Het doel is om Zuid-Limburg als wijnregio op de kaart te zetten bij zowel de gast als bij de eigen inwoner … [Lees meer...] overBewegwijzerde wijnroute in Eys-Wahlwiller gelanceerd
Proef de 18e eeuw: Clairet van Agatha Sophia
In de tijd dat de rijken ’s zomers vanuit Amsterdam naar hun buitenhuizen aan de Vecht trokken, leverde de drankenhandelaar nog maar weinig kant-en-klare producten. Wijn en bier werden in de 18e eeuw regelmatig in de kelder afgeleverd, en enkele likeurtjes kon je in de grote stad ook wel kopen of laten maken door de lokale apotheker. Maar veel handiger was het om smakelijke … [Lees meer...] overProef de 18e eeuw: Clairet van Agatha Sophia
Orange wine, maar dan anders; of, de Engelse invloed op de Utrechtse Keukenmeid
De 18e eeuw was de eeuw van de keukenmeiden-kookboeken. Daarover liet ik onlangs Manon Henzen aan het woord in een bijdrage hier op Wijnkronieken. Een van die keukenmeiden-kookboeken was de Stichtse, later omgedoopt tot de Utrechtse. Zoals Manon al aangaf: dit waren geen kookboeken geschreven door de keukenmeiden zelf. De boeken bestonden uit verzamelingen recepten van dames … [Lees meer...] overOrange wine, maar dan anders; of, de Engelse invloed op de Utrechtse Keukenmeid
Op pad met Lonely Planet’s Wijnroutes
Met een schitterend zonnig weekend is de herfst begonnen. Onmiddellijk droom ik dan weer weg naar prachtige streken, liefst natuurlijk wijngebieden. Geen seizoen zo heerlijk om een wijnstreek te bezoeken als de herfst. Je treft er dan oogstende wijnboeren, gezellige feesten, kleurrijke landschappen en zonnige dagen om te wandelen, fietsen of gewoon vanaf een terras al het … [Lees meer...] overOp pad met Lonely Planet’s Wijnroutes
Kookboeken in de 18e eeuw
Vandaag laat ik culinair historica Manon Henzen aan het woord over de burgerkeuken van de 18e eeuw. Haar bijdrage vormt een inleiding op een of meerdere artikelen die ik binnenkort over wijn en drank in de 18e eeuw ga schrijven. Bovendien sluit dit artikel aan bij mijn vorige blogpost, Of samphire pye and golden water, waarin 18e-eeuwse Engelse handschriften centraal … [Lees meer...] overKookboeken in de 18e eeuw
Of samphire pye and golden water: transcribing for the Folger Library
What could be more fun than reading 18th century recipes, both for food and (fruit)wines? Actually, transcribing 18th century recipes for food and wine! I fear I have a new hobby, maybe even a new addiction: transcribing 18th century cookery manuscripts in the English language, collected by the Folger Shakespeare Library in Washington DC. After I returned from the Oxford … [Lees meer...] overOf samphire pye and golden water: transcribing for the Folger Library