De afgelopen weken ben ik regelmatig met mijn clairet de boer op geweest. Bij boekhandel Verkaaik in Gouda, op het Foodie Festival in Amsterdam, bij de Liquorbar in Utrecht. En overal zag ik verrukte gezichten als ik ze een slokje liet proeven. Het ís dan ook gewoon een heerlijk drankje, en ik zou zo heel graag weten op welke momenten dat vroeger werd genuttigd. En hoe zou mijn … [Lees meer...] overClairet in de mix
Blog
Boeken van de buren: ‘Ontdek Piemonte’ en ‘Bucketlist voor een wijnkenner’
Dit feestdagenseizoen zit weer vol wijnboeken. Twee ervan belandden op mijn bureau, beide van Belgische auteurs: Ontdek Piemonte door Gido van Imschoot en Bucketlist voor een wijnkenner van Peter Doomen. Beide absolute aanraders, kan ik alvast verklappen! Proeven van cultuur en gastronomie: Ontdekt Piemonte Sommelier en culinair journalist Gido van Imschoot schreef al … [Lees meer...] overBoeken van de buren: ‘Ontdek Piemonte’ en ‘Bucketlist voor een wijnkenner’
Nederlanders drinken duurdere rosé
Na een groeispurt in het eerste decennium van de 21ste eeuw stagneert de consumptie van rosé in Nederland. Het volume van de consumptie is echter twee keer zo hoog als 15 jaar geleden. De Nederlandse markt lijkt verder voor kwaliteit te gaan: de gemiddelde prijs per fles geïmporteerde rosé is beduidend hoger dan in Duitsland, België of het UK. Franse rosés bepalen 51% van het … [Lees meer...] overNederlanders drinken duurdere rosé
Nieuwe Elbling bij Wijn!verleden
Wat doe je als je leverancier ineens een favoriete wijn niet meer aanbiedt? Dan proef je hoopvol wat hij daarvoor in de plaats kan leveren. Het overkwam ons bij Wijn!verleden recent. De favoriete wijn van diverse historische proeverijen, Elbling, bleek niet meer leverbaar. Tenminste, niet meer van de producent waarvan we tot dan toe wijn aanboden. Gelukkig bleek het … [Lees meer...] overNieuwe Elbling bij Wijn!verleden
A Spoonful of Sack: Uses of Sack in Historical Recipes
The Oxford English Dictionary derives the word sack – the famous wine Falstaff praised extensively in Shakespeare’s plays and that is seen as the early modern form of sherry – from French sec, meaning dry. Sack in the Oxford Companion to Wine however is described as probably a sweet wine, most likely a sweet oloroso. In the wine world, it is nowadays generally accepted that … [Lees meer...] overA Spoonful of Sack: Uses of Sack in Historical Recipes
Een nieuwe oude smaak: shrubs, of het complexe verhaal van zoetzure siropen met azijn
Er was een tijd dat ik ervan overtuigd was dat er in vroeger eeuwen weinig anders te drinken was dan wijn en bier. In mijn beleving was de keuze en vooral het smaakpalet beperkt, want fruitsappen, die waren niet lang houdbaar. Gelukkig weet ik sinds het maken van mijn boekje Punch, kandeel en clairet wel beter, en ben ik enorm verrast door de vele creatieve drankjes die ik … [Lees meer...] overEen nieuwe oude smaak: shrubs, of het complexe verhaal van zoetzure siropen met azijn
Boekentip: Bier in de keuken
Misschien heb ik het al eens verteld, maar niets lekkerder dan een koel glas witbier na een hele dag wijnproeven. Dat vond ik vooral tijdens de opleiding tot vinoloog, als we op een maandag gauw 30 wijnen proefden. Nu komt een hele dag wijnproeven niet meer zo veel voor in mijn leven, maar de liefde voor bier is zeker gebleven. Buiten de deur bestel ik eigenlijk nog net zo … [Lees meer...] overBoekentip: Bier in de keuken
Wandelgids met de mooiste wijnwandelingen in Nederland
Afgelopen vrijdag was het zover: drie-en-een-half jaar na de eerste gesprekken lag er eindelijk een boekje met wandelingen door en langs Nederlandse wijngaarden! Samen met wandelblogger en routemaker Wanda Catsman, bekend van Wanda Wandelt, stelde ik 10 prachtige routes samen langs Nederlandse wijngaarden, verdeeld over vier provincies: Zeeland, Limburg, Gelderland en … [Lees meer...] overWandelgids met de mooiste wijnwandelingen in Nederland
Recepten door 18e-eeuwse vrouwen én mannen
Van de kookboeken die verschenen vóór 1700 wordt over het algemeen aangenomen dat ze het product zijn van koks of artsen die verkeerden in de hogere kringen. Chefs die kookten aan de hoven van koning, keizer of kardinaal; of artsen die leefadviezen vergezeld lieten gaan van culinaire recepten. Die chefs en artsen waren uitsluitend mannen. Vrouwen stonden wel in de keuken, maar … [Lees meer...] overRecepten door 18e-eeuwse vrouwen én mannen
Bewegwijzerde wijnroute in Eys-Wahlwiller gelanceerd
[persbericht] Tijdens het 20ste Wahlwiller Wijnfeest lanceerden de Gemeente Gulpen-Wittem en Visit Zuid-Limburg onlangs de eerste bewegwijzerde wijnroute in de regio. Met een educatieve route rondom Eys en Wahlwiller kan de bezoeker kennis maken met de Zuid-Limburgse wijn. Het doel is om Zuid-Limburg als wijnregio op de kaart te zetten bij zowel de gast als bij de eigen inwoner … [Lees meer...] overBewegwijzerde wijnroute in Eys-Wahlwiller gelanceerd









