• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Oude wijngebieden, nieuwe wijnen: La Mancha en de Levante (her)ontdekt

7 februari 2018 door Mariëlla Beukers

Wijnen uit de Spaanse deelstaat Castilla-La Mancha hebben een lange geschiedenis. In Don Quichote, het beroemde zeventiende-eeuwse werk van Miguel de Cervantes dat zich in La Mancha afspeelt, komt heel wat wijn voor, en wordt ergens gezegd: ‘Hij prees de wijn de hemel in, maar waagde het niet die daar lang te laten zitten, om hem niet te laten verwateren’. La Mancha zelf is het … [Lees meer...] overOude wijngebieden, nieuwe wijnen: La Mancha en de Levante (her)ontdekt

Chileense verrassingen: erfgoedwijnen uit Maule en Itata

31 januari 2018 door Mariëlla Beukers

Wereldwijd is Chili vierde op de ranglijst van wijnexporteurs. Jaarlijks is er zo’n 1.800 miljoen Amerikaanse dollar met de wijnexport gemoeid. Bulkwijn vertegenwoordigt 42% van de geëxporteerde wijn: wijn die per tanker verscheept worden en gebotteld in het land van bestemming. Wij kennen Chileense wijn vooral van diverse grote merken – bijvoorbeeld Undurraga, Casillero del … [Lees meer...] overChileense verrassingen: erfgoedwijnen uit Maule en Itata

Prošek en paprenjok, eeuwenoude zoetigheden uit Hvar

21 januari 2018 door Mariëlla Beukers

Zoete wijnen zijn bij uitstek traditionele wijnen. Net als koek, snoep, desserts en andere zoetigheden zijn zoete wijnen vaak verbonden aan grote feesten. In Italië werd een zoete wijn als vin santo of de passito van het druivenras sagrantino in Montefalco (Umbrië) vooral gemaakt voor Pasen en Kerstmis. Zo ook in Kroatië en op het Dalmatische eiland Hvar, waar de zoete prošek … [Lees meer...] overProšek en paprenjok, eeuwenoude zoetigheden uit Hvar

Verrassende wijnen op Hvar

6 januari 2018 door Mariëlla Beukers

Er zijn van die vakanties waar je op wijngebied niet zo veel van verwacht. Je hoopt misschien op goede wijnen, maar je moet allemaal nog maar afwachten wat er voor de boeg komt. Maar soms zit het mee, heel erg mee. Afgelopen zomer bewoonden wij één week een zeilboot, die ons bracht in tal van haventjes aan de Dalmatische kust. De tweede week luierden wij in een appartement op … [Lees meer...] overVerrassende wijnen op Hvar

Appelcake voor Driekoningen

5 januari 2018 door Mariëlla Beukers

Tradities komen en gaan. Morgen is het Driekoningen, maar wie weet er nog wat voor feest dat is? Op 6 januari werd van ouds gevierd dat de drie koningen of wijzen uit het oosten op bezoek kwamen in de stal waar Maria net bevallen was van het kindje Jezus. Een ster wees hen de weg. De koningen brachten geschenken mee voor het kind, zoals goud, wierook en mirre. In de landen om … [Lees meer...] overAppelcake voor Driekoningen

Zeldzame en minder bekende druivenrassen op Cyprus

29 december 2017 door Mariëlla Beukers

Negen maanden geleden had ik me voorgenomen een aantal verslagen te maken van een kort bezoek dat ik in februari 2017 aan Cyprus bracht. Twee ervan zijn verschenen, maar ik beloofde nog aandacht te schenken aan de bijzondere druivenrassen van het eiland. Die zijn de kennismaking meer dan waard, en staan bovendien sinds een aantal jaren op het eiland zelf in grote … [Lees meer...] overZeldzame en minder bekende druivenrassen op Cyprus

BOB Maasvallei: de eerste herkomstbenaming voor Nederlandse wijn

3 december 2017 door Mariëlla Beukers

Op 27 november 2017 was het dan eindelijk zover: Nederland kreeg zijn eerste echte appellation voor wijn. De B(eschermde) O(oorsprongs)B(enaming) Maasvallei zal een feit zijn zodra de EU de nieuw erkende regeling heeft gepubliceerd in haar mededelingenblad. (Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is nog niets van een definitieve erkenning te lezen … [Lees meer...] overBOB Maasvallei: de eerste herkomstbenaming voor Nederlandse wijn

Een wijn voor koningen: commandaria

1 december 2017 door Mariëlla Beukers

Toen de Hospitaalridders van Sint Jan zich rond 1200 op het eiland Cyprus vestigden, troffen ze daar al een eeuwenoude wijncultuur. Al meer dan 4.500 jaar werd er wijn gemaakt: zoete, stevige, goed houdbare wijnen van gedroogde druiven. Pelgrims die in de Oudheid de wereldberoemde Tempel van Aphrodite op Cyprus bezochten, laafden zich uitgebreid aan deze plaatselijke wijn, nama … [Lees meer...] overEen wijn voor koningen: commandaria

Vijf boekentips voor de wijnliefhebber

28 november 2017 door Mariëlla Beukers

De Sint is weer ’t land, en vult menig schoen en wine lovers hand. Boeken zijn een dankbaar geschenk, voor Jannie, Pieter en ook Henk. Speciaal voor liefhebbers van wijn, vijf boeken die geschikt voor hen zijn. Daarmee is dit gerijmel wel klaar, en volgen nu mijn tips, een welgemeend gebaar. Victoria Moore, De wijn-spijsbijbel Het combineren van wijn en eten is wat mij … [Lees meer...] overVijf boekentips voor de wijnliefhebber

Tempelierswijn uit Bologna

20 november 2017 door Mariëlla Beukers

In Italië is over een aantal jaar misschien échte tempelierswijn te drinken. Een team van onderzoekers is bezig wijn te recreëren die rond 1250 door de Tempeliers in Bologna gemaakt werd. Aan de hand van bij een opgraving gevonden stuifmeel wordt DNA-onderzoek gedaan, waarna de onderzoekers hopen het toen gebruikte druivenras te kunnen bepalen. Op zaterdag 25 november a.s. … [Lees meer...] overTempelierswijn uit Bologna

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in