Negen maanden geleden had ik me voorgenomen een aantal verslagen te maken van een kort bezoek dat ik in februari 2017 aan Cyprus bracht. Twee ervan zijn verschenen, maar ik beloofde nog aandacht te schenken aan de bijzondere druivenrassen van het eiland. Die zijn de kennismaking meer dan waard, en staan bovendien sinds een aantal jaren op het eiland zelf in grote … [Lees meer...] overZeldzame en minder bekende druivenrassen op Cyprus
Blog
BOB Maasvallei: de eerste herkomstbenaming voor Nederlandse wijn
Op 27 november 2017 was het dan eindelijk zover: Nederland kreeg zijn eerste echte appellation voor wijn. De B(eschermde) O(oorsprongs)B(enaming) Maasvallei zal een feit zijn zodra de EU de nieuw erkende regeling heeft gepubliceerd in haar mededelingenblad. (Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is nog niets van een definitieve erkenning te lezen … [Lees meer...] overBOB Maasvallei: de eerste herkomstbenaming voor Nederlandse wijn
Een wijn voor koningen: commandaria
Toen de Hospitaalridders van Sint Jan zich rond 1200 op het eiland Cyprus vestigden, troffen ze daar al een eeuwenoude wijncultuur. Al meer dan 4.500 jaar werd er wijn gemaakt: zoete, stevige, goed houdbare wijnen van gedroogde druiven. Pelgrims die in de Oudheid de wereldberoemde Tempel van Aphrodite op Cyprus bezochten, laafden zich uitgebreid aan deze plaatselijke wijn, nama … [Lees meer...] overEen wijn voor koningen: commandaria
Vijf boekentips voor de wijnliefhebber
De Sint is weer ’t land, en vult menig schoen en wine lovers hand. Boeken zijn een dankbaar geschenk, voor Jannie, Pieter en ook Henk. Speciaal voor liefhebbers van wijn, vijf boeken die geschikt voor hen zijn. Daarmee is dit gerijmel wel klaar, en volgen nu mijn tips, een welgemeend gebaar. Victoria Moore, De wijn-spijsbijbel Het combineren van wijn en eten is wat mij … [Lees meer...] overVijf boekentips voor de wijnliefhebber
Tempelierswijn uit Bologna
In Italië is over een aantal jaar misschien échte tempelierswijn te drinken. Een team van onderzoekers is bezig wijn te recreëren die rond 1250 door de Tempeliers in Bologna gemaakt werd. Aan de hand van bij een opgraving gevonden stuifmeel wordt DNA-onderzoek gedaan, waarna de onderzoekers hopen het toen gebruikte druivenras te kunnen bepalen. Op zaterdag 25 november a.s. … [Lees meer...] overTempelierswijn uit Bologna
Mousserende wijnen uit Limburg gekeurd
Bij restaurant Gerardushoeve in Epen zijn op maandag 13 november Limburgse mousserende wijnen gekeurd. Winnaar werd de Brut van Hoeve Nekum: ‘Weelderig van smaak, mooie rijpe brioche tonen, rokerig en lange afdronk’ was het oordeel van de jury. De wijnen werden geproefd door sommeliers uit België en Nederland. Een van de juryleden, Matthijs Vrancken, sommelier bij restaurant … [Lees meer...] overMousserende wijnen uit Limburg gekeurd
Nederlanders en sherry #7: een historisch sherry-spijsdiner
Eeuwenlang wordt er al sherry in ons land gedronken, bij allerlei verschillende gelegenheden. We kwamen sherry de afgelopen dagen in mijn serie bijdragen over ‘Nederlanders en sherry’ onder andere tegen als morgendrank, een gebruik dat zo goed als verdwenen is. De wijnen die vroeger morgendrank waren, zijn nu naar het dessert verhuisd, of dienen als aperitief. In de 19e eeuw en … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #7: een historisch sherry-spijsdiner
Nederlanders en sherry #6: Copa Jerez-winnaars in Utrecht
Na een reeks van verhalen over sherryliefhebbers in het verleden is het hoog tijd ook eens naar het heden te gaan kijken. Want daar beleven we zeker ‘historische’ momenten met sherry. Neem nou een restaurant in mijn eigen woonplaats Utrecht. Bij Podium onder de Dom, in de schaduw van de Domkerk, vormen chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg een onverslaanbaar duo als … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #6: Copa Jerez-winnaars in Utrecht
Nederlanders en sherry #5: Koningin aan het sherry-dieet
In de loop van de 20ste eeuw verdween het gebruik om ’s morgens een glas (zoete) wijn te drinken. Maar niet helemaal…. In sommige kringen bleef de gewoonte om ’s morgens aan de borrel te gaan tot na de Tweede Wereldoorlog gehandhaafd: van prins Bernhard is bekend dat hij zijn gasten in de ochtend met champagne, bier en nootjes ontving. En over prinses Juliana wordt gezegd dat … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #5: Koningin aan het sherry-dieet
Nederlanders en sherry #4: Kweepeertaart met morgenwijn
Het was in de achttiende en negentiende eeuw heel gebruikelijk: een glaasje zoete wijn rond een uur of 11 ’s ochtends. De gangbare term daarvoor was morgenwijn, of morgendrank. Allerhande zoete wijnen kwamen hiervoor in aanmerking: madeira, port, zoete Franse wijnen, en natuurlijk ook zoete sherry. Het gebruik om een alcoholische drank bij het ontbijt, later op de ochtend of … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #4: Kweepeertaart met morgenwijn