Een tip van wijnhuis Quevedo, een van mijn favoriete porthuizen: een recept voor hertenfilet met portsaus. De rode portsaus uit dit hoofdgerecht kan van tevoren worden bereid en levert dus minder keukenstress. En het is super makkelijk om een portsaus te maken. Neem voor dit gerecht een 10 jaar oude port. De 10 Year Old van Quevedo is gebotteld in 2013 en heeft voor de … [Lees meer...] overKerstrecept – Hertenfilet met rode portsaus
Blog
Nieuwe focus, groeiende kwaliteit: interview met Oliver Gabel
Alleen de automobilist of wandelaar die uit het dorpje vanuit het oosten nadert, vanuit Freinsheim, ziet hoe hoog het ligt. Wij hadden daarom pas bij ons tweede bezoek door waarom Herxheim ‘am Berg’ achter de plaatsnaam heeft. Dit rustige dorpje aan de noordelijke Deutsche Weinstrasse ligt namelijk hoog boven de Rijnvlakte. Enige kilometers achter het dorp verrijst vervolgens … [Lees meer...] overNieuwe focus, groeiende kwaliteit: interview met Oliver Gabel
Alleen voor mannen? – Win een fles cava
Zijn er mannelijke en vrouwelijke wijnen? Tsja, dat hangt er natuurlijk vanaf wat je mannelijk of vrouwelijk vindt. Als ‘stoer’, ‘krachtig’ en ‘ruig’ mannelijke kwaliteiten zijn, dan zijn er zeker mannelijke wijnen. Maar er zijn natuurlijk ook vrouwen die stoer, krachtig of ruig zijn. Onlangs werd ik gevraagd of ik mijn bijdrage wilde leveren aan een e-book dat Only for Men … [Lees meer...] overAlleen voor mannen? – Win een fles cava
Zes tips voor een wijnvakantie in Catalonië
Naast het bruisende Barcelona, de vrolijke stranden, de prachtige natuur en de rijke cultuur is de Spaanse streek Catalonië ook gezegend met tal van wijndomeinen. Al meer dan 2500 jaar lang wordt er wijn verbouwd in verschillende regio’s van Catalonië. Aan de hand van zes wijnen leerde ik onlangs die Catalaanse wijngebieden kennen. Het zijn stuk voor stuk uitstekende redenen om … [Lees meer...] overZes tips voor een wijnvakantie in Catalonië
Digitale wijn(web)winkelgids: Wijn van de Boer
Ergens in het voorjaar kreeg ik een telefoontje: of ik mee wilde proeven in het proefpanel van Wijn van de Boer. Nu kende ik deze webwinkel niet, noch degene die mij belde, Pam van Praag. Maar de uitnodiging klonk erg enthousiast, en Pam noemde een vertrouwde naam. Wijn van de Boer bleek de steun te hebben van Robbers en Van den Hoogen in Arnhem, een van de oudste wijnhandels … [Lees meer...] overDigitale wijn(web)winkelgids: Wijn van de Boer
Documentaire over Rudy Kurniawan, de grootse wijnoplichter ooit
Woensdag 28 december, 22.40 uur zendt de VPRO op NPO2 de documentaire 2Doc: Sour Grapes uit. 2Doc: Sour Grapes gaat over Rudy Kurniawan, de grootste wijnoplichter ooit, die bekroonde kwaliteitswijnen van gerenommeerde wijnhuizen namaakt en voor exorbitant hoge prijzen verkoopt maar uiteindelijk toch wordt ontmaskerd. Hoe heeft deze ‘rockstar of wine tasting’ de rijke … [Lees meer...] overDocumentaire over Rudy Kurniawan, de grootse wijnoplichter ooit
Druiven op opaal: Csaterberg 2015 van Groszer Wein
Sommige flessen wijn blijven je meer bij dan andere. En dat hoeft niet altijd alléén maar vanwege de kwaliteit te zijn. Marketing en een goed verhaal spelen vaak ook een rol. Neem nou Groszer Wein. Dit bedrijf uit de Oostenrijkse wijnregio Südburgenland heeft het grondig aangepakt. Intrigerende labels, veel verhaal, een afwijkende maat flessen én spannende wijnen ín de … [Lees meer...] overDruiven op opaal: Csaterberg 2015 van Groszer Wein
Zuur | Boekenmaand #5
Het kan mij niet zuur genoeg zijn. Wijn dan, hoewel ik ook in gerechten graag iets zuurs proef. Liever karnemelk dan melk, liever frambozen dan aardbeien, zuurballen in plaats van boterbabbelaars. Wat betreft wijn: geef mij maar Riesling, Sauvignon Blanc, Schilcher (uit West-Steiermark) of Txakoli (uit Baskenland). Ik ben er dol op. Ook hou ik van heel zoete wijnen, maar alleen … [Lees meer...] overZuur | Boekenmaand #5
Oud-Hollandse kruidnoten en Monbazillac
Het is weer tijd voor een inmiddels bekende discussie: eten we peper- of kruidnoten vandaag? What’s the difference, zeg je? Nou, wat mij betreft enorm. Pepernoten zijn die bonken die wat zachter zijn, op taai taai lijken en waarin anijs zit. Kruidnoten zijn harde halve bolletjes, die je sinds een aantal jaren ook met chocolade e.d. omhuld ziet. Veel mensen halen er hun … [Lees meer...] overOud-Hollandse kruidnoten en Monbazillac
Brooklyn Bartender, een moderne gids over cocktails | Boekenmaand #4
Waar ga je heen als je jong en hip bent en dol op cocktails? Naar New York, en ook nog specifiek naar Brooklyn. Dat is in ieder geval wat het boek Brooklyn Bartender me leerde. Bevestiging kreeg ik van zoonlief, die de bar tend bij een hippe jonge Utrechtse horecagelegenheid en bovendien regelmatig voor The Shaker Boys werkt. Zelfs een cocktail heeft hij al op zijn naam; deze … [Lees meer...] overBrooklyn Bartender, een moderne gids over cocktails | Boekenmaand #4









