Een paar jaar geleden dook het op, chocoladewijn kant-en-klaar in een fles. Na een paar berichten verdween het drankje weer van de radar, en ik heb geen idee wat ervan geworden is. Wat ik toen niet wist, is dat de mix van chocolade en wijn al eeuwen geleden een bekende drank was. En dan heb ik het over de tijd dat chocolade nog niet zo heel lang in de mode was, zo rond 1700. … [Lees meer...] overEchte chocoladewijn, met recept uit 1723
Blog
Madeira Annual Tasting 2016: 10 nieuwe dingen geleerd
In Huize Wijnkronieken zijn we al langere tijd grote fans van madeira. In de zomer van 2014 bezochten we het eiland en waren verkocht. Op 21 juni organiseerde het IVBAM (Instituut voor Borduurwerk en Madeirawijn), in samenwerking met Essēncia do Vinho en Wijnstudio, in het Amstel-hotel in Amsterdam de jaarlijkse madeira-proeverij (2013 voor het eerst). We vonden dat een mooie … [Lees meer...] overMadeira Annual Tasting 2016: 10 nieuwe dingen geleerd
Picknickwijnen
Er is inmiddels af en toe iets van zomer te bespeuren in ons land. Gelukkig! Niet dat het elders heel veel beter is: ook in de Champagne hebben we onlangs weinig zon gezien. Maar goed, misschien dat het er toch nog van gaat komen de komende weken. En dat het picknickkleed van zolder gehaald kan worden, voor die gezellige lunch in het bos. Aan de beschikbare picknickwijnen zal … [Lees meer...] overPicknickwijnen
Geproefd: Cuvée 946, een prachtige rosé
Een prijswinnende rosé aan de deur afgeleverd, altijd leuk. De Cuvée 946 van Château Gassier in de Provençe kwam onlangs als beste rosé boven de € 10,00 uit de bus, verkozen door de proevers van Perswijn voor het Wijnconcours. En nu werd hij gratis en voor niets afgeleverd. Spannend. Bovendien sprak het begeleidende persbericht van ‘zomerwijn bij uitstek’, en dat kunnen we wel … [Lees meer...] overGeproefd: Cuvée 946, een prachtige rosé
Le Mailhol, de wijn van Thomas Jefferson
Toen de toekomstige president van de Verenigde Staten Thomas Jefferson in 1787 door Frankrijk reisde, maakte hij kennis met de rijkdom aan wijnen van het land. Hij maakte aantekeningen in zijn reisverslag over Bordeaux, Bourgogne en Limoux, maar ook over de wijnen van Saint Georges d’Orques. Nooit van Saint Georges d’Orques gehoord? Geen probleem, waarschijnlijk de meeste … [Lees meer...] overLe Mailhol, de wijn van Thomas Jefferson
Wild Pig-wijnen tegen voedselverspilling
Bij de supermarkt koop ik zelden wijn, maar er zijn een paar merken die ik in mijn achterhoofd heb. Voor als de nood aan de man komt en je om 5 minuten voor sluitingstijd nog even moet rennen voor een drinkbare fles wijn voor bij de borrel. Een van die merken is het Zuid-Franse Wild Pig. Dit merk is bovendien al een tijdje bezig zich meer duurzaam in de markt te zetten, met … [Lees meer...] overWild Pig-wijnen tegen voedselverspilling
Reisgids voor Jerez: een wijntour door de sherry-driehoek
Bij Favoroute is onlangs een reisgids van mijn hand verschenen, over Jerez en de andere twee steden van de sherrydriehoek. Je treft er tips voor bodega-bezoek, lekkere eet- en drinkadresjes, culturele tips en veel achtergrondinformatie. De reisgidsen zijn te downloaden via de Favoroute app, zowel voor IOS als Android. Voor wijnliefhebbers is een bezoek aan Jerez de la … [Lees meer...] overReisgids voor Jerez: een wijntour door de sherry-driehoek
Alternatieven voor wijn: maak zelf je eigen limonade en fris
De keuze aan drankjes, warm en koud, alcoholisch en niet-alcoholisch, is, als je er goed over nadenkt, tegenwoordig gigantisch. En bovendien kun je de meeste ook op elke straathoek wel krijgen. Water, bier, wijn, thee, koffie, limonade, frisdranken, zuiveldranken, je hoeft niet ver te zoeken om een plek te vinden waar het te koop is. Tenminste, in een stedelijke omgeving. Maak … [Lees meer...] overAlternatieven voor wijn: maak zelf je eigen limonade en fris
Late vorst zorgt dit jaar voor kleine oogst in Loire
Vakanties in wijngebieden zullen dit jaar misschien een ander tintje hebben dan anders. Sombere wijnboeren, minder vrolijke stemming. Want uit tal van gebieden komen de berichten over de schade door vorst in het voorjaar. Uit Oostenrijk bijvoorbeeld, maar deze week ook uit de Loire. Het onderstaande persbericht zegt voldoende. De wijngaarden van de Loire Vallei zijn … [Lees meer...] overLate vorst zorgt dit jaar voor kleine oogst in Loire
Tio Pepe, de sherry van oom Pepe
In 1835 richtte een ambitieuze 23-jarige, genaamd Manuel Maria González, in Jerez, Spanje, het bedrijf op dat uiteindelijk González Byass zou worden. bekend van de fino Tio Pepe. De jonge Manuel werd daarbij begeleid door zijn oom, José Angel de la Pena, in de familie Pepe genoemd. Pepe was goed thuis in de productie van sherry. Later schonk Manuel zijn eerste, kleine bodega … [Lees meer...] overTio Pepe, de sherry van oom Pepe