Het Consejo Regulador van Sherry Wines Jerez-Xérès-Sherry wil nieuwe etiketten ontwikkelen voor de flessen die gebruikt worden in al hun generieke promoties. De overkoepelende organisatie, verantwoordelijk voor de promotie van de unieke sherry en manzanilla wijnen, wil zo het imago opfrissen. Via het ‘Design Crowd’-platform wordt een wedstrijd uitgeschreven voor het creëren van … [Lees meer...] overOntwerpwedstrijd voor sherry etiketten
Blog
Alternatieve aspergewijnen
Het is een beetje een hype: gerechten of ingrediënten waar speciale wijnen bij horen. Er is een mosselwijn, een Oosterscheldekreeftwijn en een aspergewijn, om maar eens wat te noemen. Nou ja, een aspergewijn… Tal van organisaties kiezen hun favoriete aspergewijn, waaronder de Verenigde Vinologen Nederland. Zij kozen laatst de Markus Molitor Pinot Blanc, Wehlener Klosterberg … [Lees meer...] overAlternatieve aspergewijnen
Bodegas groot en klein #3: Lustau
Tot de grotere huizen van Jerez behoort Lustau, sinds 1990 onderdeel van de Caballero Group. Het huis gaat terug tot 1896, toen José Ruiz-Berdejo de wijnstokken op het familielandgoed ging verzorgen en startte met het leveren van wijn aan andere huizen. Schoonzoon Emilio Lustau werd naamgever van het bedrijf. Hij was ervoor verantwoordelijk dat Lustau zich, vanaf de start als … [Lees meer...] overBodegas groot en klein #3: Lustau
Sherryhuis La Guita bottelt eerste ongefilterde sherry
Wijnmaker Eduardo Ojeda van het sherryhuis La Guita in Sanlucar de Barrameda brengt een ongefilterde manzanilla op de markt, La Guita En Rama. Deze manzanilla wordt direct uit het vat en niet gefilterd gebotteld: en rama betekent onder andere ‘rauw'. La Guita produceert deze sherry zonder stabilisatie, filtering of klaring voorafgaand aan de botteling. Hierdoor is hij complexer … [Lees meer...] overSherryhuis La Guita bottelt eerste ongefilterde sherry
Authentieke bubbels: Blanquette van Rives-Blanques
Bij Wijnverleden verkopen we de waarschijnlijk oudste mousserende wijn ter wereld, Blanquette de Limoux. Makers zijn Jan en Caryl Panman, van Château Rives- Blanques. Caryl licht zelf het maken van deze Blanquette toe, én de spannende plannen die zij heeft voor een écht authentieke Blanquette. De tijd schrijdt voort, en wij bewegen mee met de tijd. Om die reden maken we onze … [Lees meer...] overAuthentieke bubbels: Blanquette van Rives-Blanques
Bodegas groot en klein #2: Tradición
Naar Jerez de la Frontera ga je hoofdzakelijk voor de sherry, en natuurlijk voor die prachtige bodegas. Die zijn er in soorten en maten, van heel klein tot heel groot. Een van de kleinere is Bodegas Tradición. Een korte impressie van ons bezoek aan dit sherryhuis. Onze allereerste kennismaking met een sherrybodega is bij Tradición. Niet helemaal een voor de hand liggende … [Lees meer...] overBodegas groot en klein #2: Tradición
Wijn van Belgische bodem
Het was even schrikken (en slikken). In dezelfde tijd dat ons boek Wijn van eigen bodem verscheen, kwamen er twee andere boeken met zeer gelijkluidende titels op de markt: Wijn van Nederlandse bodem, van Geert-Jan Vis, Denise Maljers en Stan Beurskens, en Wijn van eigen bodem, van Peter Doomen. Met dat laatste boek kwam ik het eerst in aanraking via Facebook. Gelukkig bleek het … [Lees meer...] overWijn van Belgische bodem
A Tale of Two Bottles
As a copywriter, I tell a lot of stories about wine. Mostly, they focus on things like the grape, the region, the maker, the taste and the possible combination with food. There is one aspect, however, that I can rarely communicate, and that is the story of the bottle: how a certain bottle came into my possession, and what that bottle means to me. Those are personal stories, not … [Lees meer...] overA Tale of Two Bottles
Water bij de Romeinse wijn
Het bekende gezegde ‘water bij de wijn doen’ gebruiken we puur figuurlijk, in de betekenis van ‘compromissen sluiten’. Waar de uitspraak vandaan komt, is niet te achterhalen. Maar wie letterlijk water bij zijn wijn doet, wordt tegenwoordig op zijn minst meewarig aangekeken. ‘Wat een barbaar’, hoor je de omstanders bijna denken. Het kan verkeren. Want nog tot in de 19e eeuw … [Lees meer...] overWater bij de Romeinse wijn
Bodegas groot en klein #1: Faustino Gonzalez
Naar Jerez de la Frontera ga je meestal voor de bodegas. Hoewel er op tal van andere gebieden ook veel te genieten valt in het uiterste zuiden van Andalusië, zijn de sherryhuizen voor wijnliefhebbers de echte trekkers. Die bodegas heb je van groot tot klein, en alles wat daartussen zit. De afgelopen eeuw heeft er een enorm verschuiving plaatsgevonden: van de circa 200-300 … [Lees meer...] overBodegas groot en klein #1: Faustino Gonzalez