• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Wild Pig-wijnen tegen voedselverspilling

25 juni 2016 door Mariëlla Beukers

Bij de supermarkt koop ik zelden wijn, maar er zijn een paar merken die ik in mijn achterhoofd heb. Voor als de nood aan de man komt en je om 5 minuten voor sluitingstijd nog even moet rennen voor een drinkbare fles wijn voor bij de borrel. Een van die merken is het Zuid-Franse Wild Pig. Dit merk is bovendien al een tijdje bezig zich meer duurzaam in de markt te zetten, met … [Lees meer...] overWild Pig-wijnen tegen voedselverspilling

Reisgids voor Jerez: een wijntour door de sherry-driehoek

23 juni 2016 door Mariëlla Beukers

Bij Favoroute is onlangs een reisgids van mijn hand verschenen, over Jerez en de andere twee steden van de sherrydriehoek. Je treft er tips voor bodega-bezoek, lekkere eet- en drinkadresjes, culturele tips en veel achtergrondinformatie. De reisgidsen zijn te downloaden via de Favoroute app, zowel voor IOS  als Android. Voor wijnliefhebbers is een bezoek aan Jerez de la … [Lees meer...] overReisgids voor Jerez: een wijntour door de sherry-driehoek

Alternatieven voor wijn: maak zelf je eigen limonade en fris

19 juni 2016 door Mariëlla Beukers

De keuze aan drankjes, warm en koud, alcoholisch en niet-alcoholisch, is, als je er goed over nadenkt, tegenwoordig gigantisch. En bovendien kun je de meeste ook op elke straathoek wel krijgen. Water, bier, wijn, thee, koffie, limonade, frisdranken, zuiveldranken, je hoeft niet ver te zoeken om een plek te vinden waar het te koop is. Tenminste, in een stedelijke omgeving. Maak … [Lees meer...] overAlternatieven voor wijn: maak zelf je eigen limonade en fris

Late vorst zorgt dit jaar voor kleine oogst in Loire

17 juni 2016 door Mariëlla Beukers

Vakanties in wijngebieden zullen dit jaar misschien een ander tintje hebben dan anders. Sombere wijnboeren, minder vrolijke stemming. Want uit tal van gebieden komen de berichten over de schade door vorst in het voorjaar. Uit Oostenrijk bijvoorbeeld, maar deze week ook uit de Loire. Het onderstaande persbericht zegt voldoende. De wijngaarden van de Loire Vallei zijn … [Lees meer...] overLate vorst zorgt dit jaar voor kleine oogst in Loire

Tio Pepe, de sherry van oom Pepe

15 juni 2016 door Mariëlla Beukers

In 1835 richtte een ambitieuze 23-jarige, genaamd Manuel Maria González, in Jerez, Spanje, het bedrijf op dat uiteindelijk González Byass zou worden. bekend van de fino Tio Pepe. De jonge Manuel werd daarbij begeleid door zijn oom, José Angel de la Pena, in de familie Pepe genoemd. Pepe was goed thuis in de productie van sherry. Later schonk Manuel zijn eerste, kleine bodega … [Lees meer...] overTio Pepe, de sherry van oom Pepe

Ontwerpwedstrijd voor sherry etiketten

12 juni 2016 door Mariëlla Beukers

Het Consejo Regulador van Sherry Wines Jerez-Xérès-Sherry wil nieuwe etiketten ontwikkelen voor de flessen die gebruikt worden in al hun generieke promoties. De overkoepelende organisatie, verantwoordelijk voor de promotie van de unieke sherry en manzanilla wijnen, wil zo het imago opfrissen. Via het ‘Design Crowd’-platform wordt een wedstrijd uitgeschreven voor het creëren van … [Lees meer...] overOntwerpwedstrijd voor sherry etiketten

Alternatieve aspergewijnen

29 mei 2016 door Mariëlla Beukers

Het is een beetje een hype: gerechten of ingrediënten waar speciale wijnen bij horen. Er is een mosselwijn, een Oosterscheldekreeftwijn en een aspergewijn, om maar eens wat te noemen. Nou ja, een aspergewijn… Tal van organisaties kiezen hun favoriete aspergewijn, waaronder de Verenigde Vinologen Nederland. Zij kozen laatst de Markus Molitor Pinot Blanc, Wehlener Klosterberg … [Lees meer...] overAlternatieve aspergewijnen

Bodegas groot en klein #3: Lustau

22 mei 2016 door Mariëlla Beukers

Tot de grotere huizen van Jerez behoort Lustau, sinds 1990 onderdeel van de Caballero Group. Het huis gaat terug tot 1896, toen José Ruiz-Berdejo de wijnstokken op het familielandgoed ging verzorgen en startte met het leveren van wijn aan andere huizen. Schoonzoon Emilio Lustau werd naamgever van het bedrijf. Hij was ervoor verantwoordelijk dat Lustau zich, vanaf de start als … [Lees meer...] overBodegas groot en klein #3: Lustau

Sherryhuis La Guita bottelt eerste ongefilterde sherry

18 mei 2016 door Mariëlla Beukers

Wijnmaker Eduardo Ojeda van het sherryhuis La Guita in Sanlucar de Barrameda brengt een ongefilterde manzanilla op de markt, La Guita En Rama. Deze manzanilla wordt direct uit het vat en niet gefilterd gebotteld: en rama betekent onder andere ‘rauw'. La Guita produceert deze sherry zonder stabilisatie, filtering of klaring voorafgaand aan de botteling. Hierdoor is hij complexer … [Lees meer...] overSherryhuis La Guita bottelt eerste ongefilterde sherry

Authentieke bubbels: Blanquette van Rives-Blanques

17 mei 2016 door Mariëlla Beukers

Bij Wijnverleden verkopen we de waarschijnlijk oudste mousserende wijn ter wereld, Blanquette de Limoux. Makers zijn Jan en Caryl Panman, van Château Rives- Blanques. Caryl licht zelf het maken van deze Blanquette toe, én de spannende plannen die zij heeft voor een écht authentieke Blanquette. De tijd schrijdt voort, en wij bewegen mee met de tijd. Om die reden maken we onze … [Lees meer...] overAuthentieke bubbels: Blanquette van Rives-Blanques

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in