Hoe oud is onze ‘traditionele’ zuurkoolschotel eigenlijk? Dit weekend las ik in Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman. En daaruit bleek dat een zuurkoolstamppot net zo min een ‘eeuwenoude’ traditie is als de wijn die ik er onlangs bij dronk. Waarover straks meer. De Dikke Van Dam en Wikipedia boden nog meer informatie. Zuurkool, in zout … [Lees meer...] over‘Eeuwenoude’ zuurkoolschotel met ‘historische’ Gemischter Satz: een vrolijke combinatie
Blog
Opmars van Oost-Europa: wijn uit Bosnië, Servië, Roemenië en Moldova
Het kan natuurlijk toeval zijn, maar ik vind het opvallen. De wijnen van voormalig Oost-Europa duiken ineens overal op, zo lijkt het. Tijdens mijn recente bezoek aan Wine Professional kwam ik wijnen uit Roemenië, Servië en Bosnië tegen. In oktober vorig jaar kwamen Bulgarije, Moldavië / Moldova en ook Roemenië op mijn netvlies. Van wijnlanden Hongarije, Slovenië en Kroatië … [Lees meer...] overOpmars van Oost-Europa: wijn uit Bosnië, Servië, Roemenië en Moldova
Lets mix! From mulsum to Mari
On Twitter, some international winelovers and I followed the discoveries of a friend who went skiing in Austria and discovered all kinds of interesting mixes with Prosecco: with elderflower syrup (Hugo), with Red Bull, with Pimms. I checked with my son, who used to tend bar in our home town and also works for a cocktail shaker company. Sure, he knew those mixes, and told me … [Lees meer...] overLets mix! From mulsum to Mari
Geproefd: Nieuw-Zeelandse Pinot Noir
We zijn er nog niet uit. Gaan we in 2017 naar Nieuw-Zeeland op vakantie of niet? De CO2-imprint die we nalaten met een vliegreis zo ver weg staat ons niet echt aan. Bovendien, we willen nog zoveel mooie plekjes dichterbij huis, in Europa, ontdekken. Maar als wijnland en als land waar The Lord of the Rings is opgenomen, blijven we Nieuw-Zeeland heel aantrekkelijk vinden. Die … [Lees meer...] overGeproefd: Nieuw-Zeelandse Pinot Noir
Impressions of Katarzyna Winery, Bulgaria
Bulgaria is home to several state-of-the art wineries. Some are realized with foreign capital, like Katarzyna Estate, at the foot of the Rhodopi Mountains in the southeast of the country. The border with Greece is only a few kilometers away. In fact, the vineyards are laid out in former no-man's land: a pristine, unpolluted area that formed the buffer between Greece and … [Lees meer...] overImpressions of Katarzyna Winery, Bulgaria
Gespot: kunstkurk uit suikerriet
Nico raakte tijdens DWCC 2015 in Plovdiv gefascineerd door een nieuwe flessen-afsluiter, de Nomacorc Select Bio. Een bijdrage van zijn hand. De eerste kunstkurk die is gemaakt uit 100% plantaardig materiaal, de Nomacorc Select Bio, is al langer op de markt, maar ik heb hem voor het eerst zelf gezien op de recente Digital Wine Communications Conference (DWCC 2015). De … [Lees meer...] overGespot: kunstkurk uit suikerriet
Bulgarije in vijf druivenrassen
Vaag herinner ik me ze nog, de Bulgaarse rode wijnen van 30 jaar geleden. Net toen ik echt interesse in wijn begon te krijgen, verdwenen ze echter van het toneel, meegesleurd met de val van het communisme. Het nieuwe Bulgarije, dat van de 21ste eeuw, is opnieuw een wijnland aan het worden, maar dat gaat niet vanzelf. Als het gaat, gaat het vaak met geld uit het buitenland. … [Lees meer...] overBulgarije in vijf druivenrassen
Hungry for Wine: de wereld zien door een wijnglas
‘[..] in my writing, wine is my medium of choice to better understand people, cultures, politics, business, motivations, and passions. Wine has become a big part of how I communicate, and what I communicate about, whether it’s the Greek economy or politics in the Middle East or entrepreneurs in Portland, Oregon. Wine has helped me understand the interplay of passion and … [Lees meer...] overHungry for Wine: de wereld zien door een wijnglas
Tips voor dessertwijnen: Rivesaltes Ambré bij gepocheerde kweeperen
Het is een van de lastigste beslissingen rondom het kerstdiner: wat wordt het dessert en wat schenken we daarbij? Als je door het jaar heen al nooit een zoete wijn serveert, hoe vreselijk lastig is het dan nu iets te kiezen, zeker als je ook de familie op bezoek krijgt. Maar misschien een schrale troost, zelfs in toprestaurants gaat de combinatie van wijn en dessert regelmatig … [Lees meer...] overTips voor dessertwijnen: Rivesaltes Ambré bij gepocheerde kweeperen
Hugh Johnsons Wijngids 2016
De fans zijn in gespannen afwachting, en komende week is het zover. Dan komt de zevende Star Wars-film in roulatie, 38 jaar na A New Hope, die in mei 1977 in première ging. Uit dezelfde tijd dateert de eerste editie van een wijngids die de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson nu al bijna 40 jaar jaarlijks publiceert. In de Wijngids 2016, die onlangs ook in het Nederlands … [Lees meer...] overHugh Johnsons Wijngids 2016