Geen feestelijker wijn dan wijn met belletjes. Of je nu champagne of cava drinkt, een Nederlandse sprankel of een Zuid-Afrikaanse vonkelwijn: de subtiele bubbels geven de wijn een chique én vrolijke uitstraling. Al die bubbelende en bruisende wijnen van nu zijn schatplichtig aan champagne, uiteraard. Zonder de naam en faam van deze bruisende wijn, afkomstig uit de Franse regio … [Lees meer...] overDe wijnen van Wijn!verleden #8: Blanquette de Limoux
Blog
De wijnen van Wijn!verleden #7: Gemischter Satz van Zahel
Gemischter Satz is een wijn, de naam zegt het al, gemaakt van verschillende druivenrassen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een cuvée, waarbij eerst ieder druivenras apart wordt geoogst, geperst en vergist voordat er een blend wordt gemaakt, worden de druiven van een Gemischter Satz al vóór het persen bij elkaar gegooid en daarna samen vergist. Sterker nog: de druiven staan … [Lees meer...] overDe wijnen van Wijn!verleden #7: Gemischter Satz van Zahel
Video: Sherry, very unique wines from Jerez
Geniet vandaag, in de sherryweek, van deze sappige video. Een artikel over de Palo Cortado-proeverij volgt snel. … [Lees meer...] overVideo: Sherry, very unique wines from Jerez
Sherry-favorieten: Fino en Manzanilla
Mijn eigen moeder was er niet zo van, maar buurvrouwen en moeders van vriendinnetjes wisten begin jaren zeventig van de vorige eeuw wel waar ze de sherry moesten halen. Naar verluidt deed zelfs koningin Juliana mee, en de uitspraak ‘Lakei, doe mij nog maar een sherry’ zou een gevleugelde geweest zijn van onze voormalige vorstin. Maar als er iets het imago van sherry in ons land … [Lees meer...] overSherry-favorieten: Fino en Manzanilla
Sherrytip: cocktail met cream sherry
Het is sherryweek! Klaar voor een eerste tip? Van Randy Bouwer, sommelier bij restaurant Zarzo in Eindhoven, leerde ik een bijzonder simpele en lekkere manier om sherry te serveren. Perfect om helemaal in de sherrymood te komen. Je hebt ervoor nodig: een fles cream sherry, een sinaasappel en ijsblokjes. Schenk in een mooi whiskey-glas een stevige scheut cream sherry. Doe er … [Lees meer...] overSherrytip: cocktail met cream sherry
DWCC is about … people
Gelber Muskateller from Gross in Steiermark (by Elisabeth); McWilliams Elisabeth Hunter Valley Semillon (by Brett); an Assyrtiko (by Lily); his own Bulgarian Chardonnay (by Ivo); Varonier Petite Arvine from Valais (by Claudia), Recioto di Valpolicella Amandorlata (by Elisabeta); a Bosnian Orange wine made from Zilavka (by Simon), Prince Stirbey Tamaoiasa Romaneasca (by Martin); … [Lees meer...] overDWCC is about … people
Berichten uit de Elzas
Twee maal kwam het wijngebied de Elzas op mijn pad de afgelopen weken. Blijkbaar hebben de streek en zijn wijnen weer wat aandacht nodig. Toeval bestaat niet, toch? Reizen door een wijnparadijs Allereerst las ik De Elzas. Reizen door een wijnparadijs, van Joost Molegraaf. Joost verloor zijn hart enige jaren geleden aan de streek en de wijnen, en bundelde die passie in een … [Lees meer...] overBerichten uit de Elzas
De wijnen van Wijn!verleden #6: Monbazillac – voor achttiende-eeuwse zoetekauwen
Zo rond 1600 werd het steeds duidelijker: de Nederlanders waren zoetekauwen. Zoete witte wijnen namen op de prijslijsten in Amsterdam een belangrijke plaats in, én je betaalde er de hoogste prijs voor. Toen na 1685 de Hugenoten uit Frankrijk verjaagd werden en naar het noorden vluchtten, werd het nog duidelijker. Rond 1720 werden zoete wijnen uit Bergerac, voorheen een … [Lees meer...] overDe wijnen van Wijn!verleden #6: Monbazillac – voor achttiende-eeuwse zoetekauwen
Sherry en shapas: aandacht voor bijzondere smaken
Waar wijn lastig is, biedt sherry uitkomt. Knoflook, olijven, gedroogde tomaten, haring, ansjovis: allemaal ingrediënten met een hoog smaakgehalte, vaak lastig te combineren met wijn. Maar daar komt Don Jerez aangereden, en verslaat moeiteloos de concurrent! Geen windmolens, dit keer… Met deze les ging ik vrijdag 16 oktober naar huis, na een geweldige proeverij van sherry en … [Lees meer...] overSherry en shapas: aandacht voor bijzondere smaken
Impossible wines from the Valais
All it took to fall in love completely with the wines of Valais, the largest wine region in Switzerland, was touring wineries for a few days in the company of passionate wine lover and ampelographer José Vouillamoz. José is a grape geneticist and studies the origins and history of grape varieties and is best known as co-author of Wine Grapes, with Jancis Robinson andJulia … [Lees meer...] overImpossible wines from the Valais