• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Nieuw platform voor wijn en spijs gelanceerd: I Love Food & Wine

26 november 2015 door Mariëlla Beukers

Op dinsdag 24 november is het nieuwe culinaire platform I Love Food & Wine officieel gelanceerd. Tijdens de launchparty in restaurant Wine&Dine in Rotterdam werd het ‘lintje’ doorgeknipt door Felix Wilbrink, culinair journalist van de Telegraaf. Initiatiefnemers van deze website zijn Anne-Wies van Oosten en Jolande Vos. Voordat de site live ging, is er heel wat werk … [Lees meer...] overNieuw platform voor wijn en spijs gelanceerd: I Love Food & Wine

Searching for the Wine Stories of Plovdiv

25 november 2015 door Mariëlla Beukers

This year, the annual Digital Wine Communications Conference was held in Plovdiv, one of the oldest continuously inhabited cities in the world. Plovdiv is situated on the Thracian plain some 150 kilometres southeast from Sofia, the capital of Bulgaria. Mountain ranges loom in both the south and the north. The history of this city goes back more then 8,000 years, with Thracians, … [Lees meer...] overSearching for the Wine Stories of Plovdiv

De wijnen van Wijn!verleden #9: Gaillac – Rode Haantjeswijn

21 november 2015 door Mariëlla Beukers

In de zeventiende eeuw werd het steeds duidelijker: Bordeaux kreeg een almaar belangrijker rol als uitvoerhaven naar de Republiek. Vanuit Bordeaux werden twee soorten wijn verscheept: de stadswijnen van Bordeaux zelf en de zogenaamde hooglandse wijnen, wijn van het hoge achterland, de Haut Pays. Een van de gebieden waar hooglandse wijn werd gehaald was Gaillac, diep in het … [Lees meer...] overDe wijnen van Wijn!verleden #9: Gaillac – Rode Haantjeswijn

Wijn van eigen bodem: praktisch boek over Nederlandse wijn verschenen

15 november 2015 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in het Wijnmuseum in Arnhem werd op 13 november een nieuw boek over Nederlandse wijn gepresenteerd. Het eerste exemplaar van Wijn van eigen bodem werd aangeboden aan wijnbouwpionier Jan Oude Voshaar, jarenlang eigenaar van wijngaard de Wageningse Berg en nu wijnbouwadviseur. In dit nieuwe boek gaan auteurs Irene de Vette en … [Lees meer...] overWijn van eigen bodem: praktisch boek over Nederlandse wijn verschenen

Palo Cortado: een mysterieuze sherry in enkele tweets

14 november 2015 door Mariëlla Beukers

Over wijn ben je nooit uitgeleerd. Denk je net dat je sherry een beetje begrijpt – er zijn diverse typen, van beendroog tot überzoet – blijkt er nóg een soort te zijn. Die je bovendien maar heel weinig aantreft, al helemaal niet in Nederland. In het boekje Vinos de Jerez, dat ik al enige jaren koester, staat er alleen dit over. ‘Palo Cortado is [echter] zeer de moeite waard. … [Lees meer...] overPalo Cortado: een mysterieuze sherry in enkele tweets

De wijnen van Wijn!verleden #8: Blanquette de Limoux

13 november 2015 door Mariëlla Beukers

Geen feestelijker wijn dan wijn met belletjes. Of je nu champagne of cava drinkt, een Nederlandse sprankel of een Zuid-Afrikaanse vonkelwijn: de subtiele bubbels geven de wijn een chique én vrolijke uitstraling. Al die bubbelende en bruisende wijnen van nu zijn schatplichtig aan champagne, uiteraard. Zonder de naam en faam van deze bruisende wijn, afkomstig uit de Franse regio … [Lees meer...] overDe wijnen van Wijn!verleden #8: Blanquette de Limoux

De wijnen van Wijn!verleden #7: Gemischter Satz van Zahel

6 november 2015 door Mariëlla Beukers

Gemischter Satz is een wijn, de naam zegt het al, gemaakt van verschillende druivenrassen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een cuvée, waarbij eerst ieder druivenras apart wordt geoogst, geperst en vergist voordat er een blend wordt gemaakt, worden de druiven van een Gemischter Satz al vóór het persen bij elkaar gegooid en daarna samen vergist. Sterker nog: de druiven staan … [Lees meer...] overDe wijnen van Wijn!verleden #7: Gemischter Satz van Zahel

Video: Sherry, very unique wines from Jerez

6 november 2015 door Mariëlla Beukers

Geniet vandaag, in de sherryweek, van deze sappige video. Een artikel over de Palo Cortado-proeverij volgt snel. … [Lees meer...] overVideo: Sherry, very unique wines from Jerez

Sherry-favorieten: Fino en Manzanilla

4 november 2015 door Mariëlla Beukers

Mijn eigen moeder was er niet zo van, maar buurvrouwen en moeders van vriendinnetjes wisten begin jaren zeventig van de vorige eeuw wel waar ze de sherry moesten halen. Naar verluidt deed zelfs koningin Juliana mee, en de uitspraak ‘Lakei, doe mij nog maar een sherry’ zou een gevleugelde geweest zijn van onze voormalige vorstin. Maar als er iets het imago van sherry in ons land … [Lees meer...] overSherry-favorieten: Fino en Manzanilla

Sherrytip: cocktail met cream sherry

2 november 2015 door Mariëlla Beukers

Het is sherryweek! Klaar voor een eerste tip? Van Randy Bouwer, sommelier bij restaurant Zarzo in Eindhoven, leerde ik een bijzonder simpele en lekkere manier om sherry te serveren. Perfect om helemaal in de sherrymood te komen. Je hebt ervoor nodig: een fles cream sherry, een sinaasappel en ijsblokjes. Schenk in een mooi whiskey-glas een stevige scheut cream sherry. Doe er … [Lees meer...] overSherrytip: cocktail met cream sherry

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in