Gelber Muskateller from Gross in Steiermark (by Elisabeth); McWilliams Elisabeth Hunter Valley Semillon (by Brett); an Assyrtiko (by Lily); his own Bulgarian Chardonnay (by Ivo); Varonier Petite Arvine from Valais (by Claudia), Recioto di Valpolicella Amandorlata (by Elisabeta); a Bosnian Orange wine made from Zilavka (by Simon), Prince Stirbey Tamaoiasa Romaneasca (by Martin); … [Lees meer...] overDWCC is about … people
Blog
Berichten uit de Elzas
Twee maal kwam het wijngebied de Elzas op mijn pad de afgelopen weken. Blijkbaar hebben de streek en zijn wijnen weer wat aandacht nodig. Toeval bestaat niet, toch? Reizen door een wijnparadijs Allereerst las ik De Elzas. Reizen door een wijnparadijs, van Joost Molegraaf. Joost verloor zijn hart enige jaren geleden aan de streek en de wijnen, en bundelde die passie in een … [Lees meer...] overBerichten uit de Elzas
De wijnen van Wijn!verleden #6: Monbazillac – voor achttiende-eeuwse zoetekauwen
Zo rond 1600 werd het steeds duidelijker: de Nederlanders waren zoetekauwen. Zoete witte wijnen namen op de prijslijsten in Amsterdam een belangrijke plaats in, én je betaalde er de hoogste prijs voor. Toen na 1685 de Hugenoten uit Frankrijk verjaagd werden en naar het noorden vluchtten, werd het nog duidelijker. Rond 1720 werden zoete wijnen uit Bergerac, voorheen een … [Lees meer...] overDe wijnen van Wijn!verleden #6: Monbazillac – voor achttiende-eeuwse zoetekauwen
Sherry en shapas: aandacht voor bijzondere smaken
Waar wijn lastig is, biedt sherry uitkomt. Knoflook, olijven, gedroogde tomaten, haring, ansjovis: allemaal ingrediënten met een hoog smaakgehalte, vaak lastig te combineren met wijn. Maar daar komt Don Jerez aangereden, en verslaat moeiteloos de concurrent! Geen windmolens, dit keer… Met deze les ging ik vrijdag 16 oktober naar huis, na een geweldige proeverij van sherry en … [Lees meer...] overSherry en shapas: aandacht voor bijzondere smaken
Impossible wines from the Valais
All it took to fall in love completely with the wines of Valais, the largest wine region in Switzerland, was touring wineries for a few days in the company of passionate wine lover and ampelographer José Vouillamoz. José is a grape geneticist and studies the origins and history of grape varieties and is best known as co-author of Wine Grapes, with Jancis Robinson andJulia … [Lees meer...] overImpossible wines from the Valais
Alles klopt in ‘Nederland dineert’
De zilveren wijnkoeler omsluit een fles Constantia, het marmeren koelvat bevat een ronde bruine wijnfles met slanke hals. Fles en koeler in beide gevallen uit dezelfde periode. Met glanzend damast gedekte tafels wachten op de dinergasten. Het bestek glimmend en netjes op een rij, de tafeldecoraties indrukwekkend en smaakvol. Buffetten vol met glaswerk, kannen of karaffen. En de … [Lees meer...] overAlles klopt in ‘Nederland dineert’
De wijnen van Wijn!verleden #5: échte Liebfraumilch
In de Rijnstad Worms kwam rond 1300 de Liebfrauenkirche (kerk van Onze Lieve Vrouw) gereed. In de 15e eeuw werd er vervolgens een groot kloostercomplex naast gebouwd, aangezien de kerk aan een pelgrimsroute naar Santiago de Compostella lag. De vele pelgrims die door Worms kwamen waren op zoek naar veilig onderdak, en dat bood het klooster. In de tuin werd een wijngaard … [Lees meer...] overDe wijnen van Wijn!verleden #5: échte Liebfraumilch
Verrassende recepten bij een glas port
Tussen de vele mails met evenementen en reclame voor wijnen en port zat onlangs een promotie voor Warrior Reserve, één van de portsoorten van AH die we zelf nog wel eens drinken. Bij die Reserve van het huis Warre werden een aantal smakelijke recepten gegeven, die de moeite waard zijn om te delen. Bij deze, met de aantekening dat ze behalve bij de Warrior Reserve natuurlijk ook … [Lees meer...] overVerrassende recepten bij een glas port
De wijnen van Wijn!verleden #4: Gamay, de verboden druif van de Bourgogne
Oktober is Maand van de Geschiedenis, met het thema Tussen droom en daad. Wie er ook een droom had, was de Bourgondische hertog Filips de Stoute: hij wilde alleen wijnen van de edele Pinot Noir-druif in zijn hertogdom. Dat dat altijd een droom is gebleven, bewijst de Gamay van de Nederlander Roelof Ligtmans, die op zijn Domaine de la Monette een verboden druif aangeplant heeft … [Lees meer...] overDe wijnen van Wijn!verleden #4: Gamay, de verboden druif van de Bourgogne
Naam oudste wijnhandel van Nederland terug op de markt
De naam van Nederlands' oudste wijnimporteur, Jacobus Boelen, keert weer terug op de Nederlandse markt. Vandaag lanceerde Oud Reuchlin & Boelen zijn nieuwe aanpak onder de naam Jacobus Boelen. Hiermee richt de wijnimporteur zich specifiek op de top gastronomie. "We zien dat de top gastronomie in Nederland de laatste jaren trendsettend is en een positieve ontwikkeling … [Lees meer...] overNaam oudste wijnhandel van Nederland terug op de markt









