• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Geschiedenis in je glas: over areni, Armenië en Zorah Wines

24 januari 2015 door Mariëlla Beukers

Gebaande paden zijn af en toe heerlijk, zeker als het over wijnen gaat. Een lekker glas ‘simpele’ Merlot of een ‘Chardonnay-tje’: niets mis mee. Veel spannender wordt het als je eens slingerpaadjes inslaat en buiten die gebaande paden wijnen probeert van onbekendere druivenrassen. Eens kijken waar je uitkomt ... Helemaal spannend is het om cross country te gaan, en kennis te … [Lees meer...] overGeschiedenis in je glas: over areni, Armenië en Zorah Wines

Oudste herbarium met druivenrassen geanalyseerd

21 januari 2015 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Een Spaans wijnhuis werkt samen met een wetenschappelijke organisatie om met behulp van DNA-analyses de druivenrassen te identificeren die vertegenwoordigd zijn in het oudste herbarium met druivenrassen ter wereld. Het herbarium wordt sinds 1802 bewaard in de Botanische Tuinen van Madrid en werd samengesteld door Simón de Rojas Clemente y Rubio. Het bestaat uit … [Lees meer...] overOudste herbarium met druivenrassen geanalyseerd

Pure Solaris proeven

19 januari 2015 door Mariëlla Beukers

Het gebeurt niet vaak dat je de kans krijgt écht jonge wijnen te proeven. Wijnen die niet zo heel lang geleden zijn uitgegist en nog te rusten liggen in hun tanks, wachtend op de lente waarin ze gebotteld gaan worden. Die kans kreeg ik afgelopen zaterdag in Bentelo, waar John en Wilma Huisman van de Reestlandhoeve bij Hof van Twente de nieuwe wijnen van 2014 lieten proeven. De … [Lees meer...] overPure Solaris proeven

Wijn & Cognac Tour – druiven, wijn en méér

18 januari 2015 door Mariëlla Beukers

[ingezonden bericht] Rondom de Franse steden Bordeaux en Cognac staat aan het begin van de herfst alles in het teken van de druivenoogst, la vendange. De geur van gistende druiven verspreidt zich over het land en materieel rijdt af en aan. De kwaliteit van de druiven, de weersomstandigheden, het zijn de gesprekken van de dag in Zuidwest Frankrijk. Tijdens de Wijn & … [Lees meer...] overWijn & Cognac Tour – druiven, wijn en méér

Leer Georgië kennen met Taste Georgia

10 januari 2015 door Mariëlla Beukers

Is er nog wel wat te ontdekken in de (wijn)wereld? The New York Times vindt van wel, en publiceerde gisteren 52 ‘places to go’ in 2015. ‘Untrammeled oases beckon, once-avoided destinations become must-sees and familiar cities offer new reasons to visit’, luidde de inleidende tekst. Onder die 52 plaatsen om dit jaar te zoeken treffen we ook een aantal wijngebieden, waaronder de … [Lees meer...] overLeer Georgië kennen met Taste Georgia

Franse wijnproeverij en masterclass Languedoc

9 januari 2015 door Mariëlla Beukers

Ubifrance, de Handelsafdeling van de Franse Ambassade, nodigt wijnprofessionals (vakhandel, horeca en pers) graag uit voor haar jaarlijkse wijnproeverij op 10 februari 2015, van 11.30 tot 16.30 uur in De Veranda,  Amsterdam. Vanaf 12.00 uur staat een lunch klaar. Er wordt een masterclass georganiseerd met beperkte plaatsen, over het thema De wijnen uit de Languedoc, gegeven … [Lees meer...] overFranse wijnproeverij en masterclass Languedoc

Nieuw boek: Biodynamisch, biologisch en natuurlijk wijnmaken

6 januari 2015 door Mariëlla Beukers

Onlangs verscheen het boek Biodynamic, Organic and Natural Winemaking: Sustainable Viticulture and Viniculture van de hand van Britt Karlsson (tekst) en haar echtgenoot Per Karlsson (foto’s). Samen vormen Britt en Per, afkomstig uit Zweden, BKWine, gevestigd in Parijs. BK Wine organiseert wijntours in diverse landen, zowel voor professionals als voor consumenten; daarnaast zijn … [Lees meer...] overNieuw boek: Biodynamisch, biologisch en natuurlijk wijnmaken

Lavaux: terrassen vol met chasselas

2 januari 2015 door Mariëlla Beukers

Een foto uit een onbekend jaar, twee dagen geleden aangetroffen tussen mijn collectie ansichtenkaarten met het thema wijn. Hij voerde me terug naar DWCC 2014 en de treinreis van Gèneve naar Montreux die ik eind oktober maakte, langs de oevers van het door bergen omzoomde Meer van Gèneve. Tussen Lausanne en Montreux tref je daar de wijngaarden van het district Lavaux, op … [Lees meer...] overLavaux: terrassen vol met chasselas

Five Red Valais Wines to Enjoy ‘Après Ski’

29 december 2014 door Mariëlla Beukers

Last week, I presented my five favourite Valais white wines. But if you are more into red wines, this Swiss wine region can provide those too! Red grape varieties used are syrah, pinot noir, gamay, rouge du pays and cornalin, among others. Most white wines in Valais are made of only one variety, but with the reds, there are several delicious blends as well. The best known is … [Lees meer...] overFive Red Valais Wines to Enjoy ‘Après Ski’

Five White Valais Wines to Enjoy ‘Après Ski’

26 december 2014 door Mariëlla Beukers

Personally, I have never gone skiing or even seen mountains in snowtime. But ever since I was in Valais/Wallis, Switzerland, this autumn, I keep having dreams of those beautiful peaks completely covered with snow. I see myself making long walks, maybe even learning how to ski. These sportive dreams end, of course, with settling down for lunch, après-ski or dinner in a very warm … [Lees meer...] overFive White Valais Wines to Enjoy ‘Après Ski’

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in