• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Pop-up store mét de wijnen van Biowijnclub

1 december 2014 door Mariëlla Beukers

Op 6 en 7 december a.s. zal Biowijnclub, een webwinkel voor biologische wijnen, aanwezig zijn in de NEST pop-up store in Hoog Catharijne. Je kunt er terecht voor uitleg over biologische wijn en over het biologische wijnabonnement. Biowijnclub richt zich met het wijnabonnement op wijnliefhebbers. Elke twee maanden ontvangen abonnees drie flessen biologische wijn, met daarbij … [Lees meer...] overPop-up store mét de wijnen van Biowijnclub

Cholera de Valais: groentetaart uit de negentiende eeuw

30 november 2014 door Mariëlla Beukers

Het was even slikken, maar we hoorden het toch goed: we kregen cholera voorgezet, als lunch. Huh, cholera? In het Zwitserse Wallis/Valais bestaat er een gerecht genoemd naar een vreselijke ziekte! Hoe dat zit? Het verhaal gaat dat deze groentetaart is ontstaan rond 1830, toen er een grote cholera-epidemie heerste. Mensen verlieten hun huizen liever niet, en kookten met wat er … [Lees meer...] overCholera de Valais: groentetaart uit de negentiende eeuw

My Beautiful Mayonnaise: nieuw food-tijdschrift gelanceerd

28 november 2014 door Mariëlla Beukers

Als eerste item in de nieuwe categorie Food vandaag een signalement. Bij de Amsterdamse zoutwinkel Salsamentum | De Zoutkamer (een aanrader!) werd woensdag een nieuw tijdschrift gepresenteerd, My Beautiful Mayonnaise, over 'eten in de mode, kunst, literatuur, huis en wetenschap'. Samenstellers zijn Ronald de Nijs en Marjan Ippel. Het prachtige boekje werd vormgegeven door … [Lees meer...] overMy Beautiful Mayonnaise: nieuw food-tijdschrift gelanceerd

We don’t need more women in wine: verslag van een DWCC-panel

27 november 2014 door Mariëlla Beukers

Een prikkelende stelling: ‘We don’t need more women in wine'. Het was de titel van een uitermate boeiend panel tijdens de recente DWCC, de conferentie rondom ‘digital communication and wine’, waarbinnen de rol van mannen, vrouwen en marketing centraal stond. Hieronder wat genoteerde uitspraken en behandelde thema's, zonder volledig te kunnen zijn. Maar het zijn zeker zaken om … [Lees meer...] overWe don’t need more women in wine: verslag van een DWCC-panel

Wijn proeven zonder context

24 november 2014 door Mariëlla Beukers

Nico was onder de indruk van het panel 'Wine out of context' tijdens de recente Digital Wine Communications Conference. Zijn ervaringen beschreef hij voor speciaal voor Wijnkronieken.  De meeste wijnliefhebbers hebben het proeven (waarderen, beoordelen) van wijn in de praktijk geleerd: door het te doen. Sommigen hebben misschien later een cursus of opleiding gevolgd om hun … [Lees meer...] overWijn proeven zonder context

A Swiss Love Affair: Wine in Context

20 november 2014 door Mariëlla Beukers

Falling in love with a wine region is not a difficult thing to do. Especially if the sun is out, the food is good and the people are welcoming, the wine almost always tastes delicious. A typical case of wine in context. To say that I fell in love with Swiss wines, and especially those of Valais, will probably not surprise you. Certainly not if you have seen my photos, on … [Lees meer...] overA Swiss Love Affair: Wine in Context

Wine bar of the Year 2014: Wijncafé Lefebvre, Utrecht

20 november 2014 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] In de afgelopen maanden was New Zealand Wine samen met WINELIFE, tijdschrift voor wijnliefhebbers, op zoek naar dé Wine bar of the Year 2014. Wijncafé Lefebvre in Utrecht overtrof alle verwachtingen van de jury: “Alles klopt hier. Dat zie je aan de drukte en de aard van het publiek: m/v en alle leeftijden. De wijnen zijn goed geprijsd, de wine bar biedt een … [Lees meer...] overWine bar of the Year 2014: Wijncafé Lefebvre, Utrecht

Primeur voor Nederland: de schroefkurk

19 november 2014 door Mariëlla Beukers

Inderdaad zag ik deze schroefkurk nog niet eerder. Deze week vond in dit bericht in mijn mailbox, van naar het zich laat aanzien een handige vinding. [Persbericht] Vanaf week 48 is La Cuvée Mythique van Les Vignerons de la Méditerranée exclusief verkrijgbaar in een fles met schroefkurk. Een schroefkurk?? Ja, een schroefkurk. De nieuwste afsluiting van de wijnfles: twist to … [Lees meer...] overPrimeur voor Nederland: de schroefkurk

Riesling & more: Ferdinand’s Saar Dry Gin

15 november 2014 door Mariëlla Beukers

Er zijn van die wijnliefhebbers voor wie wijn heilig is. Cocktails met wijn, huh. Gearomatiseerde wijnen, jasses. Maar als ik naar de geschiedenis kijk, dan hebben we door de eeuwen heen al heel wat gemixed en gemengd met wijn. Van hypocras tot hugo, van port met tonic tot kir royal. En daar zitten gewoon erg lekkere drankjes bij! Van mij mag het dus, zolang het maar niet … [Lees meer...] overRiesling & more: Ferdinand’s Saar Dry Gin

WineWeekend: wijnfestival voor consumenten

13 november 2014 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Honderden verschillende wijnen proeven, een gokje wagen met Vino Casino, meebieden op een wijnveiling en kletsen met wijnmakers: dat kan allemaal tijdens WineWeekend, hét festival voor wijnliefhebbers. Het festival wordt gehouden op zaterdag 22 en zondag 23 november in De Broodfabriek in Rijswijk. Op het festival presenteren tientallen wijnimporteurs hun … [Lees meer...] overWineWeekend: wijnfestival voor consumenten

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in