• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Geproefd: Pol Roger Brut Rosé 2004

15 februari 2014 door Mariëlla Beukers

Sir Winston Churchill was er al dol op, en aan Queen Elisabeth II wordt ook nog steeds geleverd, zo laat een stickertje op de fles weten. De champagnes van Pol Roger zijn al sinds het eind van de 19e eeuw een grote hit in het Verenigd Koninkrijk; zo groot is de faam van het huis daar, dat ze zelfs een speciale cuvée hebben gemaakt, genoemd naar Churchill. Zelf mocht ik deze … [Lees meer...] overGeproefd: Pol Roger Brut Rosé 2004

Wijn en spijs op zijn Grieks

14 februari 2014 door Mariëlla Beukers

Eigenlijk zou het altijd zo moeten gaan: wijn proeven terwijl er bijpassende hapjes geserveerd worden. Zeker als je wijnen van minder bekende druivenrassen wilt aanbieden, is dit een uitstekend middel de kwaliteit van die wijnen onder de aandacht te brengen. Zo kun je niet alleen de wijn zelf op zijn merites beoordelen, maar krijg je gelijk een idee van de keuken van het land … [Lees meer...] overWijn en spijs op zijn Grieks

Nieuw-Zeeland gaat investeren in wijnen met minder alcohol

12 februari 2014 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Nieuw-Zeeland streeft er naar om in de toekomst ’s werelds grootste wijnproducent te worden op het gebied van de zogenoemde ‘lifestyle’ wijnen. Deze ‘lifestyle’ wijnen zijn van hoge kwaliteit maar hebben een lager alcoholpercentage en bevatten bovendien minder calorieën. Om dit doel te bereiken gaat de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie samenwerken met het ministerie … [Lees meer...] overNieuw-Zeeland gaat investeren in wijnen met minder alcohol

Voorpret: wat eten we bij de Pol Roger Brut Rosé?

12 februari 2014 door Mariëlla Beukers

De voorpret is eigenlijk net zo leuk als het openen en drinken van de fles Champagne, vrijdag aanstaande! Voor Valentijnsdag staat een fles Champagne Pol Roger Brut Rosé Millésimé 2004 koud, en we zijn druk aan het plannen wat we erbij zullen eten. Wordt het een wildpastei, een kreeftsalade of toch dat plateau met milde kazen. Een dessert misschien? De beslissing is nog niet … [Lees meer...] overVoorpret: wat eten we bij de Pol Roger Brut Rosé?

China becomes world’s leading red wine consumer

29 januari 2014 door Mariëlla Beukers

According to a market survey commissioned by Vinexpo, the international wine and spirits exhibition, China has become the world’s largest red wine consuming nation ahead of France and Italy. Which countries are the biggest consumers of red wine? France, Italy and the US, right? Wrong. Having downed more than 155 million 9-litre cases or 1.865 billion bottles of red wine in … [Lees meer...] overChina becomes world’s leading red wine consumer

Wijngeschiedenis op eerste Amsterdam Symposium on the History of Food

24 januari 2014 door Mariëlla Beukers

In Amsterdam vond in de Aula van de Universiteit afgelopen vrijdag 17 januari het eerste Nederlandse symposium gewijd aan ‘the history of food’ plaats. Tussen de 350 en 400 deelnemers luisterden er naar sprekers uit buiten- en binnenland. Het thema: Cooking up the Low Countries. Textual and Visual Representations of Culinary Culture in Belgium and the Netherlands (16th-21st … [Lees meer...] overWijngeschiedenis op eerste Amsterdam Symposium on the History of Food

Wijntoerisme volgens Nikos: the full taste of Greek wine

22 januari 2014 door Mariëlla Beukers

Griekenland heeft het moeilijk, en voor (jonge) Grieken ligt het werk niet voor het oprapen. Beeldvorming over en weer helpt ook al niet: wij krijgen een negatief beeld van de inzet van de Grieken door alle verhalen over economische rampspoed, en de Grieken hebben het niet op de negatieve houding van de West-Europeanen. Gelukkig zijn er allerhande initiatieven om de Griekse … [Lees meer...] overWijntoerisme volgens Nikos: the full taste of Greek wine

Een vingerwijzing van de goden: kloosterwijnen van Athos

19 januari 2014 door Mariëlla Beukers

De goden wilden me deze week iets vertellen, daar ben ik van overtuigd. Het kan toch geen toeval zijn dat Griekenland en Griekse wijn twee keer binnen één week op mijn pad kwamen? Afgelopen donderdag woonde ik  in restaurant Nomisto in Amsterdam een diner bij waar de keuken van de berg Athos centraal stond. Gerechten van de monniken van het wereldberoemde schiereiland vol … [Lees meer...] overEen vingerwijzing van de goden: kloosterwijnen van Athos

Visciolata: kersenwijn uit de Marken

6 januari 2014 door Mariëlla Beukers

Het is al weer jaren geleden dat ik iemand voor het eerst de term visciolata hoorde gebruiken. Al die tijd bleef ik gefascineerd, maar kreeg nooit een flesje te pakken. Totdat ik in contact kwam met Marchese Wijnimport, en hun Visciolata di Cardinale kon proeven. Mijn geduld werd beloond, het drankje viel niet tegen. Integendeel zelfs: een leuk en verrassend alternatief voor … [Lees meer...] overVisciolata: kersenwijn uit de Marken

Lezing: eeuwen wijngeschiedenis in een notendop

5 januari 2014 door Mariëlla Beukers

Mijn zondagen staan op dit moment in het teken van een lezing: op 9 februari a.s. mag ik in de serie Okura-lezingen, georganiseerd door de Academie Culinair Schrijven van Onno Kleyn, een verhaal houden over de geschiedenis van wijn. Een heerlijke opdracht, want daardoor trek ik momenteel menig lang vergeten boek en lang verwaarloosde internet-link weer open. Ik (her)ontdek … [Lees meer...] overLezing: eeuwen wijngeschiedenis in een notendop

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in