Sir Winston Churchill was er al dol op, en aan Queen Elisabeth II wordt ook nog steeds geleverd, zo laat een stickertje op de fles weten. De champagnes van Pol Roger zijn al sinds het eind van de 19e eeuw een grote hit in het Verenigd Koninkrijk; zo groot is de faam van het huis daar, dat ze zelfs een speciale cuvée hebben gemaakt, genoemd naar Churchill. Zelf mocht ik deze … [Lees meer...] overGeproefd: Pol Roger Brut Rosé 2004
Blog
Wijn en spijs op zijn Grieks
Eigenlijk zou het altijd zo moeten gaan: wijn proeven terwijl er bijpassende hapjes geserveerd worden. Zeker als je wijnen van minder bekende druivenrassen wilt aanbieden, is dit een uitstekend middel de kwaliteit van die wijnen onder de aandacht te brengen. Zo kun je niet alleen de wijn zelf op zijn merites beoordelen, maar krijg je gelijk een idee van de keuken van het land … [Lees meer...] overWijn en spijs op zijn Grieks
Nieuw-Zeeland gaat investeren in wijnen met minder alcohol
[Persbericht] Nieuw-Zeeland streeft er naar om in de toekomst ’s werelds grootste wijnproducent te worden op het gebied van de zogenoemde ‘lifestyle’ wijnen. Deze ‘lifestyle’ wijnen zijn van hoge kwaliteit maar hebben een lager alcoholpercentage en bevatten bovendien minder calorieën. Om dit doel te bereiken gaat de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie samenwerken met het ministerie … [Lees meer...] overNieuw-Zeeland gaat investeren in wijnen met minder alcohol
Voorpret: wat eten we bij de Pol Roger Brut Rosé?
De voorpret is eigenlijk net zo leuk als het openen en drinken van de fles Champagne, vrijdag aanstaande! Voor Valentijnsdag staat een fles Champagne Pol Roger Brut Rosé Millésimé 2004 koud, en we zijn druk aan het plannen wat we erbij zullen eten. Wordt het een wildpastei, een kreeftsalade of toch dat plateau met milde kazen. Een dessert misschien? De beslissing is nog niet … [Lees meer...] overVoorpret: wat eten we bij de Pol Roger Brut Rosé?
China becomes world’s leading red wine consumer
According to a market survey commissioned by Vinexpo, the international wine and spirits exhibition, China has become the world’s largest red wine consuming nation ahead of France and Italy. Which countries are the biggest consumers of red wine? France, Italy and the US, right? Wrong. Having downed more than 155 million 9-litre cases or 1.865 billion bottles of red wine in … [Lees meer...] overChina becomes world’s leading red wine consumer
Wijngeschiedenis op eerste Amsterdam Symposium on the History of Food
In Amsterdam vond in de Aula van de Universiteit afgelopen vrijdag 17 januari het eerste Nederlandse symposium gewijd aan ‘the history of food’ plaats. Tussen de 350 en 400 deelnemers luisterden er naar sprekers uit buiten- en binnenland. Het thema: Cooking up the Low Countries. Textual and Visual Representations of Culinary Culture in Belgium and the Netherlands (16th-21st … [Lees meer...] overWijngeschiedenis op eerste Amsterdam Symposium on the History of Food
Wijntoerisme volgens Nikos: the full taste of Greek wine
Griekenland heeft het moeilijk, en voor (jonge) Grieken ligt het werk niet voor het oprapen. Beeldvorming over en weer helpt ook al niet: wij krijgen een negatief beeld van de inzet van de Grieken door alle verhalen over economische rampspoed, en de Grieken hebben het niet op de negatieve houding van de West-Europeanen. Gelukkig zijn er allerhande initiatieven om de Griekse … [Lees meer...] overWijntoerisme volgens Nikos: the full taste of Greek wine
Een vingerwijzing van de goden: kloosterwijnen van Athos
De goden wilden me deze week iets vertellen, daar ben ik van overtuigd. Het kan toch geen toeval zijn dat Griekenland en Griekse wijn twee keer binnen één week op mijn pad kwamen? Afgelopen donderdag woonde ik in restaurant Nomisto in Amsterdam een diner bij waar de keuken van de berg Athos centraal stond. Gerechten van de monniken van het wereldberoemde schiereiland vol … [Lees meer...] overEen vingerwijzing van de goden: kloosterwijnen van Athos
Visciolata: kersenwijn uit de Marken
Het is al weer jaren geleden dat ik iemand voor het eerst de term visciolata hoorde gebruiken. Al die tijd bleef ik gefascineerd, maar kreeg nooit een flesje te pakken. Totdat ik in contact kwam met Marchese Wijnimport, en hun Visciolata di Cardinale kon proeven. Mijn geduld werd beloond, het drankje viel niet tegen. Integendeel zelfs: een leuk en verrassend alternatief voor … [Lees meer...] overVisciolata: kersenwijn uit de Marken
Lezing: eeuwen wijngeschiedenis in een notendop
Mijn zondagen staan op dit moment in het teken van een lezing: op 9 februari a.s. mag ik in de serie Okura-lezingen, georganiseerd door de Academie Culinair Schrijven van Onno Kleyn, een verhaal houden over de geschiedenis van wijn. Een heerlijke opdracht, want daardoor trek ik momenteel menig lang vergeten boek en lang verwaarloosde internet-link weer open. Ik (her)ontdek … [Lees meer...] overLezing: eeuwen wijngeschiedenis in een notendop









