• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Xinomavro in wit, rood en rosé

28 juni 2013 door Mariëlla Beukers

Enige weken geleden bezochten Nico en ik een proeverij met een bijzonder concept, georganiseerd door twee zeer enthousiaste jonge meiden. Nu heb ik al veel proeverijen meegemaakt, en er komt een moment dat ze allemaal op elkaar gaan lijken. Maar deze twee twintigers, Take Away Sommelier Arina van Leenen en Kalliopi Koutoupa van Gastrologika, bedachten een originele aanpak, en … [Lees meer...] overXinomavro in wit, rood en rosé

PLUS wijnopleiding levert tweede lichting wijnadviseurs af

26 juni 2013 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Op 25 juni is de tweede lichting deelnemers van de PLUS Wijnopleiding afgestudeerd. In het Nederlands Wijnmuseum ontvingen zij het felbegeerde diploma 'PLUS Wijnadviseur' uit handen van wijnschrijver Harold Hamersma. De opleiding is speciaal ontwikkeld voor PLUS en leidt op tot een internationaal erkend diploma van de Wine and Spirit Education Trust (WSET), … [Lees meer...] overPLUS wijnopleiding levert tweede lichting wijnadviseurs af

Lezingen Onno Kleyn over culinaire geschiedenis op YouTube

16 juni 2013 door Mariëlla Beukers

In maart van dit jaar gaf Onno Kleyn een tweetal lezingen over culinaire geschiedenis. Ze zijn nu te beluisteren en te bekijken op YouTube: terwijl je de dia's bekijkt, luister je naar Onno's verhaal. Eerlijk gezegd vind ik ze meer geschikt voor beluistering in de auto op een lang reis, naar Frankrijk of Italië bijvoorbeeld: met een koptelefoon op kun je ze prima op je telefoon … [Lees meer...] overLezingen Onno Kleyn over culinaire geschiedenis op YouTube

Digitale Wijn(web)winkelgids: Espumantes.nl

16 juni 2013 door Mariëlla Beukers

In de zevende aflevering van de digitale wijn(web)winkelgids staat Espumantes centraal, de passie van Eric Fleuren en Anja Wouters. Samen importeren zij Portugese wijnen van een handvol producenten. Ze waren , toen met voornamelijk mousserende wijnen, die mij erg bekoorden. Zal ik dat ook van de stille wijnen kunnen zeggen? Anja en Eric van Espumantes.nl zijn helemaal gek … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Espumantes.nl

Oogstjaar 2013 lijkt superieur voor wijnen Nieuw-Zeeland

14 juni 2013 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Hoge kwaliteit en 28% meer opbrengst dan vorig jaar 2013 belooft een uitstekend wijnjaar te worden voor de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie. De druiven, geplukt in alle regio’s van Nieuw-Zeeland, zijn dit jaar van superieure kwaliteit. Daarnaast is er maar liefst 28% meer geoogst dan in 2012. Wijnmakers door het hele land bestempelen 2013 nu al als één van de … [Lees meer...] overOogstjaar 2013 lijkt superieur voor wijnen Nieuw-Zeeland

Wijncultuur in Frankrijk dankzij importen uit Etrurië

9 juni 2013 door Mariëlla Beukers

En ineens doken overal de berichten op: ‘Oudste Franse wijn ontdekt: 500 voor Christus was een goed wijnjaar’ in de digitale Volkskrant bijvoorbeeld. Of in de papieren versie, iets simpeler verwoord: ‘Eerste Franse wijn 500 voor Chr.’ Veel van die berichten missen de nuance en bevatten soms gewoon fouten. Een beetje verder klikken en lezen levert vaak gedegener informatie … [Lees meer...] overWijncultuur in Frankrijk dankzij importen uit Etrurië

Wijnen ter gelegenheid van 100-jarig bestaan Frans Hals Museum

6 juni 2013 door Mariëlla Beukers

Tsja, al die ‘wijnen ter ere van’. Ik heb er iets tegen. Maar de combinatie ‘wijn en museum’ blijft me intrigeren. Vandaar vandaag toch maar een weergave van dit persbericht (zij het al wat ouder). Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Frans Hals Museum (Haarlem) en het Frans Hals Jaar 2013 brengt Wijnkoperij Okhuysen, sinds 1867 gevestigd in Haarlem, een … [Lees meer...] overWijnen ter gelegenheid van 100-jarig bestaan Frans Hals Museum

Rosé d’Anjou gaat samenwerking aan met Otazu

4 juni 2013 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] In het kader van de overkoepelende campagne voor Loire wijnen Loire, een kistje vol juwelen, is Rosé d’Anjou een samenwerking aan gegaan met Otazu. Het populaire sieradenmerk stelt een aantal fraaie exemplaren uit haar collectie ter beschikking. Verschillende acties in de winkel en op Facebook  zullen deze zomer gaan plaatsvinden. Rosé d’Anjou geniet enorme … [Lees meer...] overRosé d’Anjou gaat samenwerking aan met Otazu

Ten (New) Things About Port #5

30 mei 2013 door Mariëlla Beukers

To finish my series on port, today the last two facts I want to share. Interested in reading more? At the bottom of this article are the links to websites with more information. 9. There are approximately 30.000 grape growers in the Douro. 120 of those produce port, only 75 of them bottle their own. Of those 75, 60 are producers that went into the bottling ánd exporting … [Lees meer...] overTen (New) Things About Port #5

‘Rare druiven’-proeverij met José Vouillamoz

29 mei 2013 door Mariëlla Beukers

Eén van de auteurs van Wine Grapes, José Vouillamoz, gaf op de recente RAW Fair in London een proeverij met elf bijzondere druivenrassen, speciaal voor de Circle of Wine Writers. Jamie Goode registreerde de proeverij. Kijk mee en geniet van de charmante José, die met verve deze bijzondere wijnen (én het boek, uiteraard ;-)) presenteert. Ik mocht José al twee keer ontmoeten, … [Lees meer...] over‘Rare druiven’-proeverij met José Vouillamoz

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in