• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Perswijn Winterproeverij 21-22 oktober in Wassenaar

12 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

[ingezonden bericht] Op zondag 21 en maandag 22 oktober vormt het prachtige kasteel de Wittenburg het toneel van de Perswijn Winterproeverij. Een evenement voor de enthousiaste wijnliefhebber en wijn- of horecaprofessional. Hier worden wijnen van over de hele wereld geschonken en krijgen bezoekers de kans deze te proeven en ontdekken. Daarnaast worden er diverse workshops, … [Lees meer...] overPerswijn Winterproeverij 21-22 oktober in Wassenaar

Oogstbericht 2012 uit Mercurey

12 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

De druivenoogst in Europa is gedeeltelijk voorbij, al zijn er natuurlijk gebieden waar laat-rijpende druiven nog binnengehaald moeten worden. Uit de Bourgogne kreeg ik afgelopen weekend bericht van Domaine de la Monette, waar Roelof en Marlon sinds 2007 aan het wijnboeren zijn. Regelmatig doet Roelof verslag van de werkzaamheden, en dit keer horen we meer over de oogs van … [Lees meer...] overOogstbericht 2012 uit Mercurey

Wijn en wijnmakers van de Etna: een persoonlijke impressie

10 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

Wat wijn telkens weer zo spannend maakt, niet alleen voor mij maar ook voor veel andere wijnliefhebbers, is dat er zo ontzettend veel verschillende wijnen zijn, ieder met eigen aroma’s, smaken, combinatiemogelijkheden en gelegenheden om bij te drinken. Wijn wordt gemaakt over heel de wereld, door duizenden verschillende individuen en bedrijven. Geen van die individuen gebruikt … [Lees meer...] overWijn en wijnmakers van de Etna: een persoonlijke impressie

Oeuvreprijs wijncolumnist 2012 naar Harold Hamersma

9 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

[ingezonden bericht] Harold Hamersma is de opvolger van wijncolumnist John Bindels als winnaar van de Oeuvreprijs voor wijncolumnisten 2012. Deze estafette-prijs is ingesteld door de Amsterdamse Wine & Food Association. De prijs wordt uitgereikt voor ‘spraakmakende’ prestaties van wijncolumnisten en wijnschrijvers ‘met een eigen kritische  visie op de wijnwereld en een … [Lees meer...] overOeuvreprijs wijncolumnist 2012 naar Harold Hamersma

Wijnambassadrices met blauw bloed

8 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

Het was een spannende strijd, maar uiteindelijk krijgt Nederland geen Pfalzische Wijnkoningin. , dochter van een Nederlandse moeder en een Duitse wijnproducent, moest afgelopen vrijdagavond 5 oktober de eer laten aan Andrea Römmich uit Edenkorben, in het zuidelijke deel van de Pfalz. Aan deze uitverkiezing van Andrea waren wel twee stemmingsrondes vooraf gegaan en een … [Lees meer...] overWijnambassadrices met blauw bloed

Macedonische wijn bij de Jumbo

5 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

 [Persbericht] Wijnen uit Oost-Europa zijn bezig aan een opmars in het Nederlandse wijnschap. Slovenië en Hongarije lopen daarbij voorop. Maar puklavec & friends, vooral bekend vanwege hun Sloveense, witte wijnen, biedt nu ook een rode wijn uit Macedonië. Met haar eeuwenoude historie, Slavische taal en Cyrillische schrift is Macedonië een beetje mysterieus voor ons … [Lees meer...] overMacedonische wijn bij de Jumbo

Nog plaats bij boeiende cursus Italiaanse wijnen

4 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

Van harte aanbevolen: Josje van Oostrom, van Profondo - Italiaans genieten!, heeft voor een cursus Italiaanse wijnen nog vier plaatsen vrij. De cursus wordt gegeven op vijf woensdagavonden in Utrecht en start op 24 oktober 2012. Data: 24 oktober, 31 oktober; 14 november; 28 november; 12 december. Tijd: 19.45 - 22.15 uur Cursuslocatie: Utrecht, Oudegracht 309 a/d … [Lees meer...] overNog plaats bij boeiende cursus Italiaanse wijnen

Palmento: gekoesterd erfgoed op de Etna

4 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

Wijn maak je door middel van het uitpersen van druiven. Het sap komt vrij, de gisting begint en wijn ontstaat. Door de eeuwen heen zijn voor dit proces ingenieuze apparaten en bedrijfsgebouwen ontworpen, die in de 20ste eeuw in hoog tempo plaats gemaakt hebben voor veel modernere installaties. Behalve in één wijngebied…. Een beetje zoals het ging met het bekende dorpje in … [Lees meer...] overPalmento: gekoesterd erfgoed op de Etna

Historisch lage oogst in Beaujolais

3 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

Uit diverse wijngebieden van Europa komen de oogstberichten binnen. En meestal gaat het net als in de Beaujolais over lage opbrengsten dit jaar! Ruim twee weken geleden is de oogst begonnen in de Beaujolais en zoals verwacht is de oogst van 2012 historisch laag te noemen; zulke kleine volumes hebben de wijnproducenten nog niet eerder meegemaakt. Normaliter ligt het … [Lees meer...] overHistorisch lage oogst in Beaujolais

De Digitale Wijn(web)winkelgids: FranseWijnStore.nl

30 september 2012 door Mariëlla Beukers

Wijnwebwinkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen kwamen er al ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen? De komende tijd daarom af en toe een portret van een wijnwebwinkel of kleine importeur, uiteraard met een aantal notities … [Lees meer...] overDe Digitale Wijn(web)winkelgids: FranseWijnStore.nl

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in