• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Digitale Wijn(web)winkelgids: Goods & More

14 april 2013 door Mariëlla Beukers

Winkel-nieuw-452x354Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er al ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze vijfde aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids is het woord aan Goods & More. Ik sprak met mede-eigenaar Margo Samaras, die druk bezig is met de promotie van de winkel, onder andere via Facebook, waar ik dit bedrijf leerde kennen.

Goods & More, importeur van Griekse wijnen en delicatessen, is opgestart in november 2011 en operationeel vanaf mei 2012. Er is nog geen fysieke winkel, al behoort dat wel tot de wensen. De website met webshop ziet er netjes en verzorgd uit, en biedt veel informatie. Het zoeken in de webshop zou nog iets duidelijker gestructureerd kunnen worden, al kun je gelukkig gewoon op trefwoord zoeken.

Goods & More levert behalve wijn ook olijfolie en producten van olijven aan particulieren, het midden- en hoge segment horeca, en wijnspeciaalzaken. Over de doelgroep zegt Margo: ‘Wij richten ons kort gezegd op wijnliefhebbers. Dat kunnen particulieren, restaurants of gespecialiseerde (wijn)winkels zijn. Zolang het maar mensen zijn die open staan voor vernieuwing en uitdagingen niet uit de weg gaan. Hoe groter ons netwerk van liefhebbers, des te groter de kans dat onze missie zal slagen!’

En die missie, die jagen ze met grote passie en ambitie na! Als jong bedrijf stonden ze dit jaar al op WineProfessional. ‘Het was geweldig om onze wijnen aan zo veel professionals te kunnen laten proeven. Al die enthousiaste, positieve reacties waren voor ons een bevestiging dat we de juiste keuzes hebben gemaakt bij het samenstellen van ons assortiment! ‘

Uiteraard krijg je zo een kijkje in dat assortiment. Net als altijd proefden we zes wijnen van Goods & More. Maar daarover straks meer…

545px-Greek_-_Wine_Jug_with_Boy_Riding_Goat_-_Walters_4895
Wijnkan, 410 voor Chr., Walters Art Museum, Baltimore

Hoe heb je je kennis over wijn opgebouwd?
Geloof het of niet, maar ik was zo iemand die altijd vroeg om een zoet wijntje omdat ik niet beter wist. Tot we verhuisden en midden tussen de wijnliefhebbers kwamen te wonen. Elk weekend hadden we wel een borrel of barbecue bij een van de buurtjes en iets anders dan wijn kwam er niet op tafel. Toen ben ik wijn echt gaan ontdekken en waarderen. Inmiddels ben ik er dag en nacht mee bezig. De meeste kennis heb ik het afgelopen jaar opgedaan en dat smaakt naar meer. Ik wil zeker mijn eerste wijnbrevet gaan halen, maar dan moeten we eerst in wat rustiger vaarwater komen. Het ontbreekt me momenteel vooral aan tijd.

Waarom eigenlijk wijn?
Wijn is zo veelomvattend en altijd in beweging. Hoeveel je er ook van af weet, er blijft altijd wel iets nieuws te ontdekken. Neem de driehonderd inheemse druivensoorten die Griekenland rijk is. Wat is er nu opwindender dan het ontdekken van nieuwe aroma’s en smaken afkomstig van rassen die ook nog eens een indrukwekkende geschiedenis met zich meedragen?!

Minstens zo belangrijk is dat wijn een hoop gezelligheid met zich meebrengt. Niets is leuker dan een product verkopen dat mensen blij maakt!

Waarom een wijn(web)winkel?
Iedereen moet weten dat er in Griekenland fantastische wijnen worden gemaakt! Wij maken ze voor iedereen bereikbaar en doen ons best alle vooroordelen en onwetendheid weg te nemen. Er is op dit moment heel weinig vraag naar Griekse wijn, dus zien wij het als onze taak om vraag te creëren. Dan moet je beginnen bij de consumenten, want die moeten uiteindelijk in restaurants, wijnspeciaalzaken en supermarkten de wijnen gaan kopen.  Dat betekent promotie, promotie, promotie! We organiseren bijvoorbeeld regelmatig (gratis) proeverijen om mensen zoveel mogelijk te laten proeven.  Daarnaast staan we op markten en hebben we een zeer uitgebreide website. Als het aan ons ligt is Griekse wijn straks net zo ingeburgerd als Spaanse en Italiaanse wijn. Ik zou niet weten waarom niet?!

Foto: Marcelo Costa, Wikimedia Commons
Foto: Marcelo Costa, Wikimedia Commons

Waarom Griekenland?
Allereerst vanwege onze enorme passie voor dit prachtige land, zijn gastronomische schatten en rijke geschiedenis. In Griekenland wordt al 4000 jaar wijn gemaakt!  Daarnaast de frustratie dat er maar zo weinig Griekse producten verkrijgbaar zijn in Nederland, zeker als het gaat om wijn. Het feit dat mensen meteen ‘retsina’ roepen als je het over Griekse wijn hebt en dat ze denken aan een karafje in plaats van een goede fles is –op z’n zachts gezegd- erg jammer. Veel Griekse restaurants in Nederland houden dit helaas in stand omdat ze zich vooral richten op prijs in plaats van kwaliteit. Zelfs daar moeten we dus voor een revolutie zorgen.

Wat is je favoriete wijn?
Mijn favoriete wijn is afhankelijk van het moment, maar op dit moment kan ik niet wachten tot de eerste zomerse dag aanbreekt om op een zonnig terras te genieten van een aromatische Moschofilero uit de Peloponnesos!

In Huize Wijnkronieken proefden we weer zes wijnen, allen ingezet bij een, naar wij hoopten, passende maaltijd. De wijnnamen zijn naar eer en geweten vermeld, volgens de informatie op het etiket. Niet altijd is op Griekse etiketten duidelijk wat nu echt de naam van de wijn is. Tip voor producenten en importeurs die de Europese markt willen bestormen: zorg ervoor dat het etiket de originele Griekstalige informatie ook in het Engels wordt vermeld (mutatis mutandis voor producenten in landen waar het Cyrillisch schrift wordt gebruikt).

SantoriniAssyrtiko 2011, Sigalas, Santorini, 13,7%
Deze karakteristieke wijn van het druivenras assyrtiko is afkomstig van het vulkanische eiland Santorini en werd geproefd bij een pasta met truffelpasta, schorseneren, spekblokjes en ui. Dit vrij zoute gerecht combineerde geweldig bij de strak droge, levendige, minerale en elegante wijn. Na enige tijd in het glas ontwikkelde de wijn volle en rijke aroma’s van amandel en zoet fruit; in combinatie met het eten leek de wijn soms zelfs een beetje zoet.  Topper van 50 jaren oude stokken, die staan in traditionele wijngaarden. De wijnranken worden beschermd tegen de verschroeiende zon en heftige winden door ze in een krans vlak op de bodem te leiden. Prijs € 12,95

Mantinia Moschofilero 2011, Tselepos Estate, Mantinia, 12%
Droge en zuivere witte wijn van moschofilero met aroma’s van druiven en witte bloesem. In de mond stevig en fris, met in de lange afdronk een bittertje dat aan kinine doet denken. Een wijn die je prima bij het eten kunt serveren (de koolrabi-soufflé werd er lekker vrolijk door), maar ook op het terras. Een wijn die je eigenlijk de hele dag door zou kunnen drinken. Prijs € 10,50

Paros Monemvasia 2011, Moraïtis Winery, Paros (Cycladen), 12%
Een wijn, druivenras en herkomstgebied met een eeuwenoude geschiedenis, die helaas op een andere keer moet wachten. Gemaakt van monemvasia (=malvasia)-druiven, geurend naar fudge, meloen, tropisch fruit en specerijen.  Aards van karakter, maar tevens fris en prikkelend in de mond, met een lang afdronk, geweldig bij de stoofschotel met pompoen, en de couscous.  Onmiddellijk afreizen naar Paros is in me opgekomen… Prijs €  9,50.

Malagousia 2011, Moraïtis Winery, Paros (Cycladen), 12%
Nog zo’n topper van dit wijnhuis, van het witte druivenras malagousia: zeer aromatisch, met indrukken van citrus, perzik en amandel. Vettig en vol in de smaak, met een schone, zuivere afdronk. Uitstekend bij de pasta met pittige gekruide garnalen. Prijs € 10,75

Vissino 2011, Palivos Estate, Nemea (Peleponnesos), 13%
Droge rosé van druivenrassen agiorgitiko en syrah, oranjerood van kleur, zuivere geur van citrus, vooral sinaasappel, en wat rood fruit. Puur gedronken, niet bij het eten, viel de wijn ons wat tegen, vooral in de afdronk. Echter, in combinatie bij de scherpe merguez-worstjes die op tafel stonden, leefde deze blend helemaal op. Prijs € 10,50.

Limnia Gi Red 2010, Chatzigeorgiou Estate, Limnos (Dodekanesos), 13%
Een van de weinige flessen met een onleesbaar (=volledig in het Grieks) etiket. Jammer dat mensen daardoor weinig te weten komen over de inhoud, die zeer de moeite waard is. Een wijn die een tijdje zuurstof nodig heeft om optimaal van de genieten. Geuren van aardbeien op sap, chocolade, tabak en groene paprika. Zacht en soepel in de mond, met veel fruit en mooie elegante houttonen (12 maanden nieuw Frans eiken, 6 maanden rijping op fles). Een heel erg goede wijn, heerlijk bij een (Griekse) rundvleesstoofpot! Prijs € 11,25

Conclusie: een fraaie reeks wijnen, van interessante wijnhuizen. Geweldig om al die inheemse druivenrassen met spannende geschiedenis in Nederland te kunnen proeven en drinken. Daar moet binnenkort nog maar eens een bestelling heen, naar dat Goods & More!

www.goodsandmore.nl

 

 

 

 

 

Categorie: Rare druiven Tags: Assyrtiko, Digitale Wijn(web)winkelgids, Goods & Moore, Griekenland, Limnia, malagousia, malvasia, Moschofilero

Lees Interacties

Reacties

  1. Susan zegt

    29 april 2013 om 14:15

    Ik heb er een leuke gevonden! Lekkere wijn, maar met korting! http://www.shopfish.nl/shop/wijnshop

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in