• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Diner bij Kasteel Heemstede

20 december 2008 door Mariëlla Beukers

In Grootspraak, het restaurantgidsje van Perswijn, krijgt het restaurant Kasteel Heemstede in Houten voor 2009 een 7,5 voor het totaal. De wijnkaart krijgt 3 van de 5 mogelijke druiventrosjes: leuke kaart, veel verschillende opties in flessen en glazen. Dat het restaurant inderdaad nog niet de top verdient in wijnkeuzes, bleek ons donderdagavond.

Op uitnodiging van een vriend die 50 werd, aten we met een gezelschap van 20 in het gezellige, voor de Kerst versierde souterrain. Het aperitief mochten we gebruiken in de fraaie ontvangsthal van het echte kasteel, waar een kantoor in gevestigd is. (Nou ja, echte kasteel: het geheel is een reconstructie van het gebouw dat in 1987 door brand geheel verwoest werd.)

Zoals dat met een dergelijk gezelschap gaat, was het menu en de wijnen al voor ons uitgezocht, en van prijzen hadden wij die avond geen benul. Dat betekende dus gewoon genieten van de vijf gangen met vijf verschillende wijnen die ons voorgezet werden.
Helaas paste bij één gang de uitgeschonken wijn totaal niet. De wijn was goed, het gerechtje verrassend, maar de combinatie haalde de wijn totaal naar beneden. Er bleef weinig meer van over dan wat water met zuur. Vreemd om te ervaren, in zo’n gerenommeerd restaurant. Zou het (mede) daarom zijn dat die Michelin-ster dit jaar afgenomen is?

Maar laat ik maar eens vermelden wat we aten en dronken:
Vouvray 2006 van Bernard Gautier bij tartaar van kreeft en rund; een verrukkelijke combinatie. De wijn was sterk mineraal in de neus, had mooi rijp fruit in de mond en vooral veel, heel veel afdronk. Leuk om deze wijn zo ingezet te zien; we ontmoetten de maker op de wijnreis van de Wijnacademie dit voorjaar.

Verdejo 2007 van Palacios de Bornos bij zalm, gefrituurde asperge overgoten met champagneschuim en geflankeerd door wat heel fijn gesneden bietjes. Daarnaast een komkommersorbetijs met kerrie. En dat was de killer voor deze wijn, helaas. Deze Verdejo uit de Rueda heeft 8 maanden gerijpt op barriques, en had daardoor een stevige houttoon. Bij het pittige sorbetijs bleef er zoals gezegd niets van de wijn over! Nico en ik verschillen nog van mening over de combinatie met de zalm en de asperge: ik vond het ook daar niet mee combineren, Nico wel.

Chardonnay Reserva 2006 van Viña Carmen, Casablanca Valley, Chili, bij gegrilde tarbot, risotto met paling en wilde spinazie. Gelukkig opnieuw een fantastische combinatie. De wijn was enorm breed, had de hoogste zuren die ik ooit in een Chardonnay aantrof en veel tropisch fruit.

Urano Malbec 2006 van Eral Bravo, Mendoza Valley, Argentinië bij hertenbiefstuk, geschaafde spruitjes, pastinaakmousse en een gratin van aardappel en pata negra. Wauw, wat een wijn: zwoel, rijp fruit, kruidig. Typisch Malbec en een uitmuntende combinatie met het gerecht.

Spätlese Samling 2007 van Tschida, Burgenland, Oostenrijk bij tarte tatin van ananas, ijs van tonkabonen en mousse van vossebessen. Een topper als afsluiting: stevige zuren, fris fruit, pittig, geur van kweeperen, honing en fruit.

Als iedere gang 2 punten krijgt, kom ik op een 8. Ligt niet zo ver van die 7,5 van Grootspraak…. Verder was ook de bediening uitstekend, het brood lekker en werd er veel water bijgeschonken. De wijn kwam steeds in een passend glas, wat Nico en ik erg wisten te waarderen. Ik blijf daarom bij mijn 8 voor Kasteel Heemstede, ondanks de misser bij de tweede gang. Vreemd genoeg gaf de bediening toe dat bekend was dat de combinatie het niet deed. Waarom er dan wel aan vast houden, vraag ik me af?

Tweede foto: Bernard Gautier achter een tafel met zijn wijnen, april 2008.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Restaurants

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    20 december 2008 om 20:50

    Het was zeer waarschijnlijk de komkommer.
    Is ook bij Riesling een killer.

    Jacob Molendijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in