Het was wel erg herfst ineens, het afgelopen weekend. Voor mensen die de zomer nog even wat langer willen vasthouden, heb ik de volgende tip. Schaf jezelf een doosje Fior d’Arancio aan, van wijnmaker La Montecchia in Noord-Italië.
Fior d’Arancio is een zoete mousserende wijn van muskaatdruiven, met een subtiele bubbel en het aroma van sinaasappelbloesem en druiven. En, niet onbelangrijk, slechts 5,5% alcohol!
Met een slokje van deze wijn waan je je gelijk in het zonnetje van de binnenplaats van het middeleeuwse gehucht waar de wijn gemaakt wordt. Een glas van deze wijn kan volstaan als dessert, maar bij wat druiven of ander vers fruit, al dan niet vergezeld van wat roomijs, kan het ook geen kwaad, denk ik zo. Of bij een stuk vruchtentaart!
Hoewel afreizen naar Montecchia ongetwijfeld aan te raden is (de foto’s op de site doen mij watertanden, en er zijn diverse appartementen te huur op het domein), kun je de Fior d’Arancio gelukkig ook hier in Nederland aanschaffen, bij ProsseccoSi, prijs € 14,00.
Voor de liefhebbers nog wat ‘technische’details. De wijn is afkomstig van de DOC Colli Eugani, 15 km ten zuiden van Padua. De bodem waarop de stokken groeien bestaat uit vulkanische zandgrond. In de wijngaard wordt zeer kleinschalig en terughoudend gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. De druiven worden handmatig geoogst en gekoeld vervoerd, op een temperatuur van 0,5°C. Ze worden vervolgens zacht geperst, om de fruitige aroma’s te behouden. De most wordt dan in grote cuvee’s gepompt, waar de vergisting start. Als de gewenste druk is bereikt, wordt de wijn nog 15 dagen rust gegund op -2°, waarna hij wordt gebotteld.
Familie zegt
En dan te bedenken dat ik er vlakbij gewoond heb…….hmmmmmmmm vanavond maar een lekker glaasje drinken!