• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Even de zomer vasthouden

14 oktober 2009 door Mariëlla Beukers

Het was wel erg herfst ineens, het afgelopen weekend. Voor mensen die de zomer nog even wat langer willen vasthouden, heb ik de volgende tip. Schaf jezelf een doosje Fior d’Arancio aan, van wijnmaker La Montecchia in Noord-Italië.
Fior d’Arancio is een zoete mousserende wijn van muskaatdruiven, met een subtiele bubbel en het aroma van sinaasappelbloesem en druiven. En, niet onbelangrijk, slechts 5,5% alcohol!

Met een slokje van deze wijn waan je je gelijk in het zonnetje van de binnenplaats van het middeleeuwse gehucht waar de wijn gemaakt wordt. Een glas van deze wijn kan volstaan als dessert, maar bij wat druiven of ander vers fruit, al dan niet vergezeld van wat roomijs, kan het ook geen kwaad, denk ik zo. Of bij een stuk vruchtentaart!

Hoewel afreizen naar Montecchia ongetwijfeld aan te raden is (de foto’s op de site doen mij watertanden, en er zijn diverse appartementen te huur op het domein), kun je de Fior d’Arancio gelukkig ook hier in Nederland aanschaffen, bij ProsseccoSi, prijs € 14,00.

Voor de liefhebbers nog wat ‘technische’details. De wijn is afkomstig van de DOC Colli Eugani, 15 km ten zuiden van Padua. De bodem waarop de stokken groeien bestaat uit vulkanische zandgrond. In de wijngaard wordt zeer kleinschalig en terughoudend gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. De druiven worden handmatig geoogst en gekoeld vervoerd, op een temperatuur van 0,5°C. Ze worden vervolgens zacht geperst, om de fruitige aroma’s te behouden. De most wordt dan in grote cuvee’s gepompt, waar de vergisting start. Als de gewenste druk is bereikt, wordt de wijn nog 15 dagen rust gegund op -2°, waarna hij wordt gebotteld.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Italië, zoete verleidingen

Lees Interacties

Reacties

  1. Familie zegt

    14 oktober 2009 om 07:51

    En dan te bedenken dat ik er vlakbij gewoond heb…….hmmmmmmmm vanavond maar een lekker glaasje drinken!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in