• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Examenverslag

29 augustus 2008 door Mariëlla Beukers

Het zit er weer op. En het valt niet mee. Dinsdag 26 augustus om 11.00 uur was het uur van de waarheid, en mochten de cursisten van de Wijnacademie hun kunnen op organoleptisch gebied vertonen. Twaalf wijnen stonden klaar op 170 tafeltjes in de sporthal in Maarn, achttien vragen moesten we erover beantwoorden.

Andere jaren werd op internet uitgebreid ingegaan op de vragen; dat ga ik niet doen. Na 18 lessen weet iedere VIS wel wat hij of zij moet verwachten op het examen Proeven. En de nieuwsgierige die het niet weet, maar het toch wil weten, kan ik alleen maar melden: HET IS MOEILIJK. Je gaat aan alles twijfelen; denk je eindelijk potloodslijpsel of mint te ruiken, blijk je er achteraf totaal naast te zitten.

Ik troost mij met de gedachte dat ik sommige valkuilen heb vermeden: de fraaie Pinotage uit Robertson, Zuid-Afrika, heeft mij niet verward, ondanks de afwezigheid van de vermeend-kenmerkende lucht van verbrand rubber. En de Chardonnay uit de koele Valle de Limari in Chili stelde me ook niet voor raadselen.

Maar dan de extra vragen. Zou ik de koele Chileense Chardonnay (glas 4) omschrijven als licht, fris en kruidig of vol en rijp? Het antwoord had moeten zijn ‘vol en rijp’, aldus de uitslag op het bord, maar ik heb niemand gesproken die het daar mee eens was. Velen kozen voor licht, kruidig en fris. Dat er op een examen een dergelijke toch wel enigszins subjectieve vraag gesteld wordt, oké. Maar ook over glas 6 moesten we iets dergelijks beantwoorden. En dat schoot veel mensen in het verkeerde keelgat.
Enfin, genoeg gemopperd: het proeven heb ik ook zonder die idiote extra vragen niet gehaald. Volgende keer moet het gewoon beter.

Over de theorie voel ik me iets geruster, al barstte de examens weer van de instinkers. Bewust had ik voor het examen over de Nieuwe Wereld gekozen. Overzichtelijk, niet al te veel onbekende DO’s en DOC’s om te leren, zoals in Spanje en Italië. Toch ging het niet altijd goed. Vooral het combineren van allerhande détails in één vraag was soms erg verwarrend. Zo was ik ervan overtuigd dat Lutzville bij Klein Karoo hoorde, maar helaas, ik was in de war met Calitzdorp. Tsja, als je nooit in Zuid-Afrika geweest bent….. En Oregon ligt niet op de hoogte van Beaune, maar van Valence. Dan helpt het echt niet meer dat je precies weet welke druivenrassen er groeien en dat de staat tussen Californië en Washington ligt….
Gelukkig had ik wel andere bijzin-détails onthouden, zoals het zinnetje uit het lesboek dat merlot overrijp dreigt te worden in Argentinië. Verder waren er zelfs vragen bij waarvan ik nu nóg overtuigd ben dat er geen goede antwoorden waren. Maar je moest wel iets kiezen…. De uitslag volgt over twee weken.

Het examen over alle landen van Europa uitgezonderd Frankrijk, waar ik bewust niet aan deel genomen heb, schijnt nog lastiger geweest te zijn. DO’s en DOC’s die te obscuur zijn om er wijnen van te verkopen in Nederland, lijsten met druivenrassen die geen actieve wijnhandelaar meer weet….
Het gemopper en gekreun achteraf waren niet van de lucht! Eén advies aan iedereen die er nog aan moet beginnen: realiseer je dat de examens weinig toegepaste kennis van je vragen, maar gewoon regelrecht stampwerk zijn. Of dat nu een goede voorbereiding is voor een carrière in de wijnwereld, ik twijfel er sterk aan. En velen met mij, vrees ik.

Categorie: En verder.... Tags: Vinologenopleiding

Lees Interacties

Reacties

  1. Brinta zegt

    30 augustus 2008 om 09:58

    In ieder geval hoop ik het beste voor de uitslag in 2 weken. Ik volg je blog al een tijdje en hoop dat de theoretische uitslag positief is.

    Waar heb je deze cursus eigenlijk gevolgd?

  2. Anonymous zegt

    31 augustus 2008 om 14:17

    nnelies VIS?????vinoloog in stress?
    Tja wat moet zeggen van het examen.
    Je bemerkingen kloppen Mariëlla, alhoewel ik wijn 4 wel vol en krachtig ervaarde en de andere proefomschrijvingen en typeringen goed klopten. Misschien zit ik op dezelfde proefgolflengte?
    Ik vond het wel te doen…de uitkomst weet je, mits ik te snel de rondjes heb ingevuld…
    Theorie Frankrijk, 10 vragen over wijnbouw en vinificatie.. en dan zo veel dingen die ik niet precies wist, dan nog maar Oinos er tegen aan? Je hebt gelijk, je moet iedere dag met wijn bezig zijn (doen we dat al niet een jaar lang), en een goed geheugen hebben, alles wat je proeft noteren en opslaan in je hersencelletjes en dan een portie geluk erbij.
    Blijf genieten en leren over het mooiste produkt wat natuur en mens samen maken.

    Groet van je fan, Annelies

  3. Mariëlla zegt

    1 september 2008 om 08:32

    Brinta,

    de opleiding kan alleen gevolgd worden aan de Wijnacademie; de lessen vinden plaats in Maarn.

    Annelies,
    Vinoloog in stress ;-)? Ach, dat valt ook wel weer mee… Vinoloog in spe!

  4. Anonymous zegt

    1 september 2008 om 15:27

    Hoi,

    Ik was er niet bij (zat in Bretagne aan de crepes met cider)maar heb van mijn proefclub leden begrepen dat het niet meeviel. Ik ga Oinos doen. Heb er zin in!
    Is Annelies de beroemde Annelies uit Perswijn? Groet van Nico van Lent (Zat in de Bordeaux-bus aan de andere kant van het gangpad)

  5. Mariëlla zegt

    2 september 2008 om 07:14

    Hoi Nico, ja, ik hoor velen over ‘Oinos gaan doen’. Laat me weten hoe het is, ik denk er ook nog over. Maar nu nog even niet….
    Hoe was Bretagne? Nog lekkere Muscadet gedronken?
    En ja, Annelies en Annelies uit Perswijn zijn één en dezelfde 😉

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in