• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Gekoelde glazen

27 juni 2010 door Mariëlla Beukers

imgp6710Mijn vraag over het glas in de soepkommen op een 18e-eeuws schilderij heeft leuke reacties opgeleverd, onder andere via Twitter. Van Astrid kreeg ik deze fraaie foto’s opgestuurd van een glazenkoeler uit het begin van de 19e eeuw (rond 1810), afkomstig uit Engeland. Grappig hè, in een tijd zonder elektrische ijskasten goot je dus een schaaltje vol ijskoud water (of stukjes ijs, uit de ijskelder op het landgoed) en koelde daarin je glazen. Voor de flessen waren er overigens ook koelers! Daarvan leg ik een database aan van alle schilderijen waarop ik ze tegenkom.
Maar deze glazenkoelers kende ik nog niet. Het zit er dik in dat die soepkommen van een week geleden dus ook als koeler dienden!

N.B. Ik lees een uurtje later in La Cave de Josephine, over de wijnkelders van keizerin Josephine, echtgenote van Napoleon. Deze prachtige catalogus bevat afbeeldingen van diverse glazenkoelers én flessenkoelers. Een van de glazenkoelers is een rond bakje precies groot genoeg voor één glas. Het lijkt wel wat op de soepkommetjes op het schilderij van Jean-Francois de Troy!

imgp6720

Categorie: Beleven Tags: Glas, Wijngerei, wijngeschiedenis

Lees Interacties

Reacties

  1. Lizet Kruyff zegt

    27 juni 2010 om 15:29

    Dat zou heel goed kunnen, zo'n kommetje om je glas te koelen. Wel opvallend dat je dat kennelijk telkens tussendoor herhaalde als je glas leeg was? Ik heb andere glazenkoelers onlangs ook op een schilderij gezien, wsch. Lancret of Troy, als ik er weer langskom meld ik het.
    Opmerkelijk is dat deze gewoonte kennelijk toch vrij snel uit de mode is geraakt. Kostte misschien wat veel kristal?

  2. Lizet Kruyff zegt

    27 juni 2010 om 15:58

    Zegt JP Glerum: Wijnkoelers zijn er al vanaf de middeleeuwen, maar vanaf de 18e eeuw werden grote exemplaren van zilveren naast de tafel geplaatst om daarin de wijn te koelen. Porseleinen, aardewerken en zilveren wijnkoelers voor één of twee flessen kregen een plaats op tafel. Sinds circa 1700 werden ook glazen gekoeld, in zogenaamde 'monteith' een ovaal zilveren, porseleinen of aardwerken koelvat met twee grepen en een rand met cirkelvormige inkepingen waarin de voeten van de glazen gehangen werden in ijsgekoeld water. De benaming van deze glazenkoeler komt van een Schots edelman, wiens mantel van een zoom met inkepingen voorzien was.

    Zegt dus niets over de individuele kommetjes.

  3. Mariëlla zegt

    27 juni 2010 om 18:32

    Die individuele kommen staan dus wel in La Cave de Josephine. Ik scan binnenkort wel een afbeelding.

  4. Lizet Kruyff zegt

    29 juni 2010 om 18:39

    En de Monteith werd al snel gebruikt als punchkom…. Ben benieuwd naar jouw scan. Fascinerende materie.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in