Gedronken: Zinfandel Guiseppe & Luisa 2005 van Martinelli, Russian River Valley.
Gekocht: op domein, in Californië, in 2007.
Prijs: was niet goedkoop, circa $ 40 denk ik.
Proefnotitie: overrijpe frambozen en aardbeien op sap, met een flinke dosis vanille van het nieuwe hout. Alcohol zeer hoog, 16,9% bleek uiteindelijk. Bittertje in de afdronk, weinig zuren. Een echte ‘nieuwewereldwijn’.
Eten erbij: de ‘Andy the Gasfitter’-stoofpot van Jamie Oliver, met rundvlees, knolselderij, aardappel, wortel, kikkererwten, gepelde tomaten, rozemarijn en nog wat smaakmakers.
Hoe smaakte het: een zware wijn, die met veel water erbij en in kleine hoeveelheden tegelijk wel te drinken was. Goed gemaakt, veel fruit, maar bij het eten toch vermoeiend. Eerlijk gezegd vond ik hem lekkerder als aperitief (in plaats van een glas port), dan als begeleider van de maaltijd. Dit soort wijnen heeft mijns inziens niet de toekomst!
Waarom nu geopend: onder andere om mij te testen of ik deze wijn zou herkennen; er moet geoefend worden voor het proefexamen!! Ik dacht eerst in de richting van een Italiaanse wijn, maar wist uiteindelijk de Zinfandel toch te benoemen….
Foto: Martinelli Winery in de Russian River Valley, Californië
annelies kuijs zegt
Mariëlla, volgens mij kan nu zo proeven, al die nuances die je eruit haalt, de details bij de wijn…ik ken de stoofpot van de gasfitter, heb zelf zo’n heerlijk fornuis, je laat het eten gewoon erin staan…wijn bij een stoofpot, ik weet het niet , vaak is de smaak helemaal gemengd en moet je een bescheiden, rustig glas erbij zetten. dus een oude-wereld-wijn….ik pak vaak een cuvee van de Wijnbeurs…
Groeten Annelies
annelies kuijs zegt
ik bedoel goed proeven….
Mariëlla zegt
Bedoel je te zeggen dat dit maar een rare keus was bij het eten ;-)? Mee eens hoor, maar een mens probeert eens wat hè! En om de fles nu weg te doen was ons ook wat te gortig. Op zich was het een goede wijn, maar te hoog in alcohol en te overheersend. Erg leerzaam hoor!