• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Gisteren gedronken …. Martinelli Zinfandel 2005

21 september 2008 door Mariëlla Beukers

Gedronken: Zinfandel Guiseppe & Luisa 2005 van Martinelli, Russian River Valley.
Gekocht: op domein, in Californië, in 2007.
Prijs: was niet goedkoop, circa $ 40 denk ik.
Proefnotitie: overrijpe frambozen en aardbeien op sap, met een flinke dosis vanille van het nieuwe hout. Alcohol zeer hoog, 16,9% bleek uiteindelijk. Bittertje in de afdronk, weinig zuren. Een echte ‘nieuwewereldwijn’.
Eten erbij: de ‘Andy the Gasfitter’-stoofpot van Jamie Oliver, met rundvlees, knolselderij, aardappel, wortel, kikkererwten, gepelde tomaten, rozemarijn en nog wat smaakmakers.
Hoe smaakte het: een zware wijn, die met veel water erbij en in kleine hoeveelheden tegelijk wel te drinken was. Goed gemaakt, veel fruit, maar bij het eten toch vermoeiend. Eerlijk gezegd vond ik hem lekkerder als aperitief (in plaats van een glas port), dan als begeleider van de maaltijd. Dit soort wijnen heeft mijns inziens niet de toekomst!
Waarom nu geopend: onder andere om mij te testen of ik deze wijn zou herkennen; er moet geoefend worden voor het proefexamen!! Ik dacht eerst in de richting van een Italiaanse wijn, maar wist uiteindelijk de Zinfandel toch te benoemen….

Foto: Martinelli Winery in de Russian River Valley, Californië

Categorie: Proeven Tags: USA

Lees Interacties

Reacties

  1. annelies kuijs zegt

    25 september 2008 om 18:06

    Mariëlla, volgens mij kan nu zo proeven, al die nuances die je eruit haalt, de details bij de wijn…ik ken de stoofpot van de gasfitter, heb zelf zo’n heerlijk fornuis, je laat het eten gewoon erin staan…wijn bij een stoofpot, ik weet het niet , vaak is de smaak helemaal gemengd en moet je een bescheiden, rustig glas erbij zetten. dus een oude-wereld-wijn….ik pak vaak een cuvee van de Wijnbeurs…
    Groeten Annelies

  2. annelies kuijs zegt

    25 september 2008 om 18:07

    ik bedoel goed proeven….

  3. Mariëlla zegt

    25 september 2008 om 19:24

    Bedoel je te zeggen dat dit maar een rare keus was bij het eten ;-)? Mee eens hoor, maar een mens probeert eens wat hè! En om de fles nu weg te doen was ons ook wat te gortig. Op zich was het een goede wijn, maar te hoog in alcohol en te overheersend. Erg leerzaam hoor!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in