• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Madera na de soep: tafeletiquette in vroeger eeuwen

29 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

detail-Brandes

Gisteren was het weer eens tijd voor wat kennisverbreding. Marleen Willebrands, bekend van tal van publicaties over de historische keuken, vooral die van de Gouden Eeuw, verzorgde aan de UvA Summerschool een hoorcollege over tafeletiquette van ‘Erasmus tot de Dikke Ditz’. In aanwezigheid van twee belangrijke collectioneurs, Joop Witteveen en Willem Heijting, gaf Willebrands een boeiende presentatie, opgevrolijkt met prachtig beeldmateriaal, zoals een tekening van Jan Brandes uit 1775 die de tafelschikking toont tijdens het dessert van een diner in het Engelse Falmouth. (Ik nam twee details uit deze tekening, gevonden in de Rijksstudio.) Op tafel is duidelijk de fles Malaga te zien, waaraan een zilveren schildje hangt met de naam van de wijn erop. Enorm leuk detail is ook de buffetkast met de bediende erbij, die vooral snel en geruisloos moet serveren…

detail-Brandes2Na het luistergedeelte volgde een werkcollege, waarin de aanwezigen aan de slag mochten met een tekst uit een etiquetteboek. Nu wilde ik etiquetteboeken al een tijd eens raadplegen op het thema ‘wijn’ en de gebruiken aan tafel. De afdeling Bijzondere Collecties heeft namelijk nog niet zo lang geleden een mooie verzameling van Willem en Coby Heijting cadeau gekregen, die erom vraagt bestudeerd te worden. En daar ben ik dan gisteren mee begonnen. De resultaten zijn zeer veelbelovend: ik kreeg als tekst om te bestuderen een aantal pagina’s uit de tweede druk van het Keukenboek van Henriette Davidis uit 1868, een enorm populair en invloedrijk boek in de tweede helft van de negentiende eeuw. (De vijfde druk is online te vinden in het Gutenberg-project.)

Ik had geluk met mijn tekst, want er stonden de mooiste details in. Dat mevrouw Davidis aanraadt de flessen fijne wijn op het buffet droog af te wrijven bijvoorbeeld, ‘waar men vooral de etiquettes op laat blijven.’ Of dat er na de soep madera volgt, dat er bij vis witte wijn gepresenteerd wordt en ‘bij het ijs marasquin; champagne en fijne roode wijsoorten worden door den gehelen gang van het diner geschonken, en op het dessert komt daarbij ook nog rhijnwijn.’

Verbaasd heb ik me over de dranken tijdens een ‘The’: ‘de thee wordt in eene andere kamer geschonken, en op groote bladen gepresenteerd met suiker, melk, rooden wijn en rhum erbij. In pauzen tusschen het spelen of het muziekmaken, laat men eerst kleine gebakjes presenteren; daarna eene taart; men geeft hierbij wijn, bisschop of kardinaal, ook wel ijs’. Dat is toch geen thee drinken meer; de thee gaat hier ongemerkt over in de borrel!

Heerlijk, al die ‘wijnige’ details. Ik ga snel eens terug om wat grondiger onderzoek in deze etiquette- en keukenboeken te doen.

 

Categorie: Wijn & eten, Wijngeschiedenis Tags: etiquette, Henriëtte Davidis, madeira, madera, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in