Zes jaar geleden gingen wij bij Toul de snelweg naar het zuiden af, op zoek naar wijn. We bezochten de vrij onbekende Côtes de Toul, een gebied waar sinds eind 19e eeuw nauwelijks meer wijnbouw voorkomt, maar waar we bijvoorbeeld prima vin gris haalden. Het is een van de vele gebieden in Frankrijk waar anno 2009 wijn gemaakt wordt die zelden of nooit het buitenland bereikt.
Vorige week kwam mijn collega met een zelfde soort verhaal weer op het werk. Tijdens een korte vakantie in Frankrijk was zij in de buurt van Langres terecht gekomen, en bezocht daar het dorpje Coiffy, waar oenologe Florence Pelletier haar wijnen maakt. Coiffy ligt in de Haute Marne, een streek die na de phylloxera-ramp van het eind van de 19e eeuw en de oorlogen van de 20ste niet meer aan wijnbouw deed.
Op verlaten akkertjes schijn je nog oude hybriden druivenstokken van kort na phylloxera te kunnen vinden: auberlin, culman, baco, noha, en léon millot bijvoorbeeld. Maar daar maakt Pelletier geen wijn van: sinds 1983 staan in de streek ook weer pinot noir, gamay, chardonnay en auxerrois. De wijnen vallen onder herkomstbenaming Vin de Pays des Coteaux de Coiffy. Pelletier studeerde wijnbouw in Beaune, en maakt sinds 1996 een twaalftal wijnen voor haar Caves de Coiffy. Naast stille wijnen ook mousserende, volgens de traditionele Champagne-methode, en een aantal specialiteiten, zoals vin de fleurs. Van één zo’n vin de fleurs had mijn collega een fles meegebracht, en ik mocht deze week een glaasje proeven, na de lunch, achter ons bureau…
Vin de fleurs is gewone wijn, gearomatiseerd met bloemen, vergelijkbaar met meiwijn. In Coiffy maken ze onder andere wijn met een keur aan veldbloemen en met viooltjes. Daarnaast is er wijn met ‘susier’, maar een vertaling hiervan heb ik nog niet kunnen vinden. Mijn collega bracht een vin arômatisé à la violette mee. Naast viooltjes, voor het aroma, is ook suiker toegevoegd. Het resultaat is een zoete dessertwijn van 16% alcohol, die koud gedronken heel aardig smaakt. Niet om glazen vol van weg te werken, wel lekker bij een chocoladetaartje of schaaltje bonbons. Grappig dat zo kort na de cava met bloesem nu ook de vin de fleurs langs komt. Toeval bestaat niet, zeggen ze wel eens….
Anonymous zegt
Hoi Mariella,
Leuk stukje! En laat ik nu iets weten van planten: susier is de Franse streekbenaming voor een krentenboompje ofwel Amelanchier lamarckii. Bloeit met witte bloemen in het voorjaar, krijgt in het najaar een prachtige herfstkleur: felrood met geel. groetjes, Inez
Mariëlla zegt
Ah, mooi zo. Weer wat geleerd!
Lizet Kruyff zegt
De vraag is of ze de bloemen gebruiken of de ‘krenten’, die de neiging hebben te gaan gisten in de herfst. Dronken merels in de tuin.
Mariëlla zegt
Als ik er ooit langsga, zal ik het checken, Lizet 🙂