• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vin de fleurs

15 mei 2009 door Mariëlla Beukers


Zes jaar geleden gingen wij bij Toul de snelweg naar het zuiden af, op zoek naar wijn. We bezochten de vrij onbekende Côtes de Toul, een gebied waar sinds eind 19e eeuw nauwelijks meer wijnbouw voorkomt, maar waar we bijvoorbeeld prima vin gris haalden. Het is een van de vele gebieden in Frankrijk waar anno 2009 wijn gemaakt wordt die zelden of nooit het buitenland bereikt.

Vorige week kwam mijn collega met een zelfde soort verhaal weer op het werk. Tijdens een korte vakantie in Frankrijk was zij in de buurt van Langres terecht gekomen, en bezocht daar het dorpje Coiffy, waar oenologe Florence Pelletier haar wijnen maakt. Coiffy ligt in de Haute Marne, een streek die na de phylloxera-ramp van het eind van de 19e eeuw en de oorlogen van de 20ste niet meer aan wijnbouw deed.

Op verlaten akkertjes schijn je nog oude hybriden druivenstokken van kort na phylloxera te kunnen vinden: auberlin, culman, baco, noha, en léon millot bijvoorbeeld. Maar daar maakt Pelletier geen wijn van: sinds 1983 staan in de streek ook weer pinot noir, gamay, chardonnay en auxerrois. De wijnen vallen onder herkomstbenaming Vin de Pays des Coteaux de Coiffy. Pelletier studeerde wijnbouw in Beaune, en maakt sinds 1996 een twaalftal wijnen voor haar Caves de Coiffy. Naast stille wijnen ook mousserende, volgens de traditionele Champagne-methode, en een aantal specialiteiten, zoals vin de fleurs. Van één zo’n vin de fleurs had mijn collega een fles meegebracht, en ik mocht deze week een glaasje proeven, na de lunch, achter ons bureau…

Vin de fleurs is gewone wijn, gearomatiseerd met bloemen, vergelijkbaar met meiwijn. In Coiffy maken ze onder andere wijn met een keur aan veldbloemen en met viooltjes. Daarnaast is er wijn met ‘susier’, maar een vertaling hiervan heb ik nog niet kunnen vinden. Mijn collega bracht een vin arômatisé à la violette mee. Naast viooltjes, voor het aroma, is ook suiker toegevoegd. Het resultaat is een zoete dessertwijn van 16% alcohol, die koud gedronken heel aardig smaakt. Niet om glazen vol van weg te werken, wel lekker bij een chocoladetaartje of schaaltje bonbons. Grappig dat zo kort na de cava met bloesem nu ook de vin de fleurs langs komt. Toeval bestaat niet, zeggen ze wel eens….

Categorie: Meer dan wijn, Proeven, Rare druiven Tags: Frankrijk, zoete verleidingen

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    15 mei 2009 om 07:44

    Hoi Mariella,
    Leuk stukje! En laat ik nu iets weten van planten: susier is de Franse streekbenaming voor een krentenboompje ofwel Amelanchier lamarckii. Bloeit met witte bloemen in het voorjaar, krijgt in het najaar een prachtige herfstkleur: felrood met geel. groetjes, Inez

  2. Mariëlla zegt

    15 mei 2009 om 07:45

    Ah, mooi zo. Weer wat geleerd!

  3. Lizet Kruyff zegt

    18 mei 2009 om 09:30

    De vraag is of ze de bloemen gebruiken of de ‘krenten’, die de neiging hebben te gaan gisten in de herfst. Dronken merels in de tuin.

  4. Mariëlla zegt

    18 mei 2009 om 11:57

    Als ik er ooit langsga, zal ik het checken, Lizet 🙂

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in