• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Mousserende wijnen uit Limburg gekeurd

15 november 2017 door Mariëlla Beukers

Bij restaurant Gerardushoeve in Epen zijn op maandag 13 november Limburgse mousserende wijnen gekeurd. Winnaar werd de Brut van Hoeve Nekum: ‘Weelderig van smaak, mooie rijpe brioche tonen, rokerig en lange afdronk’ was het oordeel van de jury. De wijnen werden geproefd door sommeliers uit België en Nederland. Een van de juryleden, Matthijs Vrancken, sommelier bij restaurant … [Lees meer...] overMousserende wijnen uit Limburg gekeurd

Nederlanders en sherry #7: een historisch sherry-spijsdiner

12 november 2017 door Mariëlla Beukers

Eeuwenlang wordt er al sherry in ons land gedronken, bij allerlei verschillende gelegenheden. We kwamen sherry de afgelopen dagen in mijn serie bijdragen over ‘Nederlanders en sherry’ onder andere tegen als morgendrank, een gebruik dat zo goed als verdwenen is. De wijnen die vroeger morgendrank waren, zijn nu naar het dessert verhuisd, of dienen als aperitief. In de 19e eeuw en … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #7: een historisch sherry-spijsdiner

Nederlanders en sherry #6: Copa Jerez-winnaars in Utrecht

11 november 2017 door Mariëlla Beukers

Na een reeks van verhalen over sherryliefhebbers in het verleden is het hoog tijd ook eens naar het heden te gaan kijken. Want daar beleven we zeker ‘historische’ momenten met sherry. Neem nou een restaurant in mijn eigen woonplaats Utrecht. Bij Podium onder de Dom, in de schaduw van de Domkerk, vormen chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg een onverslaanbaar duo als … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #6: Copa Jerez-winnaars in Utrecht

Nederlanders en sherry #5: Koningin aan het sherry-dieet

10 november 2017 door Mariëlla Beukers

In de loop van de 20ste eeuw verdween het gebruik om ’s morgens een glas (zoete) wijn te drinken. Maar niet helemaal…. In sommige kringen bleef de gewoonte om ’s morgens aan de borrel te gaan tot na de Tweede Wereldoorlog gehandhaafd: van prins Bernhard is bekend dat hij zijn gasten in de ochtend met champagne, bier en nootjes ontving. En over prinses Juliana wordt gezegd dat … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #5: Koningin aan het sherry-dieet

Nederlanders en sherry #4: Kweepeertaart met morgenwijn

9 november 2017 door Mariëlla Beukers

Het was in de achttiende en negentiende eeuw heel gebruikelijk: een glaasje zoete wijn rond een uur of 11 ’s ochtends. De gangbare term daarvoor was morgenwijn, of morgendrank. Allerhande zoete wijnen kwamen hiervoor in aanmerking: madeira, port, zoete Franse wijnen, en natuurlijk ook zoete sherry. Het gebruik om een alcoholische drank bij het ontbijt, later op de ochtend of … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #4: Kweepeertaart met morgenwijn

Nederlanders en sherry #3: Sek-poset van de keukenmeid

8 november 2017 door Mariëlla Beukers

In zowel De Schrandere Stichtsche Keuken-meid als De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keukenmeid, twee kookboeken gedrukt in Utrecht in de achttiende eeuw, staat een opvallend recept: een drankje dat aangeduid wordt als sek-poset. Het drankje wordt gemaakt met ‘sek’, of seck, wat we nu 'sherry' zouden noemen. ‘Poset’ is de Engelse vertaling van kandeel. Het gaat hier dus om een … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #3: Sek-poset van de keukenmeid

Nederlanders en sherry #2: Het nieuwe Spaansche vocht

7 november 2017 door Mariëlla Beukers

In de eerste decennia van de zeventiende eeuw zijn ze er ineens, in allerlei Nederlandse teksten en bronnen: wijnen uit het diepe zuiden van Spanje. Gisteren schreef ik al over de druif pedro ximenez en de wijn Pietersemeynse, vandaag kijken we naar een tweede sherry. Soms worden die nieuwe wijnen aan het begin van de zeventiende eeuw alleen aangeduid als ‘het nieuwe … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #2: Het nieuwe Spaansche vocht

Nederlanders en sherry #1: Pieter Simonsz.

6 november 2017 door Mariëlla Beukers

Nederlanders hebben een lange geschiedenis met sherry, misschien wel net zo lang als de Engelsen. Een van de spannendste en meest mysterieuze verhalen is die rondom de naamgever van een van de bekendste druivenrassen die gebruikt worden voor sherry, pedro ximenez. Volgens de Engelse auteur Julian Jeffs betreft de legende een soldaat in dienst van keizer Karel V, Peter Siemens, … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #1: Pieter Simonsz.

Turkse wijnen op de Nederlandse markt: LA Winery

30 oktober 2017 door Mariëlla Beukers

Vijf jaar geleden bezocht ik Turkije en maakte tijdens de vijfde European Wine Bloggers Conference (EWBC) in Izmir kennis met de wijnen van het land. Het thema was dat jaar Source, Bron, aangezien Turkije een van de landen is waar de wieg van de wijnbouw heeft gestaan. Het land telt in de 21ste eeuw zeker 1500 bekende inheemse druivenrassen, waarvan vele nog nauwelijks getest … [Lees meer...] overTurkse wijnen op de Nederlandse markt: LA Winery

Turkse wijn, Turkse hapjes

29 oktober 2017 door Mariëlla Beukers

  Dolma, sarma, ezme: het gevulde, gerolde en geprakte. Termen uit het Turks, die ik afgelopen woensdag leerde tijdens een proeverij van Turkse wijn geïmporteerd door De Turkse Wijnkelder. Eigenaresse Eliëtte Yilmaz-Bos zette ons tijdens een proeverij van de wijnen van LA Winery, een modern Turks wijnhuis, diverse heerlijke Turkse hapjes voor, zelf gemaakt. Toen zij … [Lees meer...] overTurkse wijn, Turkse hapjes

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in