In zowel De Schrandere Stichtsche Keuken-meid als De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keukenmeid, twee kookboeken gedrukt in Utrecht in de achttiende eeuw, staat een opvallend recept: een drankje dat aangeduid wordt als sek-poset. Het drankje wordt gemaakt met ‘sek’, of seck, wat we nu 'sherry' zouden noemen. ‘Poset’ is de Engelse vertaling van kandeel. Het gaat hier dus om een … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #3: Sek-poset van de keukenmeid
Blog
Nederlanders en sherry #2: Het nieuwe Spaansche vocht
In de eerste decennia van de zeventiende eeuw zijn ze er ineens, in allerlei Nederlandse teksten en bronnen: wijnen uit het diepe zuiden van Spanje. Gisteren schreef ik al over de druif pedro ximenez en de wijn Pietersemeynse, vandaag kijken we naar een tweede sherry. Soms worden die nieuwe wijnen aan het begin van de zeventiende eeuw alleen aangeduid als ‘het nieuwe … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #2: Het nieuwe Spaansche vocht
Nederlanders en sherry #1: Pieter Simonsz.
Nederlanders hebben een lange geschiedenis met sherry, misschien wel net zo lang als de Engelsen. Een van de spannendste en meest mysterieuze verhalen is die rondom de naamgever van een van de bekendste druivenrassen die gebruikt worden voor sherry, pedro ximenez. Volgens de Engelse auteur Julian Jeffs betreft de legende een soldaat in dienst van keizer Karel V, Peter Siemens, … [Lees meer...] overNederlanders en sherry #1: Pieter Simonsz.
Turkse wijnen op de Nederlandse markt: LA Winery
Vijf jaar geleden bezocht ik Turkije en maakte tijdens de vijfde European Wine Bloggers Conference (EWBC) in Izmir kennis met de wijnen van het land. Het thema was dat jaar Source, Bron, aangezien Turkije een van de landen is waar de wieg van de wijnbouw heeft gestaan. Het land telt in de 21ste eeuw zeker 1500 bekende inheemse druivenrassen, waarvan vele nog nauwelijks getest … [Lees meer...] overTurkse wijnen op de Nederlandse markt: LA Winery
Turkse wijn, Turkse hapjes
Dolma, sarma, ezme: het gevulde, gerolde en geprakte. Termen uit het Turks, die ik afgelopen woensdag leerde tijdens een proeverij van Turkse wijn geïmporteerd door De Turkse Wijnkelder. Eigenaresse Eliëtte Yilmaz-Bos zette ons tijdens een proeverij van de wijnen van LA Winery, een modern Turks wijnhuis, diverse heerlijke Turkse hapjes voor, zelf gemaakt. Toen zij … [Lees meer...] overTurkse wijn, Turkse hapjes
Eerste oogst bij Sint-Catharinadal
Terwijl het bericht komt dat de wijnen de alcoholische fermentatie hebben afgerond en de Chardonnay aan de malolactische gisting begint, denk ik weer even terug aan een paar mooie oogstdagen die ik meemaakte dit seizoen. Want op veel plaatsen in de wereld kun je helpen met druiven oogsten. Maar op geen plaats ter wereld was het dit jaar wat mij betreft zo bijzonder als de oogst … [Lees meer...] overEerste oogst bij Sint-Catharinadal
Bier in boeken
Het is nu even wat stiller, maar vlak voor de zomer leek het wel of iedereen het ineens over bier had. En dan bedoel ik niet dat laffe goedje van een bekende brouwer met een overwegend groen logo. Nee, dan heb ik het over écht bier, wat veel mensen ‘speciaalbier’ noemen. Er verschenen dit voorjaar diverse boeken over bier, er was een bierweek in juni, er kwamen allerhande … [Lees meer...] overBier in boeken
Zin om een appelcake bakken …
Ken je dat? Het is herfst, en dan heb ik gelijk zin in twee dingen: bakken en wandelen. Voor het wandelen moet ik me op het moment even tevreden stellen met mooie herinneringen. Bijvoorbeeld die aan een wandelreis naar Südtirol. Of Alto Adige, zoals de Italianen het noemen, want Südtirol ligt in Noord-Italië, daar waar je de Brennerpas overkomt op weg naar zuidelijker oorden. … [Lees meer...] overZin om een appelcake bakken …
Mondiale ode aan sherry: 6-12 november 2017
INTERNATIONAL SHERRY WEEK Binnenkort start de vierde editie van de International Sherry Week, een initiatief van het Spaanse Consejo Regulador Jerez-Xeres-Sherry. Tijdens dit internationale festijn zetten sherry-fans over de hele wereld hun favoriete wijn in het zonnetje. In de afgelopen drie jaar werden in 25 landen bijna 6.000 sherry-activiteiten georganiseerd, waaraan … [Lees meer...] overMondiale ode aan sherry: 6-12 november 2017
Twaalf gouden medailles tijdens Wijnkeuring van de Lage Landen
Afgelopen zondag reikte sommelier Ronnie Brouwer (De Kromme Dissel, Heelsum) in de Burense Lambertuskerk de medailles uit voor de Wijnkeuring van de Lage Landen: 12 keer goud, 56 keer zilver en 95 keer brons. De keuring van Nederlandse en Belgische ingezonden wijnen werd dit jaar niet uitgevoerd door een panel van Nederlandse en Belgische wijnprofessionals, zoals eerdere jaren, … [Lees meer...] overTwaalf gouden medailles tijdens Wijnkeuring van de Lage Landen