Altijd goed om bij te blijven wat er in gidsenland gebeurt. Want De Grote Hamersma is dit jaar wel écht een allesomvattend jaarboek geworden, zo lijkt het. Niet alleen de lekkerste wijnen onder de 5 euro staan erin, maar ook die tussen 5 en 10 euro én heel exclusieve vondsten. En niet alleen van supermarkten, maar van tout wijnverkopend Nederland, krijg ik de indruk. Samen … [Lees meer...] overDe Grote Hamersma 2017 | Boekenmaand #3
Blog
Soepjes ter versterking: kandeel en wijnsoep
Neerploffen met een glas wijn in de herberg en lekker bijkletsen met vrienden: op die manier werd wijn in het verleden graag genuttigd. Maar er waren nog meer toepassingen voor al die vaten rijnwijn en Franse en Spaanse wijn die naar de Lage Landen kwamen. Wijn was ook een belangrijk hulpmiddel in de huisapotheek en diende als medicijn, zowel op zichzelf als als vloeistof … [Lees meer...] overSoepjes ter versterking: kandeel en wijnsoep
From Farm to Fork, of Van Bron tot Bord: lekker eten uit eigen land
Vandaag werkte ik aan een bijdrage voor een boek dat begin volgend jaar zal verschijnen, From Farm to Fork. Ik schreef voor dat boek over Nederlandse wijn. Toevallig had ik net vorige week een persbericht ontvangen dat nauw met dit boek samenhangt: aandacht voor lokale producten op de komende Horecava. En nu maar hopen dat ook de Nederlandse wijnen op de Horecava aanwezig … [Lees meer...] overFrom Farm to Fork, of Van Bron tot Bord: lekker eten uit eigen land
Bon Appétit | Boekenmaand #2
Puur genieten is het, het lezen en bladeren in het boek Bon Appétit, van François-Régis Gaudry e.a. Deze Franse journalist presenteert op de zondagochtend een culinair radioprogramma, On va déguster. De neerslag van dat programma is gegoten in een kloeke ‘ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken’, zoals de ondertitel luidt. De Nederlandse vertaling kwam enige weken … [Lees meer...] overBon Appétit | Boekenmaand #2
Verrassend wit uit Macedonië
De geschiedenis van wijn in de Republiek Macedonië leest hetzelfde als die van buurland Bulgarije: Thraciërs, Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen, communisten. Geen wonder, want de grenzen die heden ten dage in oostelijk Europa getrokken zijn, vormen slechts de neerslag van het politieke bedrijf. Ze lopen niet gelijk aan de verbintenissen die er bestaan tussen streken, (culinaire) … [Lees meer...] overVerrassend wit uit Macedonië
Met liefde geschonken | Boekenmaand #1
Er zijn de afgelopen weken weer heel wat boeken verschenen op het gebied van wijn, eten en koken. November maak ik daarom tot boekenmaand op Wijnkronieken, met regelmatig aandacht voor een onlangs verschenen titel. We beginnen met de nieuwste verhalenbundel van Hans Melissen, bekend van De Wijngek, Château Poeha en ander luchtig wijnleesvoer. Dit keer werkte Melissen samen met … [Lees meer...] overMet liefde geschonken | Boekenmaand #1
Genieten van De grote Kleyn
Hij is een uitkomst! Al weken zocht ik iets om te lezen voor het slapen gaan. Iets luchtigs, maar toch geen niemendalletje. Iets educatiefs, maar toch vermakelijk. Iets om even een paar pagina’s of meer van te genieten, en dan tevreden te gaan slapen. En ik heb het gevonden: De grote Kleyn ligt inmiddels naast mijn bed. Ik kijk iedere dag verlekkerd uit naar mijn volgende … [Lees meer...] overGenieten van De grote Kleyn
Middelburg krijgt zijn wijnverleden terug
Als Willem Lobe, keldermeester van het Utrechtse Domkapittel, in 1531 wijn nodig heeft, haalt hij in Middelburg onder andere een ‘stuck malevezen, twe pijpen basterts, twe boiten Romenijen’ en twintig ‘pijpen petouwen’. Zoete wijnen vooral – malvesye, bastaert en romenie – aangevuld met een forse hoeveelheid droge witte wijn uit de Poitou. Uitvoerhaven voor de petouwen was … [Lees meer...] overMiddelburg krijgt zijn wijnverleden terug
Rijnwijn met melk: over syllabub en kandeel
We zijn ze wat uit het oog verloren, maar in het verleden werden er talloze drankjes gemaakt op basis van wijn en eieren of wijn en zuivel. Een van de bekendste is kandeel, bedoeld als versterkend middel voor de kraamvrouw en omgeven met allerhande gebruiken. Binnenkort ga ik een kandeel-recept uitproberen, speciaal voor het Regionaal Archief Tilburg. Die organiseren op 19 … [Lees meer...] overRijnwijn met melk: over syllabub en kandeel
Wijn in de tijd van Jeroen Bosch. Puntneuzen en het Valse Paradijs
Toen schilder Jeroen Bosch in 1488 zijn medebroeders van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap een maaltijd voorzette, werden het rundvlees en de wortelen weggespoeld met wijn. Wijn bij de maaltijd was in de late middeleeuwen voor mensen met wat meer geld in de beurs de normaalste zaak van de wereld. Helaas vertellen de bronnen vaak niet wat voor soort wijn. De kans was echter … [Lees meer...] overWijn in de tijd van Jeroen Bosch. Puntneuzen en het Valse Paradijs









