Er zijn de afgelopen weken weer heel wat boeken verschenen op het gebied van wijn, eten en koken. November maak ik daarom tot boekenmaand op Wijnkronieken, met regelmatig aandacht voor een onlangs verschenen titel. We beginnen met de nieuwste verhalenbundel van Hans Melissen, bekend van De Wijngek, Château Poeha en ander luchtig wijnleesvoer. Dit keer werkte Melissen samen met … [Lees meer...] overMet liefde geschonken | Boekenmaand #1
Blog
Genieten van De grote Kleyn
Hij is een uitkomst! Al weken zocht ik iets om te lezen voor het slapen gaan. Iets luchtigs, maar toch geen niemendalletje. Iets educatiefs, maar toch vermakelijk. Iets om even een paar pagina’s of meer van te genieten, en dan tevreden te gaan slapen. En ik heb het gevonden: De grote Kleyn ligt inmiddels naast mijn bed. Ik kijk iedere dag verlekkerd uit naar mijn volgende … [Lees meer...] overGenieten van De grote Kleyn
Middelburg krijgt zijn wijnverleden terug
Als Willem Lobe, keldermeester van het Utrechtse Domkapittel, in 1531 wijn nodig heeft, haalt hij in Middelburg onder andere een ‘stuck malevezen, twe pijpen basterts, twe boiten Romenijen’ en twintig ‘pijpen petouwen’. Zoete wijnen vooral – malvesye, bastaert en romenie – aangevuld met een forse hoeveelheid droge witte wijn uit de Poitou. Uitvoerhaven voor de petouwen was … [Lees meer...] overMiddelburg krijgt zijn wijnverleden terug
Rijnwijn met melk: over syllabub en kandeel
We zijn ze wat uit het oog verloren, maar in het verleden werden er talloze drankjes gemaakt op basis van wijn en eieren of wijn en zuivel. Een van de bekendste is kandeel, bedoeld als versterkend middel voor de kraamvrouw en omgeven met allerhande gebruiken. Binnenkort ga ik een kandeel-recept uitproberen, speciaal voor het Regionaal Archief Tilburg. Die organiseren op 19 … [Lees meer...] overRijnwijn met melk: over syllabub en kandeel
Wijn in de tijd van Jeroen Bosch. Puntneuzen en het Valse Paradijs
Toen schilder Jeroen Bosch in 1488 zijn medebroeders van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap een maaltijd voorzette, werden het rundvlees en de wortelen weggespoeld met wijn. Wijn bij de maaltijd was in de late middeleeuwen voor mensen met wat meer geld in de beurs de normaalste zaak van de wereld. Helaas vertellen de bronnen vaak niet wat voor soort wijn. De kans was echter … [Lees meer...] overWijn in de tijd van Jeroen Bosch. Puntneuzen en het Valse Paradijs
Foto Sebastião Salgado op nieuwe editie Taittinger Collection
Maandagavond 26 september werd in fotografiemuseum FOAM te Amsterdam de jongste toevoeging aan de Taittinger Collection voor Nederland gelanceerd. Dit jaar mocht de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado een millésimé van een label te voorzien. Het betreft de vintage 2008. Vitalie Taittinger – naamdraagster en marketing-directeur van het exclusieve champagnehuis - onthulde … [Lees meer...] overFoto Sebastião Salgado op nieuwe editie Taittinger Collection
A Year in Port en Chasselas Forever: twee wijnfilms met veel historie
Wijnfilms zijn er in toenemende mate, en ik kijk er graag naar. Recent zag ik twee erg geslaagde: A Year in Port van David Kennard en Chasselas Forever. Une histoire de cépage, van Florian Burion. A Year in Port A Year in Port is deel drie in een serie, na A Year in Burgundy en A Year in Champagne. Opnieuw reizen we met Martine Saunier, een importeur uit de VS, naar een … [Lees meer...] overA Year in Port en Chasselas Forever: twee wijnfilms met veel historie
Wijn-hebbedingen van Vacuvin
Oktober wijnmaand, oktober geschiedenismaand, maar ook oktober voorbereiding-op-de-feestdagen-maand. Voor wie alvast op zoek is naar originele (wijn)cadeau’s, twee tips, beide van Vacuvin. Swirling carafe Heel mooi is de ‘swirling carafe’. Deze glazen karaf wordt geplaatst op een kurken voet, waarin een metalen bal zit. Dankzij deze bal en een slimme vormgeving draait de … [Lees meer...] overWijn-hebbedingen van Vacuvin
Falernum in een modern jasje
Toen Bacchus, de god van de wijn, eens ronddwaalde op de berg Massico, ontmoette hij een oude boer, Falerno. Ondanks het ongure uiterlijk van de god bood Falerno hem het weinige dat hij te eten en drinken had aan: melk en honing. Bacchus beloonde dit gastvrije gebaar door de melk in heerlijke wijn te veranderen. Falerno viel na het drinken van die wijn in een diepe slaap. Toen … [Lees meer...] overFalernum in een modern jasje
Col fondo: de oervorm van prosecco
Prosecco wordt nogal eens verketterd. Meestal hebben de mopperaars dan het laffe, goedkope drankje in gedachten dat in de supermarkten voor minder dan 5 euro te koop is. Maar dat is niet de échte prosecco, prosecco zoals het ooit ontstaan is: col fondo. Wat voor wijn col fondo is, dat leerde ik nog niet zo lang geleden. Deze zomer werd ik door een vriendin meegenomen … [Lees meer...] overCol fondo: de oervorm van prosecco