• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Een onbegrepen wijn: Staete Landt Viognier 2013

18 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Je kunt nog zoveel hebben geleerd over wijn, je weet nooit genoeg. Soms zijn er namelijk van die wijnen die je niet kunt plaatsen, die je niet begrijpt. Dat overkwam mij met de Nieuw-Zeelandse fles Viognier, Staete Landt 2013, die ik eind vorig jaar kreeg toegezonden. Een jonge frisse wijn, met hoge zuren. Vol van geur maar erg slank in de afdronk. Totaal niet wat je van een … [Lees meer...] overEen onbegrepen wijn: Staete Landt Viognier 2013

French Wine Society Celebrates 10th Anniversary

18 februari 2015 door Mariëlla Beukers

The French Wine Society, well known for its French wine study and certification programs celebrates its 10th anniversary in 2015. This organization bases in Washington DC has been quietly revolutionizing the world of wine study since its inception in 2005. It was the first to bring extensive and interactive distance learning to the wine industry, the first to create wine … [Lees meer...] overFrench Wine Society Celebrates 10th Anniversary

Proeverij met wijnen uit Uruguay

16 februari 2015 door Mariëlla Beukers

In samenwerking met Wines of Uruguay en Master of Wine Cees van Casteren vindt op vrijdag 13 maart een bijzondere wijnproeverij plaats voor importeurs, horeca en wijnjournalisten. Er zijn zeker 14 wijnmakers aanwezig om Nederland kennis te laten maken met de bijzondere wijnen uit dit land. In totaal zijn meer dan 70 wijnen te proeven, verdeeld over bekende en lokale … [Lees meer...] overProeverij met wijnen uit Uruguay

Wijn in 100 woorden: Zagara Moscato d’Asti 2013

14 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Lekker hoor, af en toe zo’n klassieker in je glas. Heel lichtgeel van kleur; vrolijk en licht, friszoet, zachtjes prikkelend, aroma’s van sinaasappelbloesem en perzik. Slechts 5% alcohol en fantastisch bij een puntje zelfgemaakte crostata (zanddeeg met wat voor jam je maar in huis hebt.). En dan ook nog van een wijnhuis met een wel heel historische naam: Marchese di Barolo. In … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Zagara Moscato d’Asti 2013

Winnaars Loire Wine Blog Trophy 2015: Tomy Dupieux en Fabien Lainé

11 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Onlangs nam ik deel aan de 9e Loire Wine Blog Trophy. Helaas behoorde ik niet tot de winnaars, maar had wel het jaartal van de witte wijn goed (ik meende met een Vouvray 2010 te maken te hebben, het bleek een Anjou Blanc 2010). Bovendien lag mijn antwoord voor de rode wijn erg dicht bij het goede antwoord: ik vermoedde dat het om een Saint Nicolas de Bourgeuil ging, maar het … [Lees meer...] overWinnaars Loire Wine Blog Trophy 2015: Tomy Dupieux en Fabien Lainé

Xinomavro van jonge stokken

10 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Wat doet een mens met 24 flessen Griekse wijn, allemaal van het druivenras xinomavro? ‘Zure zwarte’ betekent xinomavro letterlijk, dus het wordt geen makkelijke klus die allemaal in je eentje te beoordelen. Je nodigt dus wat wijnminnende vrienden en kennissen uit, zorgt voor hapjes en een stevige lamsstoofpot voor later op de avond, en bereidt de proeverij zeer professioneel … [Lees meer...] overXinomavro van jonge stokken

Een dagje Texel: wijn, bier, lam, kaas en zeewier

8 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Het is nu echt begonnen: het werken aan het boek over Nederlandse wijn dat ik samen met Irene de Vette ga maken. Afgelopen week reisde ik daarvoor naar Texel, om er te spreken met Jan-Jaap Kroon, eigenaar van De Kroon van Texel, en Annette van Ruitenburg, auteur van het recent verschenen Liever Lokaal. Annette haalde me af van de boot, en bracht me niet alleen naar de … [Lees meer...] overEen dagje Texel: wijn, bier, lam, kaas en zeewier

Wijn in 100 woorden: Vento Vermentino 2013

7 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Geen café-witje. Dat waren de eerste gedachten na een slok Vento Vermentino 2013 van het label Terre di Talamo. Van onze doordeweekse pasta met kerrie, courgette, spek en room maakten we dankzij de volle, stevige witte wijn zomaar een luxe zondagsmaal. Volle tropische geuren, wat abrikoos. Stevige zuren, levendig, kruidig, iets korte afdronk, maar wel een lekker pittig … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Vento Vermentino 2013

Digitale Wijn(web)winkelgids: Libanesewijnen.nl

6 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze dertiende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids is Roel Schuring aan het … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Libanesewijnen.nl

Beyond Bubbles: The Essence of Champagne?

1 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Recently I was invited to join in a competition to win a scholarship for the French Wine Society’s Champagne Master-Level Program. Of course, I would love to win such a scholarship. Learning more about this intriguing wine, digging deep into the how’s and why’s, to understand more of one of the world’s most magical drinks, who wouldn’t? To win, I only have to write an … [Lees meer...] overBeyond Bubbles: The Essence of Champagne?

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in