Je kunt nog zoveel hebben geleerd over wijn, je weet nooit genoeg. Soms zijn er namelijk van die wijnen die je niet kunt plaatsen, die je niet begrijpt. Dat overkwam mij met de Nieuw-Zeelandse fles Viognier, Staete Landt 2013, die ik eind vorig jaar kreeg toegezonden. Een jonge frisse wijn, met hoge zuren. Vol van geur maar erg slank in de afdronk. Totaal niet wat je van een … [Lees meer...] overEen onbegrepen wijn: Staete Landt Viognier 2013
Blog
French Wine Society Celebrates 10th Anniversary
The French Wine Society, well known for its French wine study and certification programs celebrates its 10th anniversary in 2015. This organization bases in Washington DC has been quietly revolutionizing the world of wine study since its inception in 2005. It was the first to bring extensive and interactive distance learning to the wine industry, the first to create wine … [Lees meer...] overFrench Wine Society Celebrates 10th Anniversary
Proeverij met wijnen uit Uruguay
In samenwerking met Wines of Uruguay en Master of Wine Cees van Casteren vindt op vrijdag 13 maart een bijzondere wijnproeverij plaats voor importeurs, horeca en wijnjournalisten. Er zijn zeker 14 wijnmakers aanwezig om Nederland kennis te laten maken met de bijzondere wijnen uit dit land. In totaal zijn meer dan 70 wijnen te proeven, verdeeld over bekende en lokale … [Lees meer...] overProeverij met wijnen uit Uruguay
Wijn in 100 woorden: Zagara Moscato d’Asti 2013
Lekker hoor, af en toe zo’n klassieker in je glas. Heel lichtgeel van kleur; vrolijk en licht, friszoet, zachtjes prikkelend, aroma’s van sinaasappelbloesem en perzik. Slechts 5% alcohol en fantastisch bij een puntje zelfgemaakte crostata (zanddeeg met wat voor jam je maar in huis hebt.). En dan ook nog van een wijnhuis met een wel heel historische naam: Marchese di Barolo. In … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Zagara Moscato d’Asti 2013
Winnaars Loire Wine Blog Trophy 2015: Tomy Dupieux en Fabien Lainé
Onlangs nam ik deel aan de 9e Loire Wine Blog Trophy. Helaas behoorde ik niet tot de winnaars, maar had wel het jaartal van de witte wijn goed (ik meende met een Vouvray 2010 te maken te hebben, het bleek een Anjou Blanc 2010). Bovendien lag mijn antwoord voor de rode wijn erg dicht bij het goede antwoord: ik vermoedde dat het om een Saint Nicolas de Bourgeuil ging, maar het … [Lees meer...] overWinnaars Loire Wine Blog Trophy 2015: Tomy Dupieux en Fabien Lainé
Xinomavro van jonge stokken
Wat doet een mens met 24 flessen Griekse wijn, allemaal van het druivenras xinomavro? ‘Zure zwarte’ betekent xinomavro letterlijk, dus het wordt geen makkelijke klus die allemaal in je eentje te beoordelen. Je nodigt dus wat wijnminnende vrienden en kennissen uit, zorgt voor hapjes en een stevige lamsstoofpot voor later op de avond, en bereidt de proeverij zeer professioneel … [Lees meer...] overXinomavro van jonge stokken
Een dagje Texel: wijn, bier, lam, kaas en zeewier
Het is nu echt begonnen: het werken aan het boek over Nederlandse wijn dat ik samen met Irene de Vette ga maken. Afgelopen week reisde ik daarvoor naar Texel, om er te spreken met Jan-Jaap Kroon, eigenaar van De Kroon van Texel, en Annette van Ruitenburg, auteur van het recent verschenen Liever Lokaal. Annette haalde me af van de boot, en bracht me niet alleen naar de … [Lees meer...] overEen dagje Texel: wijn, bier, lam, kaas en zeewier
Wijn in 100 woorden: Vento Vermentino 2013
Geen café-witje. Dat waren de eerste gedachten na een slok Vento Vermentino 2013 van het label Terre di Talamo. Van onze doordeweekse pasta met kerrie, courgette, spek en room maakten we dankzij de volle, stevige witte wijn zomaar een luxe zondagsmaal. Volle tropische geuren, wat abrikoos. Stevige zuren, levendig, kruidig, iets korte afdronk, maar wel een lekker pittig … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Vento Vermentino 2013
Digitale Wijn(web)winkelgids: Libanesewijnen.nl
Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze dertiende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids is Roel Schuring aan het … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Libanesewijnen.nl
Beyond Bubbles: The Essence of Champagne?
Recently I was invited to join in a competition to win a scholarship for the French Wine Society’s Champagne Master-Level Program. Of course, I would love to win such a scholarship. Learning more about this intriguing wine, digging deep into the how’s and why’s, to understand more of one of the world’s most magical drinks, who wouldn’t? To win, I only have to write an … [Lees meer...] overBeyond Bubbles: The Essence of Champagne?









