• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Oogst 2014 in de Pfalz

6 oktober 2014 door Mariëlla Beukers

Oliver Gabel over de oogst van 2014
Oliver Gabel over de oogst van 2014

‘Dit jaar zal weer duidelijk blijken wie keihard heeft gewerkt, en wie niet.’ Aldus de Oliver Gabel, die samen met zijn vader Wolfgang het Weingut Gabel in Herxheim am Berg aan de Deutsche Weinstrasse (Pfalz) leidt. Ik spreek Oliver en zijn vader tijdens de jaarlijkse dag voor de pachters, de particulieren die een wijnstok hebben gepacht bij Weingut Gabel. Aangezien Nico ook pachter is, waren we voor het weekend naar de Pfalz afgereisd. Op de pachterdag wordt de pachters de kans geboden mee te helpen met oogsten (soms zelfs de eigen stokken), en die kans laten we ons dit jaar niet ontgaan. En een mooiere twee dagen hadden we ons afgelopen vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober niet kunnen denken: de hele dag scheen de zon aan een bijna wolkenloze hemel!

Pachters aan het oogsten, 4 oktober 2014
Pachters aan het oogsten, 4 oktober 2014

Twee weken vroeger rijp
Ook de familie Gabel was blij met dit mooie nazomerweer. De afgelopen drie weken is namelijk met man en macht gewerkt om al het fruit gezond binnen te krijgen. Pas tien dagen geleden werd het weer écht goed; daarvoor viel er nog veel regen. De druiven waren dit jaar twee weken vroeger rijp dan gewoonlijk en langer laten hangen hield te veel risico in. Enerzijds is daar de Suzuki-fruitvlieg (Kirschessigfliege in het Duits), verantwoordelijk voor zure rot, of Essigfäule. Deze fruitvlieg is sinds 2012 in West-Europa actief, en tast dit jaar voor het eerst met veel gevolg de wijngaarden aan. Het vliegje weet gezond fruit te doorboren en legt er zijn eitjes. Het sap van de bes verzuurt daarna tot azijn. Anderzijds slaat morgen (dinsdag 7 oktober) het weer om, zo luiden de voorspellingen. De druiven moesten afgelopen weekend gewoon binnengehaald worden!

Rieslingdruiven oogsten, Weingut Gabel
Rieslingdruiven oogsten, Weingut Gabel

Zure rot
Bij Gabel zijn ze niet gespaard gebleven voor de zure rot: zo’n 10 tot 20% van de oogst moest opgeofferd worden. Dit jaar geen Regent en geen Dornfelder. Beide rode druivenrassen vallen zeer in de smaak bij het Aziatische fruitvliegje (dat bleek ook al bij de Reestlandhoeve in Overijssel). Een geluk bij een ongeluk: dit jaar zouden regent en dornfelder toch al gaan verdwijnen in het assortiment van Gabel. Al jaren werd erover gedacht, en nu is het moment daar. Het bedrijf gaat zich concentreren op Riesling, Weissburgunder en Spätburgunder, de drie druiven waar de Pfalz goed in is. Daarnaast blijven nog wat andere rassen aanwezig, zoals Grauburgunder en Sauvignon Blanc. Maar naast de Dornfelder en de Regent is onder andere ook al van de Gewürztraminer en de Huxelrebe afscheid genomen.

Terug naar de oogst van dit jaar: bij Gabel verwachten Oliver en Wolfgang al met al een goed resultaat. Er is drie weken lang aan één stuk door gewerkt, ook in de weekenden. Door de Suzuki-fruitvlieg aangeprikt fruit is tijdig verwijderd en alleen zeer gezonde druiven zijn binnengebracht. En ook voor de pachterdag waren maatregelen genomen. Hoewel voor de pachters een paar rijen Riesling nog niet waren geoogst door het plukkersteam, hadden de Poolse arbeiders in de uren voordat we zelf mochten plukken alvast het rotte fruit weggehaald. Het risico was te groot dat wij onervaren liefhebbers foute trossen tussen het gezonde fruit in de emmers zouden mikken.

Gezonde Rieslingdruiven
Gezonde rieslingdruiven

Met al het harde werken – om middernacht naar bed, vier uur ’s ochtends weer op, vertelde Oliver – is bij Gabel een ramp afgewend. Anderen in Duitsland zijn niet zo fortuinlijk geweest. Oliver en Wolfgang vertelden over wijnboeren uit de omgeving die 100% van de oogst verloren hebben aan de fruitvlieg. Bij Weingut Pfeffingen, verderop in Ungstein, vertelde eigenaar Jan Eymael ons hetzelfde. Ook hier werkten ze al weken met man en macht, en waren er minimale verliezen aan de Essigfäule. En ook uit Franken hoorde ik vandaag dezelfde geluiden.

Weilberg
Wein und Bratwuerst in de wijngaarden

Duitse eenheid en aangetaste trossen
Terwijl alle andere Duitsers vrijdag 3 oktober de Dag van de Duitse Eenheid vierden en massaal aan de Deutsche Weinstrasse kwamen genieten van Neue Wein en Zwiebelkuchen, ging de oogst bij Pfeffingen, Gabel en talloze andere wijnbedrijven gewoon door, evenals in het weekend erna. We zagen de liefhebbers van Neue Wein, en dronken vrijdag zelf ook een glaasje (minder nieuwe) wijn in de wijngaard. Tijdens de wandeling die we daarna maakten zagen én roken we de zure rot. Lopend tussen de rijen kwam af en toe een stevige azijnlucht ons tegemoet. We zagen zwaar aangetaste trossen, maar gelukkig niet veel. Toch blijft het een beetje bizar, dat de vrolijke massa’s uit Mannheim, Ludwigshafen en Frankfurt genieten van zon, wijn, bratwürst en het prachtige uitzicht, terwijl om hen heen één van de grootste wijngaardplagen sinds tijden actief is. Ik hoop van harte dat wie zichzelf in 2015 een glas Pfälzer Riesling 2014 inschenkt – of welke wijn van deze jaargang dan ook – nog eens terugdenkt aan deze heftige oogsttijd. En ik hoop dat de wijninstituten van de wereld snel met oplossingen voor de zure rot zullen komen.

 

Categorie: Wijnmaken en wijngaard Tags: Duitsland, Essigfäule, oogst 2014, Pfalz, Riesling, Suzuki-fruitvlieg, Weingut Gabel, zure rot

Lees Interacties

Reacties

  1. Rianne Tuerlings-Gabel zegt

    7 oktober 2014 om 08:03

    Lieve Mariella en Nico,

    het was fijn jullie hier te hebben voor het Pächtertreffen.
    Een mooi en informatief artikel van je met prachtige foto’s.
    Een fijne herinnering aan een hele mooie oktoberdag in de wijngaard.

    Vele groeten en tot ziens.

    Oliver, Lisa, Wolfgang en Rianne Gabel

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in